• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
1.5
hodnotilo: 2
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
7fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g krupička z tvrdozrnné pšenice semolinová, bílá
    • 900
      ml voda
    • 1
      lžička sůl
    • 40
      g švestková povidla
    • 3
      špetka cukr (1/2 lžičky)
    • 1
      lžička máslo i přepuštěné
    • 2
      špetka skořice - mletá (1/8 lžičky)
    • 90
      g meruňková marmeláda volitelně

Postup přípravy receptu

1
Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (460 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Vylít namočenou krupici do hrnce se silným dnem, vymýt sklenici zbytkem vody. Vařit ze studené vody, solit po začátku varu. Vařit mírným varem 14 - 15 minut za občasného míchání. Konec varu je, když začne kaše „mlaskat". Naředit na požadovanou hustotu - zmizí stopa po zamíchání na hladině.
2
Ztuhlá povidla rozetřít s vodou (1 - 2 lžíce). Do mísy 1 - 1,2 l dát na dno cukr, pak povidla a nalít uvařenou kaši. Přidat na hladinu lžicku másla, nasypat skořici. Důkladně promíchat, zejména povidla ode dna pro rovnoměrnou barvu. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 15 - 30 minut.
3
Poznámka autora receptu: Názvy debesmanna, guriev porridge, klappgröt, klappkräm, mannavaht, russedessert, vispgröt, vispipuuro, upma. Rømmegrøt je z mouky. Sladká kaše tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga. V případě celozrnné krupice z tvrdé pšenice (kuskus) je kaše hrubší. Cukr je proti kyselejší chuti povidel na konci jídla, lze ho nahradit medem (původní recept). Doplněk: malá hrst 24 h namočených rozinek. Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost. Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše bývala madlafous. Nebo matlafous, někde smažená jícha. Smažená jícha zalitá vodou a vařená do zhoustnutí je šte(r)c. Název ze starověku mi není znám, pouze jako moučná kaše (antická doba). Při konzumaci je možné číst Pověsti z hradů. Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v knize V zámku a podzámčí před r. 1848.
4
Poznámka 2: Lze dochutit libovolnou marmeládou podle chuti. Meruňkovou je vhodné propasírovat na sítku během ohřevu a vaření kaše. Tím jsou odstraněna tuhá krátká vlákna méně příjemné chuti.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept

Slaná krupicová kaše s hrachem,…

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Krupička z tvrdozrnné pšenice Máslo Meruňková marmeláda Skořice - mletá Sůl Švestková povidla Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlé jednoduché rizoto

Rychlé jednoduché rizoto

Žampionový salát pro mlsné

Žampionový salát pro mlsné

Domací houstičky

Domací houstičky

Máslová vánočka

Máslová vánočka

Dršťková polévka z vepřových žaludků

Dršťková polévka z vepřových žaludků

Citronový dort (řezy) s želé

Citronový dort (řezy) s želé

Brambory (těstoviny) s fazolkami

Brambory (těstoviny) s fazolkami

Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená

Hlíva s květákem na mozeček nebo…

Bramboračka - houbovačka

Bramboračka - houbovačka

Doporučujeme

90 minut
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně

Dokonale šťavnatá vepřová pečeně

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

26
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
18
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
13
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
12
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
10
Cizrnovo - houbová polévka
Cizrnovo - houbová…

Zajímavé články

Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…
Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné menu, od polévky až po moučník!
Podzimní víkendové hody: Připravte si výtečné…
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas, energii i bolavá záda
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas…
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
AHA.cz Krize Kostkové a Ebena! Moderátorka přiznala společné trápení

Krize Kostkové a Ebena! Moderátorka přiznala společné trápení

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Nemocnice na kraji města: Neuvěříte, čím legendární seriál naštval opravdové doktory!

Nemocnice na kraji města: Neuvěříte, čím legendární seriál naštval opravdové doktory!

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Rudolf Hrušínský (79): 25 let tajil rozchod s manželkou! S kým teď žije?

Rudolf Hrušínský (79): 25 let tajil rozchod s manželkou! S kým teď žije?

SportRevue.cz FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Čtyři kouzelná slova, která změní váš život. Tahle používejte každý den

Čtyři kouzelná slova, která změní váš život. Tahle používejte každý den

Další doporučené recepty:

Skyr okurkový salát
Skyr okurkový salát
Skyr snídaňový koláč
Skyr snídaňový koláč
Sladká jablková polévka
Sladká jablková polévka
Sladká omeleta s jablky
Sladká omeleta s jablky
Sladká rýže s jahodami
Sladká rýže s jahodami
Sladká vaječná roláda Švýcarka
Sladká vaječná roláda Švýcarka
  • Recepty.cz
  • Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact