• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Prejt
Napište svůj komentář k receptu

Prejt

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
1.8
hodnotilo: 5
doba přípravy: 125 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tato dobrota nesměla chybět na žádné staročeské zabijačce. Prejt z vepřového masa, krve, žemle a voňavého koření je nejlepší s bramborami a kysaným zelím.

Suroviny

8 porce
    • 600
      g vepřová hlava
    • 250
      g vepřový bůček
    • 250
      g vepřové maso výřez
    • sůl
    • 750
      g žemle
    • 500
      ml vepřová krev
    • 3
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 150
      ml vepřový vývar
    • 35
      g sůl
    • 0,50
      lžička majoránka
    • 0,50
      lžička pepř mletý
    • 0,50
      lžička nové koření mleté
    • 0,50
      lžička mletý kmín
    • vařené brambory k podávání
    • kysané zelí k podávání

Postup přípravy receptu

1
Opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu a bok uvařte v mírně osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Po půl hodině dejte vařit výřez. Vařené maso nechte částečně vychladnout a pak hlavu a bůček vykostěte. Maso pokrájejte na malé kousky.

RADA: Recept, jak připravit skvělou domácí tlačenku!

2
Mezitím žemle nakrájejte na kostičky, přelijte krví a promíchejte. Krev nechte do žemlí dostatečně vsáknout a přidejte je k pokrájenému masu.
3
Nadrobno nasekejte a na 1 lžíci sádla osmažte cibuli. Přidejte ji ke směsi, přilejte vývar, osolte, okořeňte a dobře promíchejte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

4
Troubu předehřejte na 170 °C. Směs přendejte do sádlem vymaštěného pekáče a upečte, asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami a kysaným zelím.
5
Tip: Vařené brambory a kysané zelí jsou nejlepší kamarádi prejtu. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel. Ale můžete to zkusit!
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zabijačkový guláš

Zabijačkový guláš

Kroupová jelita

Kroupová jelita

Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Vepřové FOOD
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kysané zelí Majoránka Mletý kmín Nové koření mleté Pepř mletý Sádlo Sůl Vařené brambory Vepřová hlava Vepřová krev Vepřové maso Vepřový bůček Vepřový vývar Žemle

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gnocchi

Gnocchi

Zavařená kapie

Zavařená kapie

Bábovka vídeňská

Bábovka vídeňská

Košíčky z ledových kaštanů

Košíčky z ledových kaštanů

Kuřecí maso na řecký způsob

Kuřecí maso na řecký způsob

Chleba s křupavou kůrkou

Chleba s křupavou kůrkou

Vařená čokoládová poleva

Vařená čokoládová poleva

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Srnčí hřbet na liškách

Srnčí hřbet na liškách

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

102
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
39
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
27
Klasické lečo
Klasické lečo
21
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
19
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas, energii i bolavá záda
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas…
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
AHA.cz Šeredová skončila v teplákách! Nečekaná reakce jejího miliardáře

Šeredová skončila v teplákách! Nečekaná reakce jejího miliardáře

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Kocáb (71) má mladší kopii?! Vincent podobu nezapře

Kocáb (71) má mladší kopii?! Vincent podobu nezapře

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Prdelky
Prdelky
Preclíčky sypané mákem
Preclíčky sypané mákem
Preclíky
Preclíky
prejt
prejt
Prezidentské maso
Prezidentské maso
Prezidentské řízky na bramborách
Prezidentské řízky na bramborách
  • Recepty.cz
  • Prejt
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact