Hledáte recept na tu nejlepší krémovou houbovku? Pak jste tady správně. Spojení orestovaných hub, kuřecího vývaru a aromatického tymiánu vytváří dokonalou harmonii, kterou na závěr zjemní lžíce zakysané smetany a čerstvá petrželka.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub odložte stranou.
3
Přidejte jemně nasekanou cibuli s drceným česnekem a tymiánem a opečte, asi 3 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu, částečně přikryjte poklicí a 20 minut vařte.
Nejčastější chyby při přípravě krémové houbové polévky: • Nedostatečné podušení hub. Houby byste měli zvolna dusit, dokud se neodpaří tekutina, což trvá asi 5 minut. Snažte se tuto dobu dodržet. Houby potřebují čas, aby pustily vodu a ta se odpařila, čímž se zkoncentruje jejich chuť. • Pozor také na připálení základu, snadno se stane, že se máslo, cibule a česnek při restování připálí, což dodá polévce hořkou pachuť.
7
Tipy pro dokonalý výsledek: • Použijte čerstvý tymián spíš než ten sušený. Má mnohem jemnější aroma. • Chuť polévky stojí a padá na kvalitě vývaru. Pokud máte možnost, použijte domácí. • K rozmixování polévky použijte tyčový mixér, abyste zachovali hrubší texturu polévky. • Zakysaná smetana se může v polévce srazit. Pro co nejlepší výsledek ji proto přidejte až na talíři.