Plněné papriky s rajčatovou omáčkou jsou klasika, která se připravuje v mnoha rodinách, ovšem v každé trochu jinak. Někde je omáčka kyselejší, někde sladší, někdo používá jen hovězí maso, někdo vepřové. Vyzkoušejte recept, který je osvědčený a můžete si ho přizpůsobit přesně podle své chuti.
Papriky omyjte, odkrojte jim vršky a opatrně vyjměte semínka se stopkou. V míse smíchejte mleté maso, najemno nakrájenou cibuli a vejce, směs osolte a opepřete. Masovou směsí naplňte papriky a zakryjte je odkrojenými vršky.
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova. Pak přidejte rajský protlak a asi minutu restujte. Přidejte hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku. Zasypte ji mletou paprikou, ihned zalijte po částech studeným zeleninovým vývarem a dobře rozšlehejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Pak přidejte sekaná rajčata, bobkový list, nové koření, pepř, ocet, sůl a trochu cukru a omáčku nechte 10–15 minut jemně probublávat.
3
Do omáčky vložte naplněné papriky, hrnec přikryjte poklicí, stáhněte plamen na minimum a pomalu duste asi 45–60 minut, dokud nejsou papriky měkké a maso provařené i uvnitř.
Papriky vyndejte z omáčky a dochuťte ji podle potřeby solí, případně přidejte cukr nebo ocet pro doladění sladkokyselé chuti a odstraňte z ní bobkový list a kuličky koření. Pokud není omáčka úplně hladká, můžete ji propasírovat přes jemné sítko. Podávejte s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.