• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

3 porce
    • 180
      g ovesná mouka směs s krupicí
    • 45
      g ječná mouka hrubá
    • 210
      ml vlažná voda
    • 3
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice. Umlít vyprané kroupy šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Příprava krup, jemnější směs viz poznámky níže.
2
Je možné ohřát vodu pro příjemnější hnětení. Vařicí voda by způsobila ztvrdnutí povrchové vrstvy ječné mouky. V menší míse smíchat směsi mouky a krupice, ovesné i ječné se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouk, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouk a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Vypracovat těsto, hníst 8-10 minut.
3
Oškrábnout z rukou a z mísy škrablíky, zapracovat je do těsta. Těsto umístit spárami dolů na malý talířek. Na střední talířek nalít lžíci vody, umístit talířek s těstem a zakrýt miskou s hranou na středním talířku proti osychání. Nechat odležet v chladničce 12 - 22 hodin.
4
Těsto vyndat z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Rozdělit na 3 díly, zakrýt rozkrájené kusy proti osychání. Předehřát pánev. Postupně díl promačkat a zapracovat vnější povrch dovnitř do těsta (3 x naruby). Vypracovat, bez pomoučení, tvar koule, umístit spárami dolů na plastovou desku (na dřevu těsto vysychá a lepí se) a celou dlaní krouživým pohybem mírně rozmáčknout na malý disk. Na okraji vznikají trhliny, roztřepení. Trhliny smačkávat zpátky dohromady. Rozmačkat disk ohybem dlaně v zápěstí z jednoho okraje na druhý na střední placku. Skladovat ve sloupečku na talířku zakryté. Po částečném rozválení válečkem na středně velkou placku vytvořit palcem a přitisklým ukazováčkem ostřejší roh. Promnutím celého obvodu placky prsty obou rukou místně prohníst a spojit potrhaný okraj. Poté rozválet do konečného průměru 19 cm, kontrolovat přikládáním talířku. Tloušťka kolem 2,5 mm. Po začátku pečení zpracovat další díl včetně promačkání.
5
Péct placky na předehřáté pánvi na sucho (smalt, nebo teflon) s pokličkou. Nastavit mírný ohřev (první 1-2 placky jsou zkušební). péct na smaltované pánvi strana A 3 m 20 s + 1 m 20 s + 1 m 20 s, B 2 m 20 s + 1 m 20 s, obrátit podle propečení, vyklepat včas vodu z pokličky proti lehkému přilepení placky. Placky téměř nemění barvu. Nejvýraznější změna jsou světle hnědé flíčky. Na povrchu je propečená vrstva ječné mouky - tvrdší. Vnitřní střída je měkká, ovesná. Celek připomíná obvyklé pečivo.
6
Upečenou placku nechat chladnout na trojúhelníku ze lžiček na talíři. Více placek nechat ve sloupečku zakryté proti osychání. Nechat chladnout do 2 hodin od pečení. Po upečení placky ztuhnou a ztvrdnou na oplatky. Skladovat v chladničce 3 dny, v mrazáku v sáčku 14 dní. Placky v mrazáku osychají velmi málo.
7
Poznámka autora receptu: Vyšší podíl hrubé mouky z vloček (kolem 90%) lze umlít po přesátí směsi potřetí ze zbylé krupice. Jiná možnost je umlít část vloček (nebo krupice) na mlýnku na mák na polohrubou mouku, 10% směsi (velmi zdlouhavé). Nebo umlít na čistém mlýnku na kávu. Lze použít i mixér kuchyňského robotu. V případě kupované ovesné mouky je nutné před koupí kontrolovat obsah vlákniny. Hodnoty vyšší než 8 g / 100 g mouky mohou způsobit zažívací potíže. Patrně rozemleté otruby pro dosažení vyšších hodnot.
8
Poznámka 2: Vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru. Podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Vyprané krupy rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (300g/plech). Sušit, nejlépe na slunci, 2,5-3 hodiny do sucha, až kroupy nelepí. Umlít na více jemnějších průchodů ve šrotovníku, postupně na menší částice. Jemnější směs je po umletí na mlýnku na mák - hrubá mouka. Nutná pro snadné zažití. Kroupy nasákly asi +6% vody, proto je lepší usušit mouku na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Sušit lze v nádobě se silnostěnnným dnem (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev a pod.). Pražit nejmírnějším ohřevem, občas míchat, lze přikrýt pokličkou. Podle vysrážené vlhkosti na pokličce lze kontrolovat postupné sušení. Odstraňovat vlhkost z pokličky, proti skápnutí vody do mouky. Také lze kontrolovat páru nad moukou. Když je změněná vůně z vlhké na pečenou, je již mouka vysušená. Sušení může trvat 25-30 minut. Suchá mouka má změnu hmotnosti asi -4% oproti začátku. Mouka bez sušení může při pokojové teplotě zplesnivět.
9
Poznámka 3: Fotka placka s puchýři je po použití ječné hrubé mouky a vlažné vody. Placka je velmi měkká. Druhá fotka placky s rovným povrchem je po přidání ječné krupice a vařicí vody. Povrch je hrubý a placka je tuhá - povrchová vrstva je tvrdá.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ječné oplatky, základní recept

Ječné oplatky, základní recept

Ovesno-ořechový pudink

Ovesno-ořechový pudink

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

Žitno-špaldové placky prosté,…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ječná mouka Ovesná mouka Sůl Vlažná voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí satay

Kuřecí satay

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

Hrníčkové knedlíky

Hrníčkové knedlíky

Celerové placičky

Celerové placičky

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Kuře ala Kanada

Kuře ala Kanada

Medové řezy alá falešný medovník

Medové řezy alá falešný medovník

Perník s kokosem

Perník s kokosem

Pečené brambory s kuřecím plátkem

Pečené brambory s kuřecím plátkem

Doporučujeme

35 minut
Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

52
Rychlé langoše plněné sýrem
Rychlé langoše plněné…
52
Dušená kmínová kýta na špeku
Dušená kmínová kýta na…
41
Škvarkové sádlo
Škvarkové sádlo
39
Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze sterilovaných jablek
Jablečný cukrový závin …
28
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i…
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
AHA.cz Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Blesk pro ženy Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Ženy.cz Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Blesk.cz Štáfkova ex a moderátorka Naked Attraction Timková: Padání vlasů po trsech! Kvůli poruše příjmu potravy

Štáfkova ex a moderátorka Naked Attraction Timková: Padání vlasů po trsech! Kvůli poruše příjmu potravy

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Další doporučené recepty:

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
Ovesné tartaletky
Ovesné tartaletky
Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Ovesno-ořechový pudink
Ovesno-ořechový pudink
Ovesný koláč s brusinkami (brusinkový crumble)
Ovesný koláč s brusinkami (brusinkový…
Ovesný koláček cestovní, základní recept
Ovesný koláček cestovní, základní recept
  • Recepty.cz
  • Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact