• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Rizoto z olihní - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Rizoto z olihní - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rizoto z olihní - Balkán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 600
      g olihně
    • 350
      g rýže
    • 1
      dl olivový olej
    • 4
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce rajský protlak
    • 1
      dl bílé víno
    • petrželová nať
    • bobkový list
    • sůl
    • pepř mletý
    • parmazán strouhaný

Postup přípravy receptu

1
Olihně očistíme, tzn. chapadla oddělíme, odstraníme hlavu, vyjmeme vnitřnosti a péro (taková průhledná věc připomínající kus plastu), a omyjeme. Tělíčka a chapadla nakrájíme na kolečka. Na oleji osmažíme nakrájený česnek a polovinu petrželové natě. Přidáme olihně a zalijeme je vínem. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list, sůl a pepř. Vše vaříme zhruba 20 minut (podle potřeby podléváme horkou vodou). Mezitím uvaříme v osolené vodě rýži do poloměkka. Pak rýži zcedíme a přidáme ji k olihním. Uvaříme do měkka (zhruba dalších 10 minut).
2
Když je hotovo, vyhmeme bobkový list a servírujeme posypané petrželovou natí a parmazánem. Je to tip na dovolenou. Chuť čerstvých olihní je lepší než těch zmražených. V Chorvatsku se cena za kilo olihní pohybuje zhruba kolem 20,- kun (tj. cca 85,- Kč). Dobrou chuť, Pile. Originální název: Rižot od liganja.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Salát z červené řepy a brambor - Balkán

Salát z červené řepy a brambor -…

Musaka z lilku - Balkán

Musaka z lilku - Balkán

Kapr na česneku - Balkán

Kapr na česneku - Balkán

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • MagTuc | 29. 9. 2011 13:33

    no, cena jednoho kila olihní v ribarnici na Hvaru je v r. 2011 už 100 kun, ale pořád levnější než v restauraci. A svježe ribe i lignje iz mora chutnají skvěle, dobrou chuť, dobar tek.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno Bobkový list Česnek Olihně Olivový olej Parmazán Pepř mletý Petrželová nať Rajský protlak Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí směs na houbách

Kuřecí směs na houbách

Kuřecí prsíčka Nenasyta

Kuřecí prsíčka Nenasyta

Škvarková pomazánka podle řezníka Pospíšila

Škvarková pomazánka podle řezníka…

Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem

Zapečené brambory s listovým špenátem…

Medové perníčky od babičky

Medové perníčky od babičky

Prošívaná buchta

Prošívaná buchta

Ledový salát s česnekovo-koprovou smetanou

Ledový salát s česnekovo-koprovou…

Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"

Bramborové šišky se zelím a kuřetem -…

Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

42
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
20
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
17
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
14
Zeleninový salát s kuřecím masem
Zeleninový salát s…

Zajímavé články

Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas, energii i bolavá záda
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas…
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
AHA.cz Konečná pro muže! Kerestešová z Vyprávěj přiznala bytostný odpor

Konečná pro muže! Kerestešová z Vyprávěj přiznala bytostný odpor

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Oblíbený seriál Primy se mění: Kdo nahradí Cibulkovou po kolapsu?

Oblíbený seriál Primy se mění: Kdo nahradí Cibulkovou po kolapsu?

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

  • Recepty.cz
  • Rizoto z olihní - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact