• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Napište svůj komentář k receptu

Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g potoční rak (čerstvé)
    • 1,50
      l rybí vývar
    • 100
      g máslo
    • 1
      ks cibule (malá)
    • 40
      g mrkev
    • 30
      g mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      špetka cayenský pepř
    • 3
      snítka tymián
    • 1
      ks rajče
    • 40
      ml brandy
  • Na račí knedlíčky
    • 40
      g máslo (račí)
    • 3
      ks vejce (velikost M)
    • strouhanka (ze dvou housek)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Ráčky dobře očistěte kartáčkem a opláchněte ve studené vodě. Vývar přiveďte k varu, naházejte do něj raky a vařte asi 10 minut. Raky vyjměte a nechte okapat. Vyloupejte maso z klepet a ocásků a uložte do chladu. Vývar uchovejte. Po odtržení ocásků vyjměte z krunýřů žluč, která je těsně za hlavou. Krunýře potom propláchněte studenou vodou a nechte oschnout – nejlépe na plechu v troubě. Potom je co nejlépe rozdrťte v hmoždíři. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte drcené krunýře a krátce osmažte. Zalijte vývarem. Povařte asi 15 minut, sceďte a dejte vychladit. Pak seberte z povrchu ztuhlé račí máslo. Vývar opět uchovejte.
2
V kastrolu ohřejte polovinu račího másla, přimíchejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a krátce osmažte. Zasypte moukou, osmažte, přimíchejte papriku a zalijte zbylým vývarem a navíc 500 ml vody. Rozšlehejte a přiveďte k varu. Přidejte koření, tymián, pokrájené rajče, osolte a asi 40 minut nechte zvolna vařit. Polévku sceďte, vložte do ní pokrájené maso z klepet a ocásků. Přimíchejte brandy a prohřejte. Rozdělte do talířů, doplňte knedlíčky a ozdobte snítkou kopru. Knedlíčky připravte následovně. Máslo vyšlehejte se třemi žloutky. Ze 2 bílků se solí ušlehejte sníh a postupně ho vmíchejte se strouhankou do žloutků. Promíchejte a nechte 10 minut odstát. V kastrůlku přiveďte k varu osolenou vodu. Těstíčko rozválejte na pomoučněném válu na 2 válečky o průměru asi 1,5 cm. Nakrájejte je na špalíčky, vytvarujte do tvaru knedlíčků a zvolna vařte asi 5 minut. Sceďte, nechte okapat a vložte do polévky.
3
----
4
Raky říčními či potočními se Češi živili po staletí. Až do 70. let 19. století, kdy stihla populaci těchto korýšů pohroma zvaná račí mor. V současnosti je už situace lepší, ale zatím bohužel ne natolik, abyste si mohli běžně zkusit připravit některou z lahůdek z těchto korýšů, kterých jsou dobové kuchařky plné...
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Krémová hokkaido polévka

Krémová hokkaido polévka

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Erika | 30. 3. 2015 22:40

    Ja som račiu polievku jedla, recept neviem keďže to bolo v reštaurácií, ale bola to rozhodne jedna z najlahodnejších vecí aké som kedy ochutnala

  • Jůlina | 22. 2. 2012 10:51

    K čemu je dobré zveřejňovat recepty,. které se možná používaly před 100 lety, ale nyní jsou raci chránění!!! Stejná rozmařilost, jako např. argentinská svíčková. Já ke štěstí nepotřebuju jíst ani ohrožené živočichy, ani maso, které sem putuje letadlem přes půlku zeměkoule ! :-X

  • Dvořáková | 20. 10. 2011 14:09

    To snad nemyslíte vážně. Raků je tak málo. To bych si netroufla takový recept zveřejnit.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Smažení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brandy Cayenský pepř Cibule Máslo Mouka Mrkev Paprika - sladká Pepř celý Potoční rak Rajče Rybí vývar Strouhanka Sůl Tymián Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sekaná pečeně plněná vejci

Sekaná pečeně plněná vejci

Kuřecí roláda se špenátem

Kuřecí roláda se špenátem

Bramborový oběd

Bramborový oběd

Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

Čočková polévka s rajčaty

Čočková polévka s rajčaty

Luxus řez

Luxus řez

Plněný bramborák II.

Plněný bramborák II.

Závin z listového těsta s česnekem

Závin z listového těsta s česnekem

Kus Kus (Cous Cous)

Kus Kus (Cous Cous)

Doporučujeme

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Červené kuřecí kari

Červené kuřecí kari

50 minut
Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony

Bramborové knedlíky plněné špenátem a…

90 minut
Skořicové šneky

Skořicové šneky

30 minut
Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

38
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
24
Jemná vajíčková pomazánka / salát s medvědím česnekem
Jemná vajíčková…
24
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
20
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
AHA.cz Smutek v Ranní show: Mareš bez Hezuckého polykal slzy

Smutek v Ranní show: Mareš bez Hezuckého polykal slzy

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Na kýč zapomeňte! 40 vánočních svetrů, ve kterých neuděláte ostudu

Na kýč zapomeňte! 40 vánočních svetrů, ve kterých neuděláte ostudu

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Prachařova Sandeva překvapila: Šťastný návrat na Balkán!

Prachařova Sandeva překvapila: Šťastný návrat na Balkán!

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Kým byste byli v minulém životě? Tato historická osobnost je vám nejvíce podobná

Kým byste byli v minulém životě? Tato historická osobnost je vám nejvíce podobná

Další doporučené recepty:

Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré
Krémová polévka z barevné čočky,…
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z topinambur
Krémová polévka z topinambur
Krémová pórková polévka
Krémová pórková polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact