• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pochoutka sultána Sulejmana
Napište svůj komentář k receptu

Pochoutka sultána Sulejmana

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pochoutka sultána Sulejmana
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,20
      kg švestky
    • 3
      l voda
    • 2
      kg dýně nejlépe ta, co je vevnitř krásně oranžová
    • 200
      g vlašské ořechy půlky nebo čtvrtinky
    • 200
      g hydrantní vápno
  • Sirup
    • 3
      kg cukr
    • 1,50
      l voda
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Do vody rozmícháme vápno, ponoříme dýně nakrájené na kostky (ideální je 1,5 cm) a rozpůlené švestky. Ponecháme v roztoku 2 hodiny, občas zamícháme, aby se vápno neustálilo na dno. Pak pořádně omyjeme pod tekoucí vodou. Cukr a vodu na sirup zavaříme, přidáme dýně a švestky a za častého promíchávání vaříme zhruba 45 minut. Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, ořechy a vanilku. Občas promícháme do vychladnuí.
2
Moc hezky voní, když přidáme pár omytých a osušených lístků voňavé pelargonie. Do sklenice naléváme úplně studené a zavíčkujeme. Recept pochází z Turecka. Podává se v miniaturních skleněných mističkách (jen kousek dýně, švestka, ořech). Chuť je naprosto úžasná, nepopsatelná. Vypraví se, že když sultán zatleskl jednou - měl se dostavit vezír (první ministr), když dvakrát - měl se dostavit vůdce harému, když třikrát - měli mu přinést misku jeho oblébené pochoutky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pikantní fazolová pochoutka

Pikantní fazolová pochoutka

Dýňová pochoutka

Dýňová pochoutka

Zeleninová pochoutka

Zeleninová pochoutka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Suffran | 20. 8. 2014 10:33

    Moc nechapu co s tím dále? To se zavařuje?

  • Airan Novakova | 25. 5. 2006 14:29

    Tekute sklo neee...je to uplne obycejne hašené vapno bez zadne primesy:-) Dyne a svestky se do toho nalozi aby se nerozvarovali - i po tech 45 min vareni pulka svestky je vcelku a kostka dyne taky. Sirup je husty skoro jako med. Stejnym spusobem se delaji i fiky (ty jsem tam nenapsala, protoze maji byt zelene a nejsou tady k dostani)

  • Marsí | 25. 5. 2006 10:04

    Babi kdysi nakládala vejce do "tekutého skla"...to je ono?....) jinak znám vápno akorát ze stavby...:o))

  • Pavlína Svitáková | 25. 5. 2006 09:51

    Velice zajímavý recept.p.Airan,proč se používá vápno?Do vápenné vody se dříve dávala vejce,kvůli uskladnění.Ale v tomto receptu mi použití vápna uniká.Kvůli změknutí dýně?Děkuji za odpověď.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Svačina Pozdní večeře Vaření Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Dýně Hydrantní vápno Švestky Vanilkový cukr Vlašské ořechy Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Roštěnky Esterházy

Roštěnky Esterházy

Domácí Pribináček

Domácí Pribináček

Zavařování hub

Zavařování hub

Čočka s vejcem a párkem

Čočka s vejcem a párkem

Bábovka s mandarinkami-velká

Bábovka s mandarinkami-velká

Pomerančová marmeláda pro domácí pekárnu

Pomerančová marmeláda pro domácí…

Suši s rybou a zeleninou

Suši s rybou a zeleninou

Bílý roládový dort

Bílý roládový dort

Babiččina ořechová bábovka

Babiččina ořechová bábovka

Doporučujeme

25 minut
Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem

Zapečené tortilly s brokolicí a…

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

117
Bramborovo-fazolový salát
Bramborovo-fazolový salát
92
Kančí guláš - staročeský
Kančí guláš - staročeský
23
Banánové vločkové lívance
Banánové vločkové lívance
20
Špecle s játrovo - žapionovou směsí
Špecle s játrovo -…
19
Štědrovečerní rybí polévka
Štědrovečerní rybí…

Zajímavé články

Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně…
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
AHA.cz Z odchodu z Národního průšvih! Matásek přichází o rodinu

Z odchodu z Národního průšvih! Matásek přichází o rodinu

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Módní triky, které vám změní život: Díky nim vám to bude víc slušet a nezaplatíte ani korunu!

Módní triky, které vám změní život: Díky nim vám to bude víc slušet a nezaplatíte ani korunu!

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Dělal se Selenou Gomez i Demi Lovato… Ostravu roztančí maskovaná hvězda Marshmello!

Dělal se Selenou Gomez i Demi Lovato… Ostravu roztančí maskovaná hvězda Marshmello!

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Runy podle data narození: Která je ta vaše a co o vás říká

Runy podle data narození: Která je ta vaše a co o vás říká

  • Recepty.cz
  • Pochoutka sultána Sulejmana
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact