• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pravé ostravské zelí
Napište svůj komentář k receptu

Pravé ostravské zelí

autor: Lída Kanclířová
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé ostravské zelí
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • V létě
    • 1
      ks bílé zelí hlávka
    • 1
      ks cibule
    • 100
      g slanina
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      lžička hladká mouka
    • 1
      lžíce ocet
  • V zimě
    • 1
      sklenice kysané zelí
    • 100
      g slanina
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks brambory syrové
    • 1
      lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

1
Na Ostravě se vařilo zelí každou sobotu, protože prý " zeli, to chlopa rozveseli". Pravé ostravské zelí se vaří jinak v zimě a jinak v létě.V obou případech je důležitá kvalitní, voňavá, nejlépe domácí slanina, v nouzi může být i anglická. Uzená chuť a vůně je velmi důležitá. Podává se ale vždy zásadně s přírodním dušeným hovězím plátkem (paprika, pepř, cibule) a vařenými brambory.
2
V létě se nakrouhané hlávkové zelí nasype do vařící osolené vody s kmínem a vaří do poloměka. Mezitím se rozpustí slanina, na ni se přidá usekaná cibule a vše se osmaží. Poloměké zelí se slije, ale ne úplně, musí zůstat tak na prst na dně tekutina. Do toho se zamíchá slanina s cibulí a dusí se po pokličkou doměka. V hrnku se rozmíchají cca 2 lžíce hladké mouky s vodou a tím se dusící se zelí zalije. Nakonec se dosolí a přichutí octem (ne příliš).
3
V zimě se - zase nejlépe domácí - kysané zelí ochutná a je-li příliš kyselé, propláchne ("umyje") se vodou. Dá se vařit do vody s kmínem, až změkne. Pak se scedí. Mezitím se udělá tzv. "jiška". Do kastrolu dáme uškvařit slaninu, na ni cibuli, a když je cibule dozlatova, nasype se na ni mouka a udělá se jíška. Následuje zalití vodou ze zelí nebo z vařících se brambor a přidání na jemno rozstrouhaného bramboru. Tato jíška se pak vaří tak dlouho, až se začne přichytávat na dně. To je okamžik, kdy se nalije na uvařené, scezené zelí a zamíchá. Kastrol, kde je zbytek přichycené jíšky včetně cibule a brambor, se předá k vyškrábání nejváženějšímu členu rodiny, protože je to tradiční pochoutka a prokázání cti, asi jako v Mongolsku beraní oko.
4
Příprava tohoto zelí je sice značně barbarská (mytí, slévání atd.), ale důležité je, že nemá ani v létě, ani v zimě chutnat příliš kysele, spíš je slané, lehce dokysela. Nikdy se nepřislazuje! Je prostě jiné, než české nebo jihomoravské, ale v kombinaci s brambory a hovězím velmi chutné.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ostravské karbanátky se sýrem

Ostravské karbanátky se sýrem

"Pravé" Baileys

"Pravé" Baileys

Pravé špecle

Pravé špecle

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Fričová | 24. 7. 2010 14:49

    Já nikdy nemohla přijít na to, jak správně uvařit zelí. Díky Vám paní Ludmilo se mi to povedlo :-). Už ho jinak vařit nebudu. Díky za recept.

  • Eva Skálová | 13. 3. 2009 17:33

    Ve východních Čechách se takhle zelí nedělá, ale zkusila jsem to. Opečené špíčky po rozpuštění špeku jsem dala stranou a vmíchala až k hotovému. Jím k tomu ohřátou klobásu a chleba a je to fakt dobrá večeře. Takže dávám první jedničku.

  • Maruš | 7. 8. 2006 12:02

    Vždy jsem myslela,že jen šikovna robka chlopka rozveseli.Ale že by zelí?A ty čárky nepíšu schválně,bo každý ví,že ostravaci majum kratke zobaki.Moje maminka hl.zelí uvařila tak napůl,vodu z něj vylila.Udělala jíšku se špekem a cibulí,zalila čistou vodou,nechala provařit,pak přidala zelí,kmín,sůl,špetku pepře,ocet,jemně nastrouhaný brambor a dále ještě vařila.Jestli dávala cukr,to už nevím.Podávala ale s pečeným vepřovým masem,nejčastěji s bůčkemV zimě ke kysanému zelí bylo uzené maso.Každý rok jsme měli totiž pašíka jménem Filip,ale když jsem představila svého přítele,stejného příjmení,tak pašíka přejmenovali na Vaška.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Dušení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Brambory Cibule Hladká mouka Kmín Kysané zelí Ocet Slanina Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečená kuřecí prsíčka

Zapečená kuřecí prsíčka

Kuře s paprikou a olivami

Kuře s paprikou a olivami

Bezinkový likér

Bezinkový likér

Sladké pirohy

Sladké pirohy

Květákové karbanátky II.

Květákové karbanátky II.

Smradlavoučká topinka

Smradlavoučká topinka

Smetanové tyčinky

Smetanové tyčinky

Brokolicový nákyp se smetanovo-sýrovou omáčkou

Brokolicový nákyp se smetanovo…

Jemná křenová pomazánka

Jemná křenová pomazánka

Doporučujeme

20 minut
Pečené batáty se zelným salátem a pestem

Pečené batáty se zelným salátem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

19
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…
17
Míša řezy
Míša řezy
16
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
16
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
14
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které se pojí k 11. listopadu?
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které…
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak ji připravit, aby byla měkká a křupavá?
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak…
AHA.cz NÁSILÍ U PILAROVÉ: Ex jí uhodil... a protrhl bubínek!

NÁSILÍ U PILAROVÉ: Ex jí uhodil... a protrhl bubínek!

Mimibazar Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Boj vévodkyně Kate s nemocí: Jak rakovinu oznámili dětem?

Boj vévodkyně Kate s nemocí: Jak rakovinu oznámili dětem?

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

  • Recepty.cz
  • Pravé ostravské zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact