• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 26
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Hustá dýňová polévka k podzimu neodmyslitelně patří a je jedním z nejlepších způsobů, jak dýně zpracovat. Zahřeje, zasytí a její příprava je velmi jednoduchá. Uvidíte sami.

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule nadrobno nakrájená
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 1
      kg dýňová dužina nakrájená, bez semínek
    • 700
      ml zeleninový vývar
    • 150
      ml smetana ke šlehání
    • pepř mletý
    • sůl
    • muškátový oříšek na dochucení

Postup přípravy receptu

1
Olej rozehřejte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a za průběžného míchání restujte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky dýně a za občasného promíchání restujte ještě asi 10 minut, až začne dýně měknout. Přilijte vývar a povařte ještě 10 minut.

RADA: Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko!

2
Polévku odstavte z ohně a rozmixujte ji tyčovým mixérem na hladký krém. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a případně trochou muškátového oříšku. Polévku podávejte doplněnou kopečkem šlehačky, s chlebovými krutony nebo posypanou opraženými loupanými dýňovými semínky či rozdrobeným výraznějším sýrem.

RADA: 5 nejlepších receptů na dýňovou polévku

3
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÉ POLÉVKY: • Řídká polévka: Nejčastější příčinou je použití příliš velkého množství tekutiny vzhledem k množství dýně. Použijte jen tolik vývaru, aby byla dýně těsně ponořená. Pokud bude později polévka příliš hustá, můžete použít další vývar. • Nevýrazná chuť: Nebojte se polévku důkladně osolit. Výraznější chuť polévce dodá i dýně, kterou nejdříve upečete. Rozložte kousky dýně na plech s papírem na pečení, potřete je olejem, osolte a pečte při 180 °C, dokud dýně nezačne na okrajích mírně hnědnout a karamelizovat (trvá to 30–40 minut). • Polévka není hladká: Důvodem může být málo výkonný mixér, krátká doba mixování nebo nerozmixovaná slupka. Dýni hokkaidó můžete použít i se slupkou, která během tepelné úpravy změkne. Ostatní dýně je nutné oloupat. Pokud důkladné rozmixování nepomohlo, můžete polévku propasírovat přes jemné síto.
4
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud dýni nejdříve upečete, bude mít polévka plnější chuť a také bude hustší. Pečením se totiž z dýně odpaří přebytečná voda a koncentrují se v ní škroby, které polévku zahustí. • Polévku můžete vylepšit přidáním hřejivého koření, jako je skořice nebo malé množství chilli, které se dokonale snoubí se sladkostí dýně a mléčnými tóny smetany.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hana Hanušová | 21. 10. 2017 11:54

    Je fakt výborná, přidala jsem do ní i semínka i krutonky a navíc nastrouhaný kousek nivy.. exklusiv

  • Dana | 14. 10. 2013 21:16

    Já ji dělám takto na oleji s cibulkou přidám nakrájenou mrkev a petržel orestuji.Předem si předpeču posolenou dýni i se slupkou pak ji jenom lžičkou vyškrábnu do základu a přidam asi 2 brambory a vodu.po rozvaření rozmixuji.přidám smetanu . , může se dát i česnek a kapka dýnového oleje.je výborná a není tak dýnová když to někdo nemá rád.nakonec opečené rohlíkové krutony.

  • hweirova | 27. 8. 2013 12:26

    Co dodat, v jednoduchosti je krása. Na cibulový základ jsem přidala ještě trochu petržele a pak dýni; smetanu stačí kápnout až do polévky v talíři - vypadá to fantasticky a chutná ještě lépe <3

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Dýňová
Polévky Září Říjen Listopad Oběd Večeře Vaření Restování Mixování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Dýňová dužina Muškátový oříšek Olivový olej Pepř mletý Smetana ke šlehání Sůl Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Žravé řezy

Žravé řezy

Červená řepa po řecku

Červená řepa po řecku

Tuňáková pomazánka III.

Tuňáková pomazánka III.

Jahodové tiramisu II.

Jahodové tiramisu II.

Obložená vejce

Obložená vejce

Smaženky s mladými cuketami

Smaženky s mladými cuketami

Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou

Pečená krůta s pečenými brambory a…

"Hned" jablečný (hruškový) koláč

"Hned" jablečný (hruškový) koláč

"Paneláková" buchta

"Paneláková" buchta

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

29
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík
24
Dýňové karí se špenátem a čočkou
Dýňové karí se špenátem…
18
Domácí čokoládová granola
Domácí čokoládová granola
15
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
15
Lívance
Lívance

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Další doporučené recepty:

Krémová česnečka
Krémová česnečka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková polévka
Krémová česneková polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact