• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pracny - recept po babičce
Napište svůj komentář k receptu

Pracny - recept po babičce

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 141
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
5fotografií
Nahrát fotku
 

Pracny neboli „medvědí tlapky“ jsou jedním z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví. Jejich jemně kořeněná chuť s vůní skořice, kakaa a oříšků navozuje tu pravou sváteční atmosféru.

Suroviny

20 porce
    • 350
      g hladká mouka
    • 210
      g moučkový cukr
    • 1
      ks žloutek
    • 250
      g hera
    • 4
      lžíce kakao zarovnané
    • 140
      g mleté vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

1
Všechny přísady smíchejte rukama a propracovávejte déle, někdy se díky ořechům špatně pojí dohromady. Tuk už ale nepřidávejte. Těsto dejte vychladit do lednice, můžete ho zpracovat i za několik dní.

RADA: Dokonalé křehoučké pracny

2
Naplňte formičky a pečte v nepříliš horké troubě, tak při 150 °C, jinak by pracny zhořkly. Upečené se poznají pokud jsou ve formičce ještě trochu měkké, ale lepší je jednu vyklopit a nechat vychladnout.

RADA: 5 vychytávek k pečení sladkého i slaného!

3
Na vypouklé straně by měla být lesklá, po vychladnutí malinko ztvrdne a lze jí přelomit jak sušenku. Po upečení se můžou celé obalovat v moučkovém cukru, ale stačí je jen jemně pocukrovat před podáváním, nebo je dávat i necukrované.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pracny

Pracny

Kokosové pracny

Kokosové pracny

Vánoční pracny

Vánoční pracny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mimi | 15. 11. 2015 15:56

    Dobry den tuten recept sem delal mynuli rok na vanoce.bohuzel cekala sem pul roku sem cekala nez zmeknou,a pak letely slepicim :'( :-X

  • Hana Hanušová | 8. 12. 2014 21:09

    Už dělám pracny 20 let, chtěla jsem zkusit nový recept, ale tohle je ten nejhorší, co jsem zkoušela!! Rozhodně nedoporučuji!!

  • Monika | 8. 12. 2014 12:24

    Dobrý recept, koření tam jistě trochu patří, proti gustu...ale teda tatranky jsou fakt jiná liga :-)) Jinak musím říci, že doba mletí kávy doma se opět vrací. Ani nevíte oč přicházíte, když si doma namelete čerstvou kávu a uděláte si presso. Ještě to chce dobrou a kvalitní kávu. Takže díky za recept, jsou moc dobré. Šťastné a veselé všem. :-)

  • Terka | 7. 12. 2013 11:55

    Já koření jen na špičku nože rozhodně nedávám. Koření je to, co z pracen dělá pracny :).

  • AŠAB | 6. 12. 2013 18:47

    koření se dává stejně jen na špičku nože, takže jsem nedala a držela jsem se receptu. Je spousta receptů bez a spousta s kořením.. dle chuti každému!:-) Pracny jsou moc dobré a šly kráásně vyklepnout. Děkuji za reecptík. Dávám 1 :-*

  • Klára Keselyova | 14. 12. 2009 16:51

    Formičky sa vytierajú tukom?

  • Tereza Mrowiecová | 11. 12. 2007 14:41

    já do pracen přidávám také strouhanou tatranku:)

  • Marie L. | 11. 12. 2007 14:36

    Hřebíček a i jiné koření jde namlít v kafemlýnku. Sice pak káva chvíli voní hřebíčkem, ale kdo si už teď mele kávu doma?

  • Jarka O. | 11. 12. 2007 13:12

    Bez koření to opravdu nejsou pracny, jak mají být. Tip: hřebíček nemelu, rozmačkám jen takové ty kuličky na koncích, to jde i prstama. Zbytek hřebíčku použiju do svařáku.

  • Marsí | 11. 12. 2007 12:57

    Jelikož nemám hmoždíř a mlátit do toho kladívkem se mi nechce, tak to řeším perníkovým kořením. Takže jsem také pro koření, musí tam být...:-)

  • Elisa | 11. 12. 2007 11:54

    Bez koření to přece není ono.

  • Jana Nesvadbová | 11. 12. 2007 09:47

    Dávám do pracen hřebíček a skořici, bez koření se neodlišují od jiného ořechového cukroví a s mletými škvarky je má vzpomínka na vesnickou babičku a letos to zkusím i já. Díky za připomenutí

  • Marie Pospíšilová | 11. 12. 2007 08:25

    Máme podobný recepis, poměr je trošku jiný, přidáváme 4 tlučené hřebíčky a trochu skořice. Místo másla lze použít umleté škvarky.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Madlenky Vánoční cukroví Pracny
Moučníky Cukroví Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hera Hladká mouka Kakao Mleté vlašské ořechy Moučkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Květáková nádivka

Květáková nádivka

Míchaná bezinková limonáda

Míchaná bezinková limonáda

Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky

Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky

Jemné tvarohové lívance - kynuté

Jemné tvarohové lívance - kynuté

Jogurtové muffiny

Jogurtové muffiny

Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)

Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)

"Párkrole" - párkové kremrole

"Párkrole" - párkové kremrole

Kuřecí kari s mangem a rýží

Kuřecí kari s mangem a rýží

Švestkový crumble

Švestkový crumble

Doporučujeme

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

36
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…
32
Lehký bramborový salát s hráškem a chřestem
Lehký bramborový salát s…
18
Citronové orzo se špenátem
Citronové orzo se…
18
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
15
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
AHA.cz Martina Čechová po rozchodu se slavným brankářem: Bez respektu

Martina Čechová po rozchodu se slavným brankářem: Bez respektu

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Blesk pro ženy Bunda, která zastínila trenčkot: Barn jacket milovala už královna Alžběta!

Bunda, která zastínila trenčkot: Barn jacket milovala už královna Alžběta!

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz Vytočená Berenika Kohoutová: Tvrdý distanc od Okamury!

Vytočená Berenika Kohoutová: Tvrdý distanc od Okamury!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

Další doporučené recepty:

Povidlové šátečky
Povidlové šátečky
Povidlové těstoviny s tvarohem
Povidlové těstoviny s tvarohem
Pracny
Pracny
Pracny II
Pracny II
Pracny IV.
Pracny IV.
Pracny podle praprababičky
Pracny podle praprababičky
  • Recepty.cz
  • Pracny - recept po babičce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact