• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Maďarský guláš
Napište svůj komentář k receptu

Maďarský guláš

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 181
doba přípravy: 170 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Maďarský guláš
Maďarský guláš
Maďarský guláš
Maďarský guláš
Maďarský guláš
Maďarský guláš
Maďarský guláš
Maďarský guláš
6fotografií
Nahrát fotku
 

Kouzlo dobrého guláše tkví v trpělivosti a v kombinaci tří klíčových prvků: masa, cibule a papriky. Jejich správná příprava je základem pro omáčku, která má bohatou barvu a je přirozeně hustá, aniž by bylo třeba jakéhokoli zahušťování.

Maďarský guláš

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule
    • 700
      g hovězí kližka může být i krk nebo plec
    • 2
      lžíce olej
    • 2
      stroužek česnek
    • 2
      lžíce rajský protlak
    • 2
      lžíce mletá sladká paprika
    • 1
      ks rajče
    • 800
      ml hovězí vývar část můžeme nahradit vodou
    • 1
      ks červená paprika
    • pepř mletý
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Cibuli nakrájejte nahrubo, nasypte ji do kastrolu s rozehřátým olejem a pomalu restujte za průběžného míchání, dokud cibule nezačne hnědnout.

RADA: Maďarský kotlíkový guláš podle Jiřího Krampola

2
Maso nakrájejte na kostky o straně přibližně 3 cm, přidejte ho do kastrolu k cibuli a restujte za průběžného míchání. Maso by se mělo ze všech stran opéct a pustit šťávu. Dále restujte a míchejte, dokud se šťáva neodpaří. Pak přidejte nasekaný česnek, opět promíchejte a krátce orestujte. Vmíchejte rajský protlak, mletou papriku a nakrájené rajče, osolte a opepřete. Vše zalijte vývarem, promíchejte a pomalu duste pod pokličkou asi dvě a půl hodiny. Občas guláš promíchejte a podle potřeby dolijte horkou vodu.
3
Přibližně půl hodiny před koncem dušení do guláše přidejte papriku nakrájenou na proužky a dále duste, dokud není maso měkké.

RADA: Domácí guláš 8x jinak

4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ MAĎARSKÉHO GULÁŠE: • Tvrdé maso: Nejčastěji jde o špatný výběr masa, které neobsahuje dostatek kolagenu, nebo o příliš krátkou dobu vaření. Vždy volte maso s prorostlými částmi, jako je kližka, a buďte trpěliví. Dopřejte guláši alespoň 2 hodiny pomalého dušení. • Hořká omáčka: Hlavním viníkem je spálená cibule, česnek nebo paprika. Obzvlášť mletá paprika nebo česnek se snadno spálí a zhořknou, pokud se restují příliš dlouho při vysoké teplotě. Hořkost můžete snížit, když do hrnce přidáte oloupanou a přepůlenou syrovou bramboru, mrkev nebo patku starého chleba a necháte je krátce povařit. • Moc řídká omáčka: Pokud jste použili málo cibule (ideální poměr je 3 díly masa na 2 díly cibule) nebo jste guláš příliš podlili, omáčka může zůstat řídká. Můžete ji zahustit nastrouhanou bramborou nebo nastrouhaným starým chlebem, které v guláši povaříte.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Guláš je jedním z mála jídel, které chutná druhý den ještě lépe než čerstvě uvařené. Během nočního odležení v chladu se všechny chutě a koření krásně propojí, maso nasákne omáčku. • Pro sytější barvu a chuť můžete přidat lžíci švestkových povidel nebo vinného octa. Milovníci pikantních chutí mohou část sladké papriky nahradit pálivou nebo přidat špetku uzené papriky. • V Česku je nejoblíbenější přílohou houskový knedlík, ale k autentickému maďarskému guláši se tradičně podává bílý chléb. Skvěle se hodí také bramboráky, brambory nebo halušky.

RADA: Ochutnejte Maďarsko: Recepty na vyhlášené speciality

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Hovězí guláš se zeleninou

Hovězí guláš se zeleninou

Hovězí guláš pro chlapy

Hovězí guláš pro chlapy

Maďarský guláš po našem

Maďarský guláš po našem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Sonik63 | 7. 11. 2020 13:04

    Výborný, dnes jsme ho znovu dělali ?

  • AnetkaTom
    AnetkaTom | 14. 10. 2019 22:12

    Je to výborné, doporučuji.

  • žofrák | 12. 4. 2019 10:41

    určitě vyzkouším

  • kendy | 8. 6. 2016 17:58

    vyzkouseno je to vyborne .

  • Zlatka | 19. 11. 2015 09:40

    :-)

  • Zlatka | 19. 11. 2015 09:40

    :-)

  • Nikola | 10. 9. 2015 17:09

    ja sem asi uplne *** pritom v kuchyni jsem dost casto, ale vody jsem tam musela neustale pridavat :-! cim to? filipova.niki@seznam.cz

  • Bob | 22. 5. 2015 13:30

    Přidal jsem čerstvě uříznutý libeček :-P

  • Hatlapka | 5. 1. 2015 13:32

    Jeden z nejlepších gulášů, co jsem kdy jedla! ;-)

  • Kaja H. | 16. 5. 2014 12:27

    teda muzu rict delam ho ted po druhy :) a moc se tesim... uz po prve co jsem ho varila byl vybornej akorad si k tomu delame ryzi :) ;-)

  • Tereza Šmoldasová | 4. 5. 2014 13:37

    Boože to byla mňamka :-D O:-)

  • RiderX | 14. 2. 2014 10:32

    Výborná ňamka, cibulí nešetřete, do gulášů by ji mělo přijít stejnej objem jako masa.... a hlavně do zlatova (tzn. do tmavě hněda, ne zesklovatět ;) )

  • Veronika | 30. 1. 2014 17:48

    vypadá to moc dobře ted vím co mám zítra uvařit ;-) :-))

  • recepty73
    recepty73 | 25. 11. 2013 16:43

    ...cibulí nešetřím, během dušení podlévám vývarem a dusím doměkka...

  • Zelior | 11. 4. 2012 13:25

    fakt vyborny ! <3

  • Anonymous | 10. 9. 2011 12:17

    velmi chutne

  • kachnis25 | 3. 9. 2011 19:09

    Já ho teda zahušťovala po předchozím zředění, protože půl deci vody mi přišlo fakt málo. I tak byl dobrý a ještě jsem ho nabrousila chilli olejem :-)

  • Michaela | 27. 11. 2007 02:57

    gulas byl vynikajici!!!!Opravdu mi chutnal!A je jedno jestli se tomu rika madarsky nebo jinak(gulas)!Jak rika Dan, ja take beru recepty jako voditko!Do receptu bud neco pridam nebo vynecham ,samozrejme podle chuti!!!

  • Olga | 1. 11. 2007 18:42

    ...a ešte úplne nakoniec pridám trocha majoránky a akeď chcem pikantnejší,je dobre keď tá zelená paprika trocha štípe.

  • Olga | 1. 11. 2007 18:38

    Ja keď robím maďarský gulaš,nikdy ho nezahusťujem múkou,nie je treba, lebo cibuľa a zelená parika ho zahustia dostatočne ažiadnu inú zeleninu do neho nedávam ,to by už nebol Maďarský guláš.Podávam s knedlou.Keď varím napr."Kotlíkový guláš",aby bol hustejší pridám posrúhaný zemiak ale nikdy nie múku,tak sa môže rýchlejšie skaziť.

  • kristina bleta | 31. 10. 2007 23:32

    Souhlasím s Danem, cibule je lépe víc.Jinak kmín, paprika, feferonka, sůl a pepř a ne jedno, ale 2 rajčata i papriky a, ať to tady v diskuzích spousta lidí kritizuje, i nasekanou mrkev(dávám spolu s cibulí osmahnout), je to super! Fajn recept.Doba varu naprosto sedí, jde-li o kližku.Nezahušťuji.Není třeba!

  • kristina bleta | 31. 10. 2007 23:32

    Souhlasím s Danem, cibule je lépe víc.Jinak kmín, paprika, feferonka, sůl a pepř a ne jedno, ale 2 rajčata i papriky a, ať to tady v diskuzích spousta lidí kritizuje, i nasekanou mrkev(dávám spolu s cibulí osmahnout), je to super! Fajn recept.Doba varu naprosto sedí, jde-li o kližku.Nezahušťuji.Není třeba!

  • Dan | 21. 9. 2007 21:47

    Já teď guláš dovařil. A nemá chybu. Tý cibule to chce hodně, já dal skoro jednou tolik co masa, stejně se speče. Taky různý koření co dům dal. Hořčici,vorčestr, podlejval pivem a vínem. K maďarskýmu to má možná daleko ale recepty beru jen jako vodítko.

  • Patrick Schmitt | 31. 8. 2007 23:04

    Pochybuji, ze takhle delaji madari, kteri maji radi hodne paliva jidla, gulas. Ale zaroven se musim priznat, ze ho tez nedalam palivy, ackoliv mam jinak pikantni jidla rad. Jen ten muj Gulas je bez rajcete a bez papriky, zato ale pridavam trosku kminu (ktery zase v jinych jidlem moc rad nemam, ale zde mi prijde vhodny).

  • Adela Kurthyova | 26. 7. 2007 19:55

    jednou sem jedla gulaš od kamarsadky ale nebyl tak dobry jak tenhle doporučuji všem.......je fakt skvěli

  • Hana Goldstein | 3. 7. 2007 19:49

    Co jsem nasla Vas recept, tak varim gulas jen timhle zpusobem a moc nam vsem chutna. Jen misto vody davam hovezi vyvar.

  • Hana Rožníčková | 16. 3. 2007 08:50

    Do guláše kořenovou zeleninu? To slyším poprvé!

  • Anonym | 15. 3. 2007 23:32

    Já hlavně nechápu, proč by se měl dobře uvařený guláš čímkoliv zahušťovat. Když do něj dáte cibuli a kořenovou zeleninu, vylepšíte jeho chuť a omáčka bude dostatečně hustá.

  • Květa B. | 15. 3. 2007 19:19

    Já už delší dobu zahušťuji také chlebem, ale vymyslela jsem si na to figl - chleba zaliju horkou vodou a rozmixuji ponorným mixérem, potom jen vliji do guláše nebo třeba i k roštěnkám.Je to rychlé a vyhnu se tím tomu, že by se mi úplně nerozvařil.Někdy mi tam zůstaly kousky a to já nerada.

  • Daniela | 15. 3. 2007 17:47

    Vyzkousela jsem jak papinak, tak dusit pod poklickou a musim uznat, ze vysledek byl velmi rozdilny. Gulas nam moc chutnal v obou variantach, ale dcera dava prednost papinaku a me vice chutnal podle puvodniho receptu, protoze byl chutove vyraznejsi. Kazdopadne u nas je to na velikou 1*****

  • Pepe | 6. 3. 2007 20:31

    Můj otec vaří guláš jen v papiňáku a lepší než od něj jsem nikdy nejedl!!!

  • Daniela | 9. 2. 2007 21:11

    Moc dekuji za odpoved,je to presne to,co jsem potrebovala vedet. Budu se drzet puvodniho receptu a dam vedet jak chutnalo. Ono se vlastne nema nic zbytecne uspechat.

  • Anonym | 7. 2. 2007 23:27

    DANIELO, papiňák přípravu určitě urychlí, ale výsledek bude dost odlišný od toho, než když maso prostě dusíte pod pokličkou. Za papiňáku bude maso sice měkké, ale jeho konzistence a hlavně chuť bude jiná. Všechno chce svůj čas, asi tak.

  • Daniela | 7. 2. 2007 18:36

    Gulasek vypada velmi lakave,ale priprava je dost casove narocna. Muze mi prosim nekdo poradit,jestli muzu pro urychleni pouzit papinak?Dekuji.

  • michaela rodriguezova | 6. 2. 2007 21:15

    doporučuji trochu zahustit strouhankou (asi 2 polevkove lžice) pak je to teprve mňamka. Ostatně, poslední dobou jsem si zvykla místo moukou zahušťovat strouhankou, polévky, omáčky atd. a je to mnohem lepší a dietnější než mouka. zkuste to.

  • jirka | 10. 9. 2006 18:08

    ahoj, potřeboval bych poradit:1. jak mám docílit efektu propečený kůrky masa v guláši?aby maso bylo křupavé?2.kdy se dává zelenina?děkuju za pomoc jirka

  • Klara | 9. 6. 2006 00:28

    Haha, je to taky nejoblibenejsi "cizi" jidlo meho ekvadorskeho pritele. Moc dobry.

  • Klara | 1. 5. 2006 19:32

    Vcera jsem gulasek uvarila,byla to dobrota.Muj americky pritel se jenom oblizoval.Urcite ho zase mekdy udelam.

  • Jan Barilla | 23. 2. 2006 18:08

    Tak jsem to právě dovařil. Těm divilům, co by do toho sypali mouku po hrstech radím, vařte, zkuste to a netlachejte nesmysly. Ta barva! Ta konzistence - správná "kejda" :-) vše v samozřejmě dobrém smyslu. Dlouho jsem nejedl nic jednoduššího a tak dobrého. Díky

  • Tereza Jarčušková | 14. 2. 2006 10:27

    Ešte odkaz pre anonyma, Guláš je maďarské jedlo a nikdy sa ničím nezahusťuje. Preto aj to postupné podlievanie, vytvorí sa krásna šťava, zahustená zeleninou.

  • Tereza Jarčušková | 14. 2. 2006 10:25

    Pavlínka, pôjde to aj z pliecka, ale na guláš je najlepšia kližka. A ešte jedna poznámka k postupu : nepodlievať mnoho vodou, nechať vydusiť až na olej, podliať trochou horúcej vody a opäť nechať vydusiť, opakovať aspoň 3x. Nepodlievať dostatkom vody na celé dusenie, ale takto postupne.

  • pavla navrkalová | 14. 2. 2006 10:11

    Tak si říkám, že bych si ho také uvařila, ale koukám, že mám v mrazáku jen vepřovou plec, co myslíte, půjde to z ní také?

  • Jana Burešová | 17. 1. 2006 03:42

    Právě jsem ho dodělala a je vinikající!!! Už se těším, až přijde přítel z práce... Bohužel, jsem neměla papriku a tak jsem dala aspoň 2 rajčata... :-))

  • marcela | 14. 1. 2006 16:31

    Velmi dobry gulas, skutocne. Skoda ze sa to hovadzie tak dlho vari, ale vzhladom na povahu masa je to nutne. Na konci je dobre pridat palivu papricku.

  • Luboš | 8. 1. 2006 11:36

    a když tam přidáme skleničku piva, je to báječné...

  • Alenka Aová | 25. 12. 2005 15:41

    U nás na Moravě se říká malá lžička a velká je lžíce. Takže takto :-)

  • mladý starý mládenec | 24. 12. 2005 17:37

    Mám chuť na dobrý guláš s knedlíkem... že bych jako začal kulinařit, ale řeším generální problém - kolik je jedna lžička? To je kávová nebo polévková lžička. Prosím nesmát se :O

  • aaguskaa | 23. 9. 2005 14:23

    ted zrovna ho delam .. tak jsem zvedava jestly se mi povede ... doufam,ze ano :-)

  • noewi --- | 23. 4. 2005 19:59

    "Anonyme" zadny zahustovani nebylo treba, vsechno obstarala zelenina. Cerstvou papriku jsem dala palivou (omylem) a bylo to skvely!

  • Naďa | 23. 4. 2005 09:35

    Na "anonyma" musím reagovat.Správný,pravověrný guláš,se nezahušťuje!Obzvláště ne moukou!Chcete-li však mít větší množství šťávy,zahustěte suchým,nastrouhaným chlebem! Výtečné.Ovšem v našich krajích je,bohužel,zvykem,zahušťovat moukou...

  • Anonym | 22. 4. 2005 19:44

    a dál?????? Zahustit??? To je nedodělaný ne?

  • noewi --- | 11. 4. 2005 16:50

    Mnaaaam!!!! Vyborny!!!!!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Guláš Hovězí Maďarský Maso & ryby & mořské plody Maso Hovězí
Maso Oběd Večeře Dušení Vaření Restování Maďarsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červená paprika Česnek Cibule Hovězí kližka Hovězí vývar Mletá sladká paprika Olej Pepř mletý Rajče Rajský protlak Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Malinový koktejl

Malinový koktejl

Pikantní česneková pomazánka

Pikantní česneková pomazánka

Jidášky našich babiček

Jidášky našich babiček

Volská oka speciál

Volská oka speciál

Nekynuté rychlé těsto na pizzu

Nekynuté rychlé těsto na pizzu

Základní těsto na pizzu

Základní těsto na pizzu

Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem

Zapečené brambory s kroupovým zelím a…

Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem

Báječný hruškový (jablečný) koláč s…

Borůvková bublanina

Borůvková bublanina

Doporučujeme

20 minut
Těstoviny se sušenými rajčaty

Těstoviny se sušenými rajčaty

80 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

90 minut
Francouzský koláč s hruškami

Francouzský koláč s hruškami

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

115
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
63
Celozrnné těstoviny s kuřecím masem, špenátem, hráškem a kukuřicí sypané sýrem
Celozrnné těstoviny s…
29
Tuňákové těstoviny
Tuňákové těstoviny
25
Džem z rakytníku
Džem z rakytníku
25
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

UFO na talíři aneb patison a vše, co o něm potřebujete vědět
UFO na talíři aneb patison a vše, co o něm…
Jak zamrazit rajčata, cukety, papriky a jinou zeleninu ze zahrádky? Poradíme vám!
Jak zamrazit rajčata, cukety, papriky a jinou…
Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si poklad, který oceníte nejen v zimě
Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si…
Vinobraní 2025: Tipy na akce na Moravě i v Čechách
Vinobraní 2025: Tipy na akce na Moravě i v Čechách
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem pouličních bister
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem…
AHA.cz Režisér Troška zná verdikt: Dorazily výsledky z histologie

Režisér Troška zná verdikt: Dorazily výsledky z histologie

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy 20. narozeniny seriálu Ulice: Kdo na oslavě zazářil svým outfitem?

20. narozeniny seriálu Ulice: Kdo na oslavě zazářil svým outfitem?

Ženy.cz Dvacetiletá Sofia Isella řeže do genderových klišé. Proč vystupuje pokrytá hlínou?

Dvacetiletá Sofia Isella řeže do genderových klišé. Proč vystupuje pokrytá hlínou?

Blesk.cz Šílený zážitek královny Camilly: Sexuální napadení!

Šílený zážitek královny Camilly: Sexuální napadení!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Jaký typ ženy jste? Tohle o vás vypovídá měsíc, ve kterém jste se narodila!

Jaký typ ženy jste? Tohle o vás vypovídá měsíc, ve kterém jste se narodila!

Další doporučené recepty:

Maďarská medvědí polévka
Maďarská medvědí polévka
Maďarská rybí polévka
Maďarská rybí polévka
Maďarská variace
Maďarská variace
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
Maďarský paprikový salát
Maďarský paprikový salát
Madlenky
Madlenky
  • Recepty.cz
  • Maďarský guláš
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact