• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Smažený artyčok se salsou a majonézou
Napište svůj komentář k receptu

Smažený artyčok se salsou a majonézou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
4fotografie
Nahrát fotku
 

Pokud hledáte skutečně originální pochoutku, zkuste osmažené artyčoky. Doplňte je o salsu plnou bylinek, která krásně zvýrazní chuť celého pokrmu. Vězte, že si na méně obvyklé a přitom velmi zdravé zelenině všichni pochutnají.

Suroviny

4 porce
  • Artyčoky
    • 4
      ks artyčoky
    • 1
      ks citron
    • olej na smažení
    • sůl
  • Salsa
    • 1
      hrst petrželka
    • 1
      hrst bazalka
    • 1
      hrst máta
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce kapary
    • 2
      ks ančovičky
    • 1
      hrst bageta rozdrobená
    • 150
      ml olivový olej
    • 0,50
      ks citron
    • 1
      lžička dijonská hořčice
    • pepř mletý
    • 4
      lžíce majonéza
    • 1
      lžička uzená paprika - koření
    • 2
      ks chilli papričky

Postup přípravy receptu

1
Připravte salsu: bylinky, kapary a ančovičky nasekejte, česnek utřete a vše promíchejte se zbytkem ingrediencí. Dochuťte pepřem a uložte do ledničky. Majonézu promíchejte s uzenou paprikou a nadrcenými chilli papričkami a také uložte do ledničky.

RADA: Jak oloupat česnek? Koukněte na video!

2
Očistěte artyčoky: malým ostrým nožíkem okrájejte stonek a postupně kolem dokola otrhejte asi polovinu listů. Místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině. Celý artyčok potřete rozpůleným citronem, aby nezačal tmavnout, a dejte do mísy se studenou vodou a pokrájenou druhou půlkou citronu.
3
Až budete mít očištěné všechny artyčoky, rozehřejte v hrnci olej – budete ho potřebovat tolik, aby byly artyčoky takřka celé ponořené. Artyčoky důkladně osušte a vložte do rozpáleného oleje. Smažte je tak dlouho, dokud konce lístků nezezlátnou, bude to trvat v závislosti na velikosti zeleniny asi 20 minut, během smažení artyčoky několikrát otočte, aby se opekly rovnoměrně. Zbylý olej odsajte papírovými utěrkami a artyčoky posypte vločkovou solí.
4
Servírujte s bylinkovou salsou a majonézou. Do omáček se namáčejí jednotlivé lístky, ty se odlamují rukou a jí se z nich jen spodní dužnatá část. Až sníte všechny lístky, zbavte se „chlupatého“ středu a snězte srdce artyčoku, které se ukrývá pod ním a je nejlepší. Tip: Osmažený artyčok je jemný a křehký, proto mu dopřejte pikantnější doprovod. Ideální jsou výrazné omáčky, dipy a salsy. Nebojte se tedy přidat více česneku, ančovičky nebo chilli papričku.

RADA: Tipy na rychlá jídla do 30 minut!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Cizrna s artyčoky a rozmarýnem

Cizrna s artyčoky a rozmarýnem

Opečené artyčoky s krutony

Opečené artyčoky s krutony

Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce

Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny FOOD Vegetariánské a zdravé Zelenina
Oběd Večeře Smažení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ančovičky Artyčoky Bageta Bazalka Česnek Chilli papričky Citron Dijonská hořčice Kapary Majonéza Máta Olej Olivový olej Pepř mletý Petrželka Sůl Uzená paprika - koření

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ženevské řezy

Ženevské řezy

Prošívaná deka

Prošívaná deka

Feferonový salát

Feferonový salát

Kaldoun

Kaldoun

Ředkvičkový salát se šunkou

Ředkvičkový salát se šunkou

Pekingské zelí se zálivkou / salát

Pekingské zelí se zálivkou / salát

Pórková polévka se žampiony

Pórková polévka se žampiony

Salát Caprese II

Salát Caprese II

Čočková polévka

Čočková polévka

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

37
Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinoa - jako příloha…
25
Voňavé batátové karí
Voňavé batátové karí
24
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
14
Skotská vejce podle The Real Meat Society
Skotská vejce podle The…
14
Laskonky pravých Labužníků
Laskonky pravých…

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Další doporučené recepty:

Smaženky s mladými cuketami
Smaženky s mladými cuketami
Smaženky s pečenou zeleninou a pestem
Smaženky s pečenou zeleninou a pestem
Smaženky z vánočky s pečeným zelím a slaninou
Smaženky z vánočky s pečeným zelím a…
Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)
Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty …
Smažený bílý chřest
Smažený bílý chřest
Smažený celer se sýrem
Smažený celer se sýrem
  • Recepty.cz
  • Smažený artyčok se salsou a majonézou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact