• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 26
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Hustá dýňová polévka k podzimu neodmyslitelně patří a je jedním z nejlepších způsobů, jak dýně zpracovat. Zahřeje, zasytí a její příprava je velmi jednoduchá. Uvidíte sami.

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule nadrobno nakrájená
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 1
      kg dýňová dužina nakrájená, bez semínek
    • 700
      ml zeleninový vývar
    • 150
      ml smetana ke šlehání
    • pepř mletý
    • sůl
    • muškátový oříšek na dochucení

Postup přípravy receptu

1
Olej rozehřejte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a za průběžného míchání restujte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky dýně a za občasného promíchání restujte ještě asi 10 minut, až začne dýně měknout. Přilijte vývar a povařte ještě 10 minut.

RADA: Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko!

2
Polévku odstavte z ohně a rozmixujte ji tyčovým mixérem na hladký krém. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a případně trochou muškátového oříšku. Polévku podávejte doplněnou kopečkem šlehačky, s chlebovými krutony nebo posypanou opraženými loupanými dýňovými semínky či rozdrobeným výraznějším sýrem.

RADA: 5 nejlepších receptů na dýňovou polévku

3
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÉ POLÉVKY: • Řídká polévka: Nejčastější příčinou je použití příliš velkého množství tekutiny vzhledem k množství dýně. Použijte jen tolik vývaru, aby byla dýně těsně ponořená. Pokud bude později polévka příliš hustá, můžete použít další vývar. • Nevýrazná chuť: Nebojte se polévku důkladně osolit. Výraznější chuť polévce dodá i dýně, kterou nejdříve upečete. Rozložte kousky dýně na plech s papírem na pečení, potřete je olejem, osolte a pečte při 180 °C, dokud dýně nezačne na okrajích mírně hnědnout a karamelizovat (trvá to 30–40 minut). • Polévka není hladká: Důvodem může být málo výkonný mixér, krátká doba mixování nebo nerozmixovaná slupka. Dýni hokkaidó můžete použít i se slupkou, která během tepelné úpravy změkne. Ostatní dýně je nutné oloupat. Pokud důkladné rozmixování nepomohlo, můžete polévku propasírovat přes jemné síto.
4
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud dýni nejdříve upečete, bude mít polévka plnější chuť a také bude hustší. Pečením se totiž z dýně odpaří přebytečná voda a koncentrují se v ní škroby, které polévku zahustí. • Polévku můžete vylepšit přidáním hřejivého koření, jako je skořice nebo malé množství chilli, které se dokonale snoubí se sladkostí dýně a mléčnými tóny smetany.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hana Hanušová | 21. 10. 2017 11:54

    Je fakt výborná, přidala jsem do ní i semínka i krutonky a navíc nastrouhaný kousek nivy.. exklusiv

  • Dana | 14. 10. 2013 21:16

    Já ji dělám takto na oleji s cibulkou přidám nakrájenou mrkev a petržel orestuji.Předem si předpeču posolenou dýni i se slupkou pak ji jenom lžičkou vyškrábnu do základu a přidam asi 2 brambory a vodu.po rozvaření rozmixuji.přidám smetanu . , může se dát i česnek a kapka dýnového oleje.je výborná a není tak dýnová když to někdo nemá rád.nakonec opečené rohlíkové krutony.

  • hweirova | 27. 8. 2013 12:26

    Co dodat, v jednoduchosti je krása. Na cibulový základ jsem přidala ještě trochu petržele a pak dýni; smetanu stačí kápnout až do polévky v talíři - vypadá to fantasticky a chutná ještě lépe <3

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Dýňová
Polévky Září Říjen Listopad Oběd Večeře Vaření Restování Mixování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Dýňová dužina Muškátový oříšek Olivový olej Pepř mletý Smetana ke šlehání Sůl Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněná sekaná pečeně

Plněná sekaná pečeně

Rychlá zelňačka III.

Rychlá zelňačka III.

Placičky z bramborové kaše

Placičky z bramborové kaše

Domácí pizza podle Míši

Domácí pizza podle Míši

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Celerová omeleta

Celerová omeleta

Kokosový dort nebo řez

Kokosový dort nebo řez

Fazolové ragú se zeleninou

Fazolové ragú se zeleninou

Dukátové buchtičky s krémem

Dukátové buchtičky s krémem

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

29
Plněné kynuté knedlíky vepřovými výpečky
Plněné kynuté knedlíky…
27
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
26
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
21
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
19
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a chutnají jako z trhu
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a…
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
AHA.cz Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Bachelor Česko se vrací jako světový unikát: Lásku budou hledat jednovaječná dvojčata!

Bachelor Česko se vrací jako světový unikát: Lásku budou hledat jednovaječná dvojčata!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. &#039;Každý měsíc kupuji nové boty,&#039; říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. &#039;Každý měsíc kupuji nové boty,&#039; říká maminka

Blesk Horoskopy Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Další doporučené recepty:

Krémová česnečka
Krémová česnečka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková polévka
Krémová česneková polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact