Ohřát vodu do varu. Do menší nádoby odměřit mouku. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouky, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Osolit na povrchu. Přidat šmolc (máslo). Nechat odstát zakryté 20 minut. Promíchat (lžičkou, vidličkou, hůlkami). Vypracovat těsto, dolít studenou vodu dle potřeby. Hníst 8-10 minut, těsto je mazlavé, lepí se na povrch náčiní. Spotřeba času 40 minut. Nechat odležet zakryté 0,5-22 hodin v chladničce.
2
Předehřát vodu 1,5 cm vrstva, v hrnci větším než použitá forma. Vymazat formu průměru 20 cm dostatečně šmolcem. Prohníst sušší povrch dovnitř těsta.
3
Rozetřít těsto ve formě pozvolna lžicí, od středu ke krajům na tloušťku 5-7 mm (10 min.). Formu umístit na stojánek v hrnci. Vařit 30 minut v páře při znatelném varu vody. Těsto ve formě může být bez přikrytí, povrch následně oschne. Po vychladnutí přiklopit větší talíř na formu, otočit spolu s ní, protřást a po uvolnění vyklopit ven.
4
Poznámka autora receptu: Názvy corn cake, dodger, patty, southern hot water cornbread. Podobná je arepa. Tužší výsledek podle hrubosti mouky, hutnější pro zažití. Vhodnější je bílá mouka hari masa, masa harina z nixtamalizované kukuřice. Z ní jsou pečené tortilly.