• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pracny - recept po babičce
Napište svůj komentář k receptu

Pracny - recept po babičce

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 121
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
5fotografií
Nahrát fotku
 

Pracny neboli „medvědí tlapky“ jsou jedním z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví. Jejich jemně kořeněná chuť s vůní skořice, kakaa a oříšků navozuje tu pravou sváteční atmosféru.

Suroviny

20 porce
    • 350
      g hladká mouka
    • 210
      g moučkový cukr
    • 1
      ks žloutek
    • 250
      g hera
    • 4
      lžíce kakao zarovnané
    • 140
      g mleté vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

1
Všechny přísady smíchejte rukama a propracovávejte déle, někdy se díky ořechům špatně pojí dohromady. Tuk už ale nepřidávejte. Těsto dejte vychladit do lednice, můžete ho zpracovat i za několik dní.

RADA: Dokonalé křehoučké pracny

2
Naplňte formičky a pečte v nepříliš horké troubě, tak při 150 °C, jinak by pracny zhořkly. Upečené se poznají pokud jsou ve formičce ještě trochu měkké, ale lepší je jednu vyklopit a nechat vychladnout.

RADA: 5 vychytávek k pečení sladkého i slaného!

3
Na vypouklé straně by měla být lesklá, po vychladnutí malinko ztvrdne a lze jí přelomit jak sušenku. Po upečení se můžou celé obalovat v moučkovém cukru, ale stačí je jen jemně pocukrovat před podáváním, nebo je dávat i necukrované.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pracny

Pracny

Kokosové pracny

Kokosové pracny

Vánoční pracny

Vánoční pracny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mimi | 15. 11. 2015 15:56

    Dobry den tuten recept sem delal mynuli rok na vanoce.bohuzel cekala sem pul roku sem cekala nez zmeknou,a pak letely slepicim :'( :-X

  • Hana Hanušová | 8. 12. 2014 21:09

    Už dělám pracny 20 let, chtěla jsem zkusit nový recept, ale tohle je ten nejhorší, co jsem zkoušela!! Rozhodně nedoporučuji!!

  • Monika | 8. 12. 2014 12:24

    Dobrý recept, koření tam jistě trochu patří, proti gustu...ale teda tatranky jsou fakt jiná liga :-)) Jinak musím říci, že doba mletí kávy doma se opět vrací. Ani nevíte oč přicházíte, když si doma namelete čerstvou kávu a uděláte si presso. Ještě to chce dobrou a kvalitní kávu. Takže díky za recept, jsou moc dobré. Šťastné a veselé všem. :-)

  • Terka | 7. 12. 2013 11:55

    Já koření jen na špičku nože rozhodně nedávám. Koření je to, co z pracen dělá pracny :).

  • AŠAB | 6. 12. 2013 18:47

    koření se dává stejně jen na špičku nože, takže jsem nedala a držela jsem se receptu. Je spousta receptů bez a spousta s kořením.. dle chuti každému!:-) Pracny jsou moc dobré a šly kráásně vyklepnout. Děkuji za reecptík. Dávám 1 :-*

  • Klára Keselyova | 14. 12. 2009 16:51

    Formičky sa vytierajú tukom?

  • Tereza Mrowiecová | 11. 12. 2007 14:41

    já do pracen přidávám také strouhanou tatranku:)

  • Marie L. | 11. 12. 2007 14:36

    Hřebíček a i jiné koření jde namlít v kafemlýnku. Sice pak káva chvíli voní hřebíčkem, ale kdo si už teď mele kávu doma?

  • Jarka O. | 11. 12. 2007 13:12

    Bez koření to opravdu nejsou pracny, jak mají být. Tip: hřebíček nemelu, rozmačkám jen takové ty kuličky na koncích, to jde i prstama. Zbytek hřebíčku použiju do svařáku.

  • Marsí | 11. 12. 2007 12:57

    Jelikož nemám hmoždíř a mlátit do toho kladívkem se mi nechce, tak to řeším perníkovým kořením. Takže jsem také pro koření, musí tam být...:-)

  • Elisa | 11. 12. 2007 11:54

    Bez koření to přece není ono.

  • Jana Nesvadbová | 11. 12. 2007 09:47

    Dávám do pracen hřebíček a skořici, bez koření se neodlišují od jiného ořechového cukroví a s mletými škvarky je má vzpomínka na vesnickou babičku a letos to zkusím i já. Díky za připomenutí

  • Marie Pospíšilová | 11. 12. 2007 08:25

    Máme podobný recepis, poměr je trošku jiný, přidáváme 4 tlučené hřebíčky a trochu skořice. Místo másla lze použít umleté škvarky.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Madlenky Vánoční cukroví Pracny
Moučníky Cukroví Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hera Hladká mouka Kakao Mleté vlašské ořechy Moučkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cuketa v sýrovém těstíčku

Cuketa v sýrovém těstíčku

Ořechové řezy s medovou krustou

Ořechové řezy s medovou krustou

Jablečné řezy piškotové

Jablečné řezy piškotové

Chleba s křupavou kůrkou

Chleba s křupavou kůrkou

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka

Vepřová plec s krémovou omáčkou, kapustou a brambory

Vepřová plec s krémovou omáčkou,…

Lahodná cizrna s česnekem

Lahodná cizrna s česnekem

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Buřtguláš trochu jinak

Buřtguláš trochu jinak

Doporučujeme

40 minut
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu

Čevapčiči s brambory a žampiony na…

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

134
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
73
Halušky z lososa v rajčatové omáčce
Halušky z lososa v…
64
Kynutý povidlový knedlík s vanilkovou omáčkou a mákem
Kynutý povidlový knedlík…
51
Kynutý táč s ovocem a drobenkou
Kynutý táč s ovocem a…
18
Dalamánky z chlebové mouky
Dalamánky z chlebové…

Zajímavé články

Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
AHA.cz Tsunami u Moniky Marešové a Leoše: Jde o malou Alex

Tsunami u Moniky Marešové a Leoše: Jde o malou Alex

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Nová vášeň herečky Terezy Těžké (29): Nejdřív polyamorie, teď svazování!

Nová vášeň herečky Terezy Těžké (29): Nejdřív polyamorie, teď svazování!

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy 4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

Další doporučené recepty:

Povidlové šátečky
Povidlové šátečky
Povidlové těstoviny s tvarohem
Povidlové těstoviny s tvarohem
Pracny
Pracny
Pracny II
Pracny II
Pracny IV.
Pracny IV.
Pracny podle praprababičky
Pracny podle praprababičky
  • Recepty.cz
  • Pracny - recept po babičce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact