• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Napište svůj komentář k receptu

Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g potoční rak (čerstvé)
    • 1,50
      l rybí vývar
    • 100
      g máslo
    • 1
      ks cibule (malá)
    • 40
      g mrkev
    • 30
      g mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      špetka cayenský pepř
    • 3
      snítka tymián
    • 1
      ks rajče
    • 40
      ml brandy
  • Na račí knedlíčky
    • 40
      g máslo (račí)
    • 3
      ks vejce (velikost M)
    • strouhanka (ze dvou housek)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Ráčky dobře očistěte kartáčkem a opláchněte ve studené vodě. Vývar přiveďte k varu, naházejte do něj raky a vařte asi 10 minut. Raky vyjměte a nechte okapat. Vyloupejte maso z klepet a ocásků a uložte do chladu. Vývar uchovejte. Po odtržení ocásků vyjměte z krunýřů žluč, která je těsně za hlavou. Krunýře potom propláchněte studenou vodou a nechte oschnout – nejlépe na plechu v troubě. Potom je co nejlépe rozdrťte v hmoždíři. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte drcené krunýře a krátce osmažte. Zalijte vývarem. Povařte asi 15 minut, sceďte a dejte vychladit. Pak seberte z povrchu ztuhlé račí máslo. Vývar opět uchovejte.
2
V kastrolu ohřejte polovinu račího másla, přimíchejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a krátce osmažte. Zasypte moukou, osmažte, přimíchejte papriku a zalijte zbylým vývarem a navíc 500 ml vody. Rozšlehejte a přiveďte k varu. Přidejte koření, tymián, pokrájené rajče, osolte a asi 40 minut nechte zvolna vařit. Polévku sceďte, vložte do ní pokrájené maso z klepet a ocásků. Přimíchejte brandy a prohřejte. Rozdělte do talířů, doplňte knedlíčky a ozdobte snítkou kopru. Knedlíčky připravte následovně. Máslo vyšlehejte se třemi žloutky. Ze 2 bílků se solí ušlehejte sníh a postupně ho vmíchejte se strouhankou do žloutků. Promíchejte a nechte 10 minut odstát. V kastrůlku přiveďte k varu osolenou vodu. Těstíčko rozválejte na pomoučněném válu na 2 válečky o průměru asi 1,5 cm. Nakrájejte je na špalíčky, vytvarujte do tvaru knedlíčků a zvolna vařte asi 5 minut. Sceďte, nechte okapat a vložte do polévky.
3
----
4
Raky říčními či potočními se Češi živili po staletí. Až do 70. let 19. století, kdy stihla populaci těchto korýšů pohroma zvaná račí mor. V současnosti je už situace lepší, ale zatím bohužel ne natolik, abyste si mohli běžně zkusit připravit některou z lahůdek z těchto korýšů, kterých jsou dobové kuchařky plné...
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Krémová hokkaido polévka

Krémová hokkaido polévka

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Erika | 30. 3. 2015 22:40

    Ja som račiu polievku jedla, recept neviem keďže to bolo v reštaurácií, ale bola to rozhodne jedna z najlahodnejších vecí aké som kedy ochutnala

  • Jůlina | 22. 2. 2012 10:51

    K čemu je dobré zveřejňovat recepty,. které se možná používaly před 100 lety, ale nyní jsou raci chránění!!! Stejná rozmařilost, jako např. argentinská svíčková. Já ke štěstí nepotřebuju jíst ani ohrožené živočichy, ani maso, které sem putuje letadlem přes půlku zeměkoule ! :-X

  • Dvořáková | 20. 10. 2011 14:09

    To snad nemyslíte vážně. Raků je tak málo. To bych si netroufla takový recept zveřejnit.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Smažení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brandy Cayenský pepř Cibule Máslo Mouka Mrkev Paprika - sladká Pepř celý Potoční rak Rajče Rybí vývar Strouhanka Sůl Tymián Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hlávkový salát s mozzarellou a tuňákem

Hlávkový salát s mozzarellou a tuňákem

Těstovinový salát s tuňákem IV.

Těstovinový salát s tuňákem IV.

Perníkové muffiny s čokoládovým krémem

Perníkové muffiny s čokoládovým krémem

Jogurtová bábovka s pudinkem

Jogurtová bábovka s pudinkem

Ořechový štrůdl (závin)

Ořechový štrůdl (závin)

Jedlé kaštany - pečené, vařené

Jedlé kaštany - pečené, vařené

Ledový salát s kořeněným kuřecím masem

Ledový salát s kořeněným kuřecím masem

Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou

Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou

Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami

Těstovinový salát s tuňákem a…

Doporučujeme

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Červené kuřecí kari

Červené kuřecí kari

50 minut
Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony

Bramborové knedlíky plněné špenátem a…

90 minut
Skořicové šneky

Skořicové šneky

30 minut
Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

80
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové…
57
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
21
Australská čokoládová buchta z červené řepy
Australská čokoládová…
18
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
16
Patizonová směs na topinky, tousty...
Patizonová směs na…

Zajímavé články

Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
AHA.cz Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Z šílené přehlídky kostýmů na Miss Universe přecházel zrak: Srí Lanka přišla v konvici, Česko nasadilo parohy

Z šílené přehlídky kostýmů na Miss Universe přecházel zrak: Srí Lanka přišla v konvici, Česko nasadilo parohy

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Pohádka století S čerty nejsou žerty: Hvězdy se setkaly po 40 letech, díky Blesku!

Pohádka století S čerty nejsou žerty: Hvězdy se setkaly po 40 letech, díky Blesku!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Další doporučené recepty:

Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré
Krémová polévka z barevné čočky,…
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z topinambur
Krémová polévka z topinambur
Krémová pórková polévka
Krémová pórková polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact