• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Musaka z lilku - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 16
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
Musaka z lilku - Balkán
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Musaka I.
    • cibule
    • petrželová nať
    • sůl
    • rajčata
    • vejce
    • pepř mletý
    • lilek lilky
    • mouka
    • olej
    • mleté maso - míchané
  • Přeliv II.
    • sůl
    • vejce
    • zakysaná smetana
    • mouka na jednu smetanu cca 2 vejce a dvě lžíce mouky
  • Přeliv III.
    • sůl
    • vejce
    • mléko na 2 vejce, 2 lžíce mouky, 2 dl mléka
    • mouka
  • Musaka II.
    • lilek a vše ostatní viz. musaka I. mimo mouky a vajec
  • Musaka III. - vegetariánská
    • lilek a vše viz. musaka II. a samozřejmě ještě mimo mletého masa, které nahradíme rýží
  • Přeliv I.
    • bešamel klasický

Postup přípravy receptu

1
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
2
Cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na pánvi, přidáme mleté maso. Když je maso osmažené, přidáme spařená oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, podusíme. Směs necháme vychladnout a pak ji osolíme, opepříme a přidáme na jemno nakrájenou petrželovou nať.

RADA: Jak vybrat kvalitní a čerstvé mleté maso bez přidané vody?

3
Osušené lilky obalíme v mouce a vejcích (je možné z mouky a vejce připravit těstíčko a obalit je v něm) a osmažíme je do zlatova. Nádobu ve které budeme musaku zapékat vymažeme olejem a na dno klademe osmažené lilky, masovou směs, lilky... Dokud nespotřebujeme materiál. Poslední vrstva by měli být lilky.
4
Musaka II.: postup je obdobný jako u musaky I. Lilky však neobalujeme a nesmažíme!

RADA: Jak prodloužit trvanlivost potravin

5
Musaka III. lilky připravíme obdobně jako u musaky I. Usmažíme je však bez obalování! na oleji do zlatova. Na stejném oleji jako jsme smažili lilky, usmažíme pokrájenou cibuli a přidáme rýži (neuvařenou!), osmahneme, přidáme drobně nakrájená spařená a oloupaná rajčata, nakrájenou petrželovou nať, osolíme, opepříme, podlijeme vodou (skoro 2x tolik co rýže) a dusíme dokud rýže nezměkne. Do olejem vymazané nádoby skládáme rajčata nakrájená na plátky (spařená, oloupaná), lilky, rýžovou směs, vrstvy opakujeme, končíme rajčaty.
6
Musaku dle Vašeho výběru můžeme polít přelivem (podle Vaší chuti) buď hned, nebo těsně před dopečením (záleží jak velkou nádobu použijete a jak vysokou vrstvu uděláte).
7
Peče se v předem vyhřáté troubě cca na 200 °C po dobu cca 45 min. (znovu záleží na velikosti musaky). Záměrně neuvádím množství ingrediencí, záleží na použité nádobě a počtu strávníků - musaky není nikdy dost. Přeliv můžeme dochucovat např. zbytkem strouhaného sýru, nebo vynechat mouku. Podáváme nejlépe s pořádným kopcem kysané smetany. Chutná jak teplá tak studená.
8
Dobrou chuť.

RADA: Ty nejlepší recepty z lilku

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaný řecký koláč

Slaný řecký koláč

Baklava s ořechy

Baklava s ořechy

Lilek se sýrem feta

Lilek se sýrem feta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Helena P. | 24. 6. 2015 17:44

    Výborný recept, děkuji za něj. Dnes jsem dělala poprvé Musaku I. a nemá to chybu. Část jsem snědla ještě dříve, než putoval pekáč do trouby ;-) Budu dělat častěji.

  • Kamila Řehková | 21. 12. 2006 10:35

    Včera jsem dělala musaku II.Čekala jsem že to bude lepší.Maso se musí opravdu dobře dochutit,jinak je chuť taková nevýrazná.A chutnalo mi to mnohem víc studené,než teplé.

  • Barbora Polakova | 25. 7. 2006 21:59

    dnes som robila verziu II. a poliala besamelom vynikajuce!!

  • Katerina Shibazaki | 26. 8. 2005 11:13

    Dneska jsem vyzkousela verzi Musaka II., a protoze jsem nemela vajicka, tak s prelivem I., a vrsek jsem posypala syrem. Moc dobre teple, tesim se az to zitra ochutnam studene. Mam v planu si to vzit zitra k obedu na plaz.

  • Jarka L. | 25. 8. 2005 13:20

    Musím říct, že je to fakt dobrůtka. Dělala jsem včera z baklažánů verzi Musaka II. a bešamel z mouky, másla a mléka, do toho hooooodně sýru. Je pravda, že podle mého mínění je to časově na přípravu trošinku náročnější bašta, ale vážně stojí za to. Studené ještě lepší než teplé. Doporučuji prubnout! :o)

  • Airan Novakova | 21. 6. 2005 15:18

    Tu musaku miluji! Je to zdrava dobrota! Doporucuji zkusit!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Uzeniny & mleté maso Karbanátky Vegetariánské a zdravé Zelenina
Maso Mleté Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Oběd Večeře Pečení Vegetariáni Řecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bešamel Cibule Lilek Mléko Mleté maso - míchané Mouka Olej Pepř mletý Petrželová nať Rajčata Sůl Vejce Zakysaná smetana

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní žebírka na grilu

Pikantní žebírka na grilu

Hovězí na červeném víně

Hovězí na červeném víně

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí

Lístkoví šneci se sýrem

Lístkoví šneci se sýrem

Linecké koláčky

Linecké koláčky

Houskový knedlík

Houskový knedlík

Zapečené brambory s cuketou a třemi sýry

Zapečené brambory s cuketou a třemi…

Banánová roláda s pudinkovým krémem

Banánová roláda s pudinkovým krémem

Borůvkový dezertík I.

Borůvkový dezertík I.

Doporučujeme

20 minut
Rybí pomazánka bez kostí

Rybí pomazánka bez kostí

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

90 minut
Perníčky

Perníčky

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

16
Pomazánka z pečeného česneku
Pomazánka z pečeného…
12
Nejjednodušší jablečný koláč
Nejjednodušší jablečný…
12
Americké cukroví
Americké cukroví
11
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
9
Pivní krkovička z pečícího sáčku
Pivní krkovička z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z plechu
Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z…
Teplé saláty: Dokonalá porce vitaminů a chutí, která vás zasytí a potěší v chladných dnech
Teplé saláty: Dokonalá porce vitaminů a chutí,…
Dorty, které vypadají jako hořící svíčky: Sladká iluze, kterou můžete klidně i zapálit
Dorty, které vypadají jako hořící svíčky: Sladká…
Báječné horké nápoje, které vás zahřejí na duši i na jazyku
Báječné horké nápoje, které vás zahřejí na duši i…
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
AHA.cz Šoposká prosí o pomoc! Tragédie před finále Oktopusu

Šoposká prosí o pomoc! Tragédie před finále Oktopusu

Mimibazar Zdravé svačiny pro děti: Jak budovat správné stravovací návyky od dětství

Zdravé svačiny pro děti: Jak budovat správné stravovací návyky od dětství

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Kvíz: Zvládli byste maturitu z literatury? Otestujte se, zda by to bylo za jedna nebo s odřenýma ušima

Kvíz: Zvládli byste maturitu z literatury? Otestujte se, zda by to bylo za jedna nebo s odřenýma ušima

Ženy.cz Fenomény roku 2025 aneb Co je nahoře, domovní bratře?

Fenomény roku 2025 aneb Co je nahoře, domovní bratře?

Blesk.cz Provokace Kairy Hrachovcové: Smyslná koupačka v dešti!

Provokace Kairy Hrachovcové: Smyslná koupačka v dešti!

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se dožívají nejdelšího věku! Jste mezi nimi?

5 znamení zvěrokruhu, která se dožívají nejdelšího věku! Jste mezi nimi?

Další doporučené recepty:

Musaka III.
Musaka III.
Musaka se špenátem
Musaka se špenátem
Musaka z cuket
Musaka z cuket
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Műsli tyčinky
Műsli tyčinky
Müsli tyčinky II.
Müsli tyčinky II.
  • Recepty.cz
  • Musaka z lilku - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact