• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Napište svůj komentář k receptu

Řecká vegetariánská moussaka po australsku

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 160 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule 1-2
    • petrželová nať
    • sůl
    • 2
      ks rajčata
    • olivový olej
    • 6
      stroužek česnek 4-6
    • 2
      ks vejce lze vynechat
    • pepř mletý
    • 2
      ks paprika
    • bobkový list
    • 2
      hrnek čočka bio
    • 1
      kelímek bílý jogurt hustý selský
    • 2
      ks lilek větší
    • sýr lze vynechat
    • 2
      kostka zeleninový vývar bio
    • koření dle chuti (tymián)
    • 2
      hrnek cizrna bio
    • 2
      ks chilli papričky
    • 1
      plechovka rajský protlak čistý neochucený

Postup přípravy receptu

1
Den předem zvlášť namočíme cizrnu i čočku. (Není to nutné, ale urychlí se tak čas vaření luštěnin). Do hrnce dáme 2 kostky zeleninového bujónu, 2 bobkové listy a cizrnu. Vaříme asi 1-2 hodiny, až když je cizrna částečně měkká, přidáme čočku. Já používám malou červenou a ta je uvařená i bez namáčení za 10 minut. Nesolíme!!!

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Během vaření luštěnin nakrájíme lilek na půlcentimetrové plátky a ty hustě posolíme z obou stran. Plátky necháme zatížené v sítku asi 30 minut vypotit.
3
Nakrájíme nahrubo cibuli, rajčata, papriky. Na jemno chilli papričky a česnek. Lilek by zatím měl pustit hořkou šťávu. Omyjeme plátky od soli a vysušíme na papírových utěrkách nebo ubrouscích od nadbytečné vody.

RADA: Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

4
Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek na něm opečeme dozlatova. Lilek rád nasává tuk, ale jakmile je opečený, tak ho zase pustí zpátky. (Já ty plátky pak dám trochu odmastit na ubrousek, ale není to nutné). Opečený lilek necháme stranou.
5
Scedíme luštěniny, vývar necháme. Na olej přidáme cibuli, když změkne, tak chilli, česnek, papriky, uvařené luštěniny a nakonec rajčata. Celou směs dochutíme solí, pepřem, kořením a zalijeme rajským protlakem rozmíchaným v trošce bujónu, který nám zbyl po vaření luštěnin. Směs by neměla být příliš tekutá, ale měla by být měkká.
6
Do zapékací misky dáme na střídačku vrstvu lilku a luštěnin. Lilek by měl být spodní a horní vrstva. Celou moussaku zalijeme směsí jogurtu, vajíček, bylinek, soli a pepře a dáme péci do trouby na 45 minut na 180 °C. Těsně před dopečením posypeme strouhaným sýrem a před podáváním čerstvou petrželovou natí.
7
Toto jídlo většinou připravuji bez vajec. Jogurt dávám do směsi lilku a luštěnin a to tak, že každou vrstvu prokládám bílým jogurtem ochuceným bylinkami a solí. Dle původního receptu, který jsem našla v řecko-australské kuchařce jsou v moussace ještě i houby. Já uvádím recept podle mne upravený a vyzkoušený.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Špíz vegetarián

Špíz vegetarián

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger z tofu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • モンスターヘッドフォン | 3. 11. 2013 06:58

    New questions about moncler addressed and the reasons you must scan through each word in this guide. モンスターヘッドフォン http://www.oralyemek.com/%E3%83%A2%E3%83%B3%E3%82%B9%E3%82%BF%E3%83%BC%E3%83%93%E3%83%BC%E3%83%88-%E6%9C%89%E5%90%8D%E4%BA%BA-Japan-9/

  • Pavlina | 14. 7. 2012 10:40

    Osobne pouzivam velmi kvalitni cizrnou z Italie a nejen, ze ji namacim celou noc nekdy i 24 hodin, ale nasledne varim az 2 h. Zalezi na kvalite a provedeni - predpripraveni produktu. Musite se na to podivat komplexneji a zejmena pochopit, jakou cizrnu to k vareni pouzivate. V CR mame moznosti nakupu kvalitnich produktu dosti omezene a taktez znalosti jejich pripravy. Trh je prizpusoben ceskemu zakaznikovi a jeho znalostem / zkusenostem s pripravou pro nas "novych" druhu zemedelskych produktu a proto lze nakoupit vyrobky, ktere strcite do mikrovlnky a jsou hotove. Uprimne, Cesi si neumi poradit s jejich pripravou, viz. diskuse o lilku. To nemyslim apriori hanlive. My tyto produkty prirozene dlouhou dobu neznali / nemeli v nabidce, tak to s nimi neumime. Na druhou stranu musim trochu zastourat, ze my neumime "vydolovat" moc ani z toho co mame k dispozici :-). Krasny den.

  • Markéta | 11. 6. 2012 09:38

    Vařila jsem na víkend a bylo to výborné, a že toho bylo hodně? To mi vůbec nevadilo ;-)

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 30. 1. 2012 10:13

    Jé, tak přestě tak to budu příště dělat, děkuji!

  • pippiva
    pippiva | 29. 1. 2012 22:54

    Ohledne lilku Vam mohu poradit. Ja jej nesmazim( prilis nasakne olej), ale platky naskladam na 2 plechy a oba spolecne dam do trouby (horkovzduch) na cca 180°C po dobu asi 10-15 minut. A mate lilek pripraven k pouziti u tohoto a jemu podobnych receptu.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 29. 1. 2012 18:35

    Trochu jsem s tím bojovala. První problém jsem měla s lilkem, vůbec u mě nenastalo to, že by po usmažení pustil olej. Za mě teda ani omylem. I přesto, že jsem se ho snažila ubrouskem vysušit, byl i v hotovém jídle hodně nasáklý a nebylo to ono. Co by se stalo, kdyby se nesmažil, jenom vypotil a zapekl? A pak jsem teda bojovala s množstvím. Moc luštěniny nevařím a vůbec jsem si nauvědomila, kolik jsou4 hrnky čočky a cizrny. To mi docvaklo až ráno, když jsem to viděla odmočené. Ve výsledku se mi to ve fázi, kdy se maji luštěniny se zeleninou povařit, nevlezlo do mého největšího (třílitrového hrnce), takže jsem půlku luštěnin nepoužila. A i přesto se mi to do zapékací mísy vlezlo tak tak (2,8 litru). Takže pozor na to, je toho kotel. Jen jsem si neuvědomila jednu věc. Že když jsem vynechala jen půlku luštěnin a zeleniny jsem dala podle receptu, takže mi to v zapékacím hrnci pustí víc vody (nebo jinak si to nedovedu vysvětlil). Takže konzistence u spodu nebyla úplně ideální :) Jídlo bylo dobré, bylo ho hrozně moc, ale nějak ve výsledku musím říct, že s tím bylo neuvěřitelně práce, a že to za to asi nestálo a opakovat nejspíš nebudu.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 29. 1. 2012 13:09

    Do půl hoďky? Hm.. já jsem si teď koupila dvě různá balení a na jednom je, že odmočeká se vaří hodinu a na tom druhém dokonce hodiny dvě. Tak asi záleží na druhu...

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:00

    Namáčením se vaření rozhodně urychlí, nejlépe přes noc, ale za půl hodiny jsem cizrnu do měkka tedy ještě neuvařila:-( V Česku jsem vařívala luštěniny v tlakovém hrnci, to jde opravdu rychle.

  • Anonym | 9. 3. 2007 09:20

    Co to máte v Austrálii zá cizrnu, že ji vaříte 1-2 hodiny? Namočená je do půl hoďky hotová.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé Zelenina
Zdravě i chutně Zelenina Luštěniny Oběd Večeře Pečení Smažení Vaření Vegetariáni Řecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Bobkový list Česnek Chilli papričky Cibule Cizrna Čočka Koření Lilek Olivový olej Paprika Pepř mletý Petrželová nať Rajčata Rajský protlak Sůl Sýr Vejce Zeleninový vývar

Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

Ředkvičková pomazánka s karotkou

Ředkvičková pomazánka s karotkou

Koložvárské zelí

Koložvárské zelí

Kuřecí čína s ananasem

Kuřecí čína s ananasem

Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Bábovka z marmelády (džemu)

Bábovka z marmelády (džemu)

Panenka se šalotkou

Panenka se šalotkou

Bramborové nočky s medvědím česnekem

Bramborové nočky s medvědím česnekem

Kuřecí tandoori směs se zeleninou

Kuřecí tandoori směs se zeleninou

Doporučujeme

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

Poslední sledované recepty

41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
29
Zapečené vajíčkové chlebíčky / tousty
Zapečené vajíčkové…
25
Pepřová krkovice na houbách
Pepřová krkovice na…
24
Turecká vejce
Turecká vejce
20
Losos s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší
Losos s růžičkovou…

Zajímavé články

Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
AHA.cz Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Pomáda slaví 25 let na scéně: Velký návrat Zuzany Norisové!

Pomáda slaví 25 let na scéně: Velký návrat Zuzany Norisové!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

Další doporučené recepty:

Rýžový srnčí hřbet
Rýžový srnčí hřbet
Řecká marináda na grilované maso - Moschári
Řecká marináda na grilované maso -…
Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Řecká žloutková polévka se sýrem
Řecká žloutková polévka se sýrem
Řecké  papriky plněné fetou
Řecké papriky plněné fetou
Řecké biftečky z mletého masa
Řecké biftečky z mletého masa
  • Recepty.cz
  • Řecká vegetariánská moussaka po australsku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact