• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Slovenská kapustnice
Napište svůj komentář k receptu

Slovenská kapustnice

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slovenská kapustnice
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 250
      g brambory
    • 120
      g kysané zelí
    • 1
      lžička kmín
    • 200
      ml zakysaná smetana
    • 20
      g hladká mouka
    • 1
      ks žloutek
    • 30
      g máslo
    • 1
      lžíce paprika - sladká
    • 1
      ks čabajská klobása nebo jiná podobná
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a vše uvaříme do měkka. Potom přilijeme kysanou smetanu smíchanou s moukou, povaříme a nakonec přimícháme papriku rozetřenou s máslem a žloutek rozmíchaný ve smetaně nebo mléce.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan

Slovenská kapustnica - zelňačka z…

Vánoční košická kapustnice

Vánoční košická kapustnice

Vánoční Kysucká kapustnice - kyselica

Vánoční Kysucká kapustnice - kyselica

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Sim | 19. 2. 2014 12:29

    Moje děti jezdí na Slovensko a tam jim jejich babička dělala kapustnicu. Příští týden mají prázdniny a vzpoměli si, že ji chtějí. Tak doufám, že se mi povede.

  • Hanka | 29. 6. 2012 08:46

    Dělám stejně, jen žloutek nedávám a je fantastická <3 <3 <3 <:-) <:-) <:-)

  • Ladia
    Ladia | 4. 11. 2010 13:16

    Jedná se o polévku

  • recepty73
    recepty73 | 31. 10. 2010 19:45

    ...to už je pro Chocholouška =-O :-S

  • Ladia
    Ladia | 31. 10. 2010 19:40

    To byla původně polívka :-D

  • recepty73
    recepty73 | 31. 10. 2010 19:12

    ...tohle bude asi taky spíš hlavní jídlo,než příloha :-\

  • Jindřich Doležal | 13. 10. 2010 20:21

    Zatím jsem to nevařil, ale podle svého odhadu jsem přesvědčen, že to bude "super". Moje malé vylepšení : klobásu uvařím vcelku předem a pak ji dám jen prořát do polévky, ale nakrájenou už na tenká kolečka. Ve vývaru z klabásky vařm brambory Jindřich

  • Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 13:03

    S tým pôstom to bolo voľakedy za môjho detstva tak, ako píše Margitka. Len dosť neskoro sme pochopili, že to zlaté prasiatko nepríde : ))) Ale bolo to milé. Ja som mala vždy výhodu, pretože od hladu mi bývalo zle, musela som jesť, takže pre mňa pôst neplatil, ale jasné, že sa jedli tie kyslé rybičky. Len ja vo veľkom množstve. A tiež sa vravelo, že s krídlami priletí šťastie. Tiež sa vravelo, že ako na nový rok, tak po celý rok. Takže nikto neumýval riady aby mu to neprischlo, ani sme neodvrávali a boli na seba milí... Bohužiaľ, celý rok to nevydržalo.

  • Airan | 16. 10. 2006 11:20

    Pani Oumarova, a v Bulharsku je to naopak - ji se neco s kridlama aby do domu prilitlo stesti...ale my delame vse naopak, i hlavu kroutime na souhlas:-))))))

  • Margita | 16. 10. 2006 10:22

    Na Štedrý deň sa u nás drží pôst až do večera. Hovorí sa, že keď sa neje celý deň až do slávnostnej Štedrej večere, tak možno uvidíte aj Zlaté prasa. My sme nikdy nevydržali, ale jeme striedmo a samozrejme bez mäsa. Je sa buď na studeno kyslá ryba s rožkom, lebo zeleninová polievka z hláv kaprov s mrveničkou/strúhankou - teda vývar. Napečú sa dlhé slovenské koláče s makom, resp. orechami a je sa tak, aby sme neboli zasýtení. Potom na Štedrom stole nesmie chýbať okrem iného aj kapustnica, ale taktiež je bez mäsa, ale s hríbami, resp. sušenými slivkami a je perfektná. A musím povedať, že sme nasýtení až cez hlavu a koľkokrát, ledva fučíme. Až keď prídeme z polnočnej svätej omše, potom si dáme buď tlačenku, klobásu, resp. údené mäsko. A na Božie narodenie už jeme všetko do sýtosti. Veď je čo sláviť. Sú to najkrajšie Sviatky v roku.

  • Jaroslava Oumarová | 16. 10. 2006 10:00

    Vidíte, Terezko, a u nás se na Nový rok nejí nic, co má křídla, aby neulítlo štěstí:-))

  • Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 07:16

    Kapustnica sa varí na Slovensku všade, ale všade inak. Niekde sa dokonca dávajú do nej celé surové vajíčka, ktoré sa nechajú zraziť. Co sa pamätám z detstva, babička klobásu do kapustnice skutočne nedávala, bola čistá bez mäska a bola robená na masle. Ale my dnes už si to mäsko a klobásku dáme, striktný pôst drží už málo ľudí. U nás je taká tradícia, že jedlo štedrého večera sa je aj na Silvestra. Takže aj na Silvestra je kapustnica, bobaľky, šalát a ryba. Na Nový rok obyčajne morka alebo kačica.

  • Nina | 14. 10. 2006 21:34

    Misa ma pravdu, zadna smetana a zloutek, ale strouhany brambor, nebo slaboucka jiska.....a bez ovoce!! Ale samozrejme, ze se v kazdem regionu dela uplne jinak:-)

  • Míša Pekařová | 13. 9. 2005 19:54

    No a my na konci este pridáme nastruhany surovy zemiak, to kapustnicu dobre zahusti. A co sa tyka masa, davame klobasu, udene, kusok plecka, co sa doma cez sviatky najde. A nejeme ju na Sterdy vecer, ale na Novy rok!!!

  • janca | 3. 2. 2005 17:26

    Ahoj Vierka. A odkial spod nízkych tatier si? Ja tiez zijem v Cechách a pochádzam odtial.Aj my dávame na vianoce do kapusty slivky a klobásku.

  • Marcela Vrabcová | 24. 12. 2004 14:59

    Mnam. Ja momentalne ziju v Nemecku a klidne si dam na Stedry den to, na co mam chut a co zrovna pro me ma chut vanoc. A pokud nekdo dodrzuje krestanske zvyky, tak je myslim jedno, jestli doma nebo v cizine. Vzdyt hlavni je klid a pohoda. A pokud mate na klobasu chut, tak si ji neodpirejte. Urcite Vam bude lip. Je to zdravejsi pro zaludek i nervy.

  • Španiel | 24. 12. 2004 00:24

    Nevadí Vám, že na Štedrý deň (večer) jete mäso (v recepte je klobása)? Alebo tradíciu nejesť v tento deň až do návratu z Polnočnej omše už dodržujeme len my, čo žijeme v zahraničí?

  • Irena | 7. 12. 2004 14:56

    Musím souhlasit s Danuškou, to je přesně ta, kterou vařím na Štědrý den. Zvyk i recept jsem přebrala od tchýně z Vysokých Tater a bez ní si vánoce už nedokážu představit!

  • Viera | 2. 12. 2004 09:04

    Kapustnica-bez tejto polievky sa mi Vianoce ani zima nerataju. Uz dlho byvam v Cechach, ale kapustnicu (z rucne nakladanej kapusty) si robime kazdy rok. Najvacsim prekvapenim pre vsetkych (v Cechach i na Morave) je pridanie sladkej smotany a sliviek! (niekedy pridavam i hrusky). Presne tak ako to popisovala Danuska. Nie si nahodu zo stredneho Slovenska? Takto to varila moja stara mama zpod Nizkych Tatier. U druhej babicky sa to vari uplne inak. Co region-to ina kapustnica:).

  • danuska | 9. 11. 2004 18:18

    no a my pouzivame sladku smotanu, ktora sa v tom nezrazi, tiez susene huby,klobasu v celku (po uvareni sa nakraja) a ako bonus susene slivky!!!!

  • Anonym | 3. 9. 2004 17:24

    noo...slovenska...ona sa kapustnica robi v kazdom regione inak:) nasa domaca: pripravime jisku, nalejeme vodu, dame varit susene huby, az sa trochu povaria, pridame kysane zeli a klobasu v celku. samozrejme sol:)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Čabajská klobása Hladká mouka Kmín Kysané zelí Máslo Paprika - sladká Sůl Zakysaná smetana Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Brokolice na španělský způsob

Brokolice na španělský způsob

Švestkový koláč nohama nahoru

Švestkový koláč nohama nahoru

Selské halušky špenátové

Selské halušky špenátové

Námořnické kotlety

Námořnické kotlety

Bavorské vdolky z domácí pekárny

Bavorské vdolky z domácí pekárny

Bramborové šišky s mákem a švestkovou omáčkou

Bramborové šišky s mákem a švestkovou…

Vepřové kari

Vepřové kari

Kakaové sušenky z ovesných vloček

Kakaové sušenky z ovesných vloček

Květák s mletým masem po boloňsku

Květák s mletým masem po boloňsku

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

28
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
16
Pivní výpečky s bramborovými noky
Pivní výpečky s…
13
Výpečky z remosky po každé jinak
Výpečky z remosky po…
12
Dýňové muffiny
Dýňové muffiny
10
Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky
Kapustová polévka s…

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz 75. narozeniny Pavla Trávníčka: Zástupy slavných gratulantů i nové auto k jubileu!

75. narozeniny Pavla Trávníčka: Zástupy slavných gratulantů i nové auto k jubileu!

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Slepičí vývar F.O.O.D.
Slepičí vývar F.O.O.D.
Slezké dortíčky
Slezké dortíčky
Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Slovenská kapustnica - zelňačka z…
Slovenské rohlíky
Slovenské rohlíky
Slovensko-mexický salát
Slovensko-mexický salát
Slunečnicový chléb domácí
Slunečnicový chléb domácí
  • Recepty.cz
  • Slovenská kapustnice
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact