• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
2.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g zelená čočka nebo hnědá
    • 300
      ml studená voda
    • 2
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Přebranou čočku namočit, 27 hodin v létě, 32 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody. Pro klíčení čočky bude potřeba asi 2x tolik místa nad úrovní suché čočky. Po celou dobu intenzivního namáčení musí být čočka ponořená. Po 20 minutách slít nadbytečnou vodu, ponechat pouze na dně do výšky zrn čočky. Umístit na světlé místo do stínu, mimo přímé světlo.
2
První den nechat na světle 10-12 hodin (v létě kratší dobu, v zimě v teplé místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10 - 12 hodin na světle mimo slunečního. Celková doba určuje délku klíčků čočky 3 - 5 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle.
3
Dolévat jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Uzavřít sklenici pevně víčkem, otočit sklenici skoro vodorovně - hlídat hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy postupně navlhčit čočku. Dostatek vody je znát podle nalepené čočky na stěnách sklenice. Po navlhčení opět uvolnit víčko a ponechat na sklenici. Navlhčovat ob 2 hodiny. Při viditelných klíčcích požadované délky slít zbytek vody, není potřeba, pokud bylo postupné navlhčování.
4
V hrnci se silným dnem nebo na teflonové pánvi (na smaltované pánvi se připaluje) rozehřát olej. Po nasypání čočky bez vody rozprostřít do rovné vrstvy. Přiklopit pokličkou. Zahřát na mírném ohni, je slyšitelné jako slabé zvuky syčení ode dna pánve. Prohazovat během ohřívání. Začátek dušení trvá 10 - 15 minut podle materiálu nádoby. Při slabě slyšitelném zvuku ponechat s pokličkou dusit 30-35 minut - po 6 - 8 minutách vyklepat vysráženou páru z pokličky (2 - 3x), jinak by byla čočka spíš vařená než dušená. Vrstvu čočky opatrně prohazovat ode dna z kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané, obalené olejem, a postupně blíže ke zdroji tepla.
5
Konečnou úpravu čočky lze poznat podle rozmazaných dušených zrn čočky na kuchyňské lžíci při prohazování vrstev, nebo první připálené čočky, podle materiálu nádoby. Kontrolně posoudit skusem. Při nedostatečné tepelné úpravě mírně divné pocity při zažití. Lze jíst teplé i studené (samovolně ohřáté na pokojovou teplotu).
6
Poznámka autora receptu Pro správně vyvážené poměry živin při trávení zajíst krajícem chleba nebo moučnou plackou. Čočka vyklíčí i po navlhčení jen ráno a večer. Namočení čočky závisí na dodavateli a sklizni, rozlišit měkkou nebo tvrdší po tepelné úpravě. Podle toho zvolit další dobu celého namočení čočky. Hlavní výhoda klíčení ve sklenici je snazší manipulace, snadné navlhčení, nehrozí nebezpečí zahnívání.
7
Poznámka 2: Tvrdší čočku namočit 30 minut. Téměř nemá prach při slití vody.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pučálka s opečenou slaninou

Pučálka s opečenou slaninou

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Studená voda Zelená čočka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zeleninový salát s francouzskou zálivkou

Zeleninový salát s francouzskou…

Likér z máty peprné

Likér z máty peprné

Babiččin koláč

Babiččin koláč

Broskvový moučník

Broskvový moučník

Pečená zelenina na lžíci oleje

Pečená zelenina na lžíci oleje

Ředkvičkový salát se šunkou

Ředkvičkový salát se šunkou

Barevné pomazánky - z červené řepy

Barevné pomazánky - z červené řepy

Maso se sýrovou omáčkou a špenátovými těstovinami

Maso se sýrovou omáčkou a špenátovými…

Bramborové placky (nejen) se zelím

Bramborové placky (nejen) se zelím

Doporučujeme

300 minut
Rolovaná krkovice à la porchetta

Rolovaná krkovice à la porchetta

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

31
Klasické lečo
Klasické lečo
28
Nepečený ovocný dort
Nepečený ovocný dort
24
Domácí kečup
Domácí kečup
23
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
22
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Švestkový koláč s…

Zajímavé články

Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky…
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
AHA.cz Těžké časy pro Boučka: Tlustá čára za vztahem?

Těžké časy pro Boučka: Tlustá čára za vztahem?

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Jana Paulová oslavila 50 let vztahu s manželem: Neuvěřitelná zpověď! Kvůli muži utekla z domova

Jana Paulová oslavila 50 let vztahu s manželem: Neuvěřitelná zpověď! Kvůli muži utekla z domova

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Ptáčky z telecího s krupicovými noky
Ptáčky z telecího s krupicovými noky
Ptáčky ze sardelky
Ptáčky ze sardelky
Pučálka s opečenou slaninou
Pučálka s opečenou slaninou
Puding s chia semínky a pomerančem
Puding s chia semínky a pomerančem
Puding s ostružinami a piškoty
Puding s ostružinami a piškoty
Pudingové kostky jinak
Pudingové kostky jinak
  • Recepty.cz
  • Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact