Připravte si krásně dozlatova usmažené domácí langoše, které se těm kupovaným nemůžou rovnat. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na základní těsto. Finální podobu langošů pak můžete obměňovat podle fantazie - dají se jíst s kečupem, sýrem, zeleninou nebo třeba nasladko.
Asi 100 ml mléka ohřejte tak, aby bylo teplé, nikoli horké. Přelijte ho do misky a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci mouky a cukr, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut.
Do robotu s hnětacím hákem prosejte zbytek mouky a promíchejte ji se solí. Přilijte kvásek, zbylé mléko a olej a vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud nemáte robota, zpracujte těsto ručně vařečkou. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 45 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na 8–10 bochánků. Každý bochánek prsty jemně roztáhněte na tenčí placku a nechte kynout ještě 15 minut.
V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpalte minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje. Langoše smažte jeden po druhém asi 1-2 minuty z každé strany. Před smažením je můžete ještě dotvarovat. Pokud je více roztáhnete, budou tenčí a křupavější. Usmažené langoše nechte odkapat na papírové utěrce a podle chuti je obložte.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ LANGOŠŮ:
• Langoše jsou moc mastné: Příčinou bývá nízká teplota oleje (pod 160°C). Při nízké teplotě trvá příliš dlouho, než se na povrchu těsta vytvoří ochranná krusta, a těsto tak absorbuje velké množství tuku. Další příčinou může být příliš tlustě tvarovaný langoš, který vyžaduje prodlouženou dobu smažení.
• Těsto je suché, tuhé nebo tvrdé: K této chybě dochází kvůli příliš velkému množství mouky v poměru k tekutině, nedostatečnému hnětení, které neumožnilo rozvinout lepek, nebo absenci mléka či tuku v těstě. Dbejte proto na dostatečně dlouhou dobu hnětení (8-10 minut) a nezapomeňte přidat mléko a olej.
• Těsto nevykynulo: Příčinou může být staré droždí, které již není aktivní, nebo jeho zalití moc horkým nebo naopak studeným mlékem.
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Pro dosažení maximální jemnosti a vláčnosti lze část mléka nahradit bílým jogurtem (např. 150 g jogurtu ). Kyselina v jogurtu pomáhá uvolnit lepek a těsto udržuje vlhčí.
• Pokud máte rádi langoše s česnekem, použijte na potření česnekovou vodu, ne česnek smíchaný s olejem. Směs prolisovaného česneku, soli a vody se připraví předem a potírání se provádí na horké, právě usmažené langoše, což zajistí, že česnek si zachová svou výraznou chuť bez hořkých tónů.
• Pro hlubší, komplexnější chuť a lepší stravitelnost se doporučuje nechat těsto kynout pomalu v lednici přes noc (8–12 hodin). Před tvarováním je nutné těsto nechat aklimatizovat na pokojovou teplotu po dobu 30 minut.
• Pokud se těsto při tvarování lepí, nepřidávejte další mouku, ale potřete si lehce ruce olejem.
• Langoše jsou nejlepší ihned po usmažení a potření. Pokud je nesníte, neskládejte je na sebe, ale uložte je nejlépe vedle sebe na mřížku nebo do papírového sáčku. Ohřejte je pak v troubě, horkovzdušné fritéze nebo na suché pánvi.
Langoše byly výborné. Hodně mě překvapily i druhý den, když jsem zkusila včerejší langoše ohřát v mikrovlnce a poté posypat. Myslela jsem, že druhý den už budou na vyhození, ale byly z mikrovlnky krásně měkké.