• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Ratatouille
Napište svůj komentář k receptu

Ratatouille

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 414
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
7fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční francouzský zeleninový pokrm ze středomořské směsi zeleniny jako jsou rajčata, papriky, lilky a cukety, se dá podávat jako příloha, předkrm, ale i jako lehká večeře. Nejlépe si ho vychutnáte s čerstvou křupavou bagetkou.

Suroviny

4 porce
    • olivový olej
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      ks šalotka
    • 250
      ml nakládaná loupaná rajčata drcená, 250-300 ml
    • 1
      lžíce provensálské bylinky
    • 2
      ks lilek menší
    • 2
      ks paprika
    • 3
      ks rajčata
    • 2
      ks cuketa střední
    • 6
      snítka tymián
    • 20
      g máslo
    • sůl
    • pepř mletý
  • k podávání
    • 1
      ks bageta
    • 50
      g kozí sýr
    • olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Troubu předehřejte na 180 °C. Na troše olivového oleje nechte zesklovatět oloupaný a plochou stranou nože rozmáčknutý česnek a najemno pokrájenou šalotku. Česnek z oleje vyjměte, přidejte rajčata, provensálské bylinky, sůl a pepř. Omáčku rozetřete na dno zapékací mísy, nejlépe oválné nebo kulaté.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

2
Ručně nebo na mandolíně nakrájejte všechnu zeleninu na tenké plátky. Poté plátky zeleniny skládejte podle barev do dlaně do komínků a ty pokládejte do zapékací misky, dokud ji celou nezaplníte. Zeleninu štědře pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu.
3
Z pečicího papíru vystřihněte podle tvaru zapékací mísy kolečko či ovál a položte ho přes zeleninu, jen tak se rychle nepřipálí a zároveň se bude spíše dusit než péct. Ratatouille pečte 45-60 minut a na posledních 10 minut dejte zapékací mísu pod gril. Na hotovém horkém pokrmu nechte rozpustit plátky másla. Podávejte ho s čerstvým kozím sýrem a bagetou nakrájenou na centimetr silné plátky, zakapanými olivovým olejem a lehce opečenými v troubě.

RADA: VIDEO, jak připravit zdravá jídla do krabičky

4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ RATATOUILLE: Častou chybou bývá, že se česnek restuje příliš dlouho. Velmi rychle se pálí a poté zhořkne, čímž dodá celému pokrmu nepříjemnou pachuť, která přebije jemnou chuť ostatní zeleniny. Česnek proto přidejte až na poslední minutu restování k již změklé cibuli. Stačí, aby se krátce rozvoněl. Dejte tak pozor, aby byla zelenina nakrájená na stejnoměrné kousky. Příliš malé kousky se okamžitě rozvaří, velké a nestejnoměrné kusy se zase vaří nerovnoměrně – některé jsou tvrdé, jiné už blátivé. Snažte se proto lilek, cuketu a papriku nakrájet na přibližně stejně velké plátky. Jídlo bude nejen lépe vypadat, ale především se bude vařit rovnoměrně a zachová si ideální texturu „al dente“.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Vyberte si tu nejlepší a nejzralejší zeleninu, jakou seženete. Pevné, menší cukety a lilky, sladké a voňavé papriky a především sytě červená, na slunci vyzrálá rajčata. Před pečením vložte všechnu zeleninu do velké mísy. Štědře ji zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a rukama důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek obalený. Olej není jen tuk na pečení, ale i nositel chuti. Pomáhá zelenině získat krásnou barvu a zabraňuje jejímu vysušení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pečené papriky se sýrem, rajčaty a pestem

Pečené papriky se sýrem, rajčaty a…

Zapečené bylinkové kapie s balkánským sýrem a olivami

Zapečené bylinkové kapie s balkánským…

Pečená zelenina s cizrnou a kadeřávkem

Pečená zelenina s cizrnou a kadeřávkem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny FOOD
Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Francie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bageta Česnek Cuketa Kozí sýr Lilek Máslo Nakládaná loupaná rajčata Olivový olej Paprika Pepř mletý Provensálské bylinky Rajčata Šalotka Sůl Tymián

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Likér z máty peprné

Likér z máty peprné

Zapékané těstoviny se špenátem a šunkou

Zapékané těstoviny se špenátem a…

Houbová polévka se zakysanou smetanou

Houbová polévka se zakysanou smetanou

Letní linecký koláč

Letní linecký koláč

Buchta Margotka

Buchta Margotka

Super tenké těsto na pizzu

Super tenké těsto na pizzu

Spaghetti con polpettini

Spaghetti con polpettini

Bůčkový holandský řízek

Bůčkový holandský řízek

Doporučujeme

55 minut
Bramborový koláč s rozmarýnem

Bramborový koláč s rozmarýnem

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

82
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
26
Cuketa / patizon na paprice - rychlý paprikáš
Cuketa / patizon na…
15
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Žemlovka
Žemlovka
14
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II.: Nechávala si je vylepšit dvěma neobvyklými přísadami
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II…
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů pro uspěchané matky
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů…
Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony, tyto druhy zeleniny a ovoce ho mají mnohem víc!
Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony,…
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
AHA.cz Suchánková na dně: Zdrcující diagnóza před svatbou! Operace místo rozlučky

Suchánková na dně: Zdrcující diagnóza před svatbou! Operace místo rozlučky

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Konec éry legín? Nahradily je stylové kalhoty, které jsou stejně pohodlné

Konec éry legín? Nahradily je stylové kalhoty, které jsou stejně pohodlné

Ženy.cz Výběrové řízení: Klíč k úspěchu je autenticita a správná energie

Výběrové řízení: Klíč k úspěchu je autenticita a správná energie

Blesk.cz Jitka Zelenková děsí fanoušky: Ruší koncerty! Na poslední chvíli

Jitka Zelenková děsí fanoušky: Ruší koncerty! Na poslední chvíli

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Tarotskop na listopad: Raky čeká měsíc plný lásky, Panny sváže stereotyp a Vodnáři získají peníze

Tarotskop na listopad: Raky čeká měsíc plný lásky, Panny sváže stereotyp a Vodnáři získají peníze

Další doporučené recepty:

Ranečky z listového těsta (nejen) s taveňákem
Ranečky z listového těsta (nejen) s…
Rarášci (placičky) z lesních hub
Rarášci (placičky) z lesních hub
Rarášci z tarhoni
Rarášci z tarhoni
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille III.
Ratatouille III.
Ratatouille IV.
Ratatouille IV.
  • Recepty.cz
  • Ratatouille
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact