Obrácené řízky, v české kuchyni známé také jako „řízky naruby“ nebo „obracáky“, představují elegantní a důmyslný recept, který v sobě kombinuje smažení na pánvi a pečení v troubě. Právě díky tomu je maso křehké a krásně šťavnaté.
g
vepřové maso
řízky z kýty nebo kotlety bez kosti
2
ks
vejce
100
g
strouhanka
1
lžíce
hořčice plnotučná
2
ks
cibule
150
g
anglická slanina
pepř mletý
sůl
slunečnicový olej
Postup přípravy receptu
1
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme je z obou stran hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet.
2
Připravené řízky obalíme ve strouhance a rukou ji do masa z obou stran zatlačíme (můžeme ji do masa i lehce vklepat paličkou). Pak řízky obalíme v rozšlehaných vejcích a ihned je usmažíme z obou stran dozlatova v pánvi s rozehřátým olejem, jen tak, aby se povrch zatáhl. Nejde o to, aby se maso dostatečně propeklo.
3
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenčí půlkolečka. Do menšího pekáčku nebo zapékací mísy položíme dva usmažené řízky, na ně rozdělíme polovinu nakrájené cibule, přidáme další dva řízky a na ně rozdělíme zbylou cibuli a zakryjeme ji anglickou slaninou. Řízky dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečeme 30-40 minut.
4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ OBRÁCENÝCH ŘÍZKŮ:
• Tvrdé maso: Nejčastější příčinou je použití příliš studeného masa přímo z lednice nebo použití moc libového masa. Další příčinou může být moc dlouhé smažení, kdy se maso vysuší.
• Obal odpadává od masa: Maso musí být před obalením ve strouhance suché, jen potřené hořčicí. Strouhanka se také musí dostatečně spojit s masem, proto ji k masu důkladně přitlačte rukou nebo lehce vklepejte paličkou.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Místo oleje můžete na osmažení řízků použít vepřové sádlo, které dokonale ladí s cibulí a anglickou slaninou.
• Jako příloha je ideální bramborová kaše a zeleninový salát nebo kyselé okurky.
Já slaninu nedávám, ale přidám pórek a papriku. jinak postup stejný. Jsou to moje oblíbené. Dávám 1*
Anonym
|13. 9. 2007 10:37
Chystám se je udělat se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou. Naservírované do soudečku a obložené zeleninou. Je to sice kalorická bomba ,ale vypadá to a chutná skvěle. Byli jsme na Šumavě a tam v jedné restauraci měli jako přílohu z brambor jenom šťouchané brambory a lepenici, a byla to dobrá změna.
Zdena z JM
|13. 9. 2007 09:32
Tyto řízky dělám z hovězího masa.Naskládám nastojato do pekáče a prosypu cibulí a slaninou.Při pečení vznikne výborná šťávička.Nejraději máme s bramborovou kaší přelitou šťávou a posypanou upečenou cibulkou a slaninou.
Eva Přecechtělová
|13. 9. 2007 09:19
Tyhle řízky jsou vynikající, dělám je z vepř. kýty a potírám česnekem . Do pekáče skládám naspod anglickou, maso, hodně cibule a nahoru anglickou. Dobrý recept dávám 1.
Jitka B.
|13. 2. 2006 12:06
Tento recept také dělám, jen místo hořčice potírám řízky utřeným česnekem, je to výborné!
Jan Melecký
|6. 2. 2006 15:59
Tento recept dělám z kuřecího masa. Prokládám ještě cibuli nakrájenou na kolečka a červenou kapií.Jana