Gratinované brambory nejsou nic složitého! A pokud si vezmete k ruce mandolínu na krájení brambor, je jejich příprava úplná hračka. Brambory podle tohoto receptu můžete podávat jako přílohu nebo do nich přidat maso a rázem z nich vyčarujete hlavní jídlo.
Brambory oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. V hlubší pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Pak přidejte nasekaný česnek a nakonec nakrájené brambory. Osolte je, opepřete, posypte tymiánem a začněte vše společně opékat.
Po chvíli přilijte smetanu s mlékem a pozvolna vařte, aby brambory pustily škrob a vznikla hustší smetanová omáčka, která brambory hezky obalí. Brambory ale musí zůstat pevné.
3
Brambory přendejte do zapékací mísy a posypte je nastrouhaným parmazánem.
Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací mísu překryjte alobalem, dejte ji do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut. Na posledních 15 minut alobal sundejte, aby sýr na povrchu hezky zezlátl.