Uvařte si výtečnou a levnou krémovou polévku plnou zeleniny, ve které je množství čočky tak akorát pro ty, kteří luštěniny nemají zrovna dvakrát v lásce, a přesto je chtějí do jídelníčku zařadit.
Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Nasypte ji do pekáčku nebo zapékací misky a přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky a celou, neoloupanou paličku česneku, z níž jste odkrojili vršek. Zeleninu osolte, opepřete, posypejte tymiánem a pořádně zakapejte olivovým olejem. Mísu nebo pekáček zakryjte alobalem, dejte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte asi 20 minut, dokud není mrkev měkká.
Když je zelenina hotová, přendejte mrkev a cibuli do hrnce. Pak do hrnce vymačkejte stroužky česneku a nakonec přidejte propláchnutou červenou čočku. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu a polévku povařte asi 10 minut, dokud čočka nezměkne.
3
Než se polévka uvaří, upečte v rozpálené troubě krutonky. Chleba nakrájejte na malé kostičky, rozložte je na plech s papírem na pečení, pokapejte olejem, posypejte nastrouhaným parmazánem a upečte v troubě dozlatova.
Když je čočka měkká, odstavte polévku z ohně a rozmixujte ji dohladka tyčovým mixérem. Podle potřeby ji dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a podávejte s krutonky.
5
TIP: Hotovou polévku můžete zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.