• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 26
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Hustá dýňová polévka k podzimu neodmyslitelně patří a je jedním z nejlepších způsobů, jak dýně zpracovat. Zahřeje, zasytí a její příprava je velmi jednoduchá. Uvidíte sami.

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule nadrobno nakrájená
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 1
      kg dýňová dužina nakrájená, bez semínek
    • 700
      ml zeleninový vývar
    • 150
      ml smetana ke šlehání
    • pepř mletý
    • sůl
    • muškátový oříšek na dochucení

Postup přípravy receptu

1
Olej rozehřejte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a za průběžného míchání restujte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky dýně a za občasného promíchání restujte ještě asi 10 minut, až začne dýně měknout. Přilijte vývar a povařte ještě 10 minut.

RADA: Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko!

2
Polévku odstavte z ohně a rozmixujte ji tyčovým mixérem na hladký krém. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a případně trochou muškátového oříšku. Polévku podávejte doplněnou kopečkem šlehačky, s chlebovými krutony nebo posypanou opraženými loupanými dýňovými semínky či rozdrobeným výraznějším sýrem.

RADA: 5 nejlepších receptů na dýňovou polévku

3
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÉ POLÉVKY: • Řídká polévka: Nejčastější příčinou je použití příliš velkého množství tekutiny vzhledem k množství dýně. Použijte jen tolik vývaru, aby byla dýně těsně ponořená. Pokud bude později polévka příliš hustá, můžete použít další vývar. • Nevýrazná chuť: Nebojte se polévku důkladně osolit. Výraznější chuť polévce dodá i dýně, kterou nejdříve upečete. Rozložte kousky dýně na plech s papírem na pečení, potřete je olejem, osolte a pečte při 180 °C, dokud dýně nezačne na okrajích mírně hnědnout a karamelizovat (trvá to 30–40 minut). • Polévka není hladká: Důvodem může být málo výkonný mixér, krátká doba mixování nebo nerozmixovaná slupka. Dýni hokkaidó můžete použít i se slupkou, která během tepelné úpravy změkne. Ostatní dýně je nutné oloupat. Pokud důkladné rozmixování nepomohlo, můžete polévku propasírovat přes jemné síto.
4
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud dýni nejdříve upečete, bude mít polévka plnější chuť a také bude hustší. Pečením se totiž z dýně odpaří přebytečná voda a koncentrují se v ní škroby, které polévku zahustí. • Polévku můžete vylepšit přidáním hřejivého koření, jako je skořice nebo malé množství chilli, které se dokonale snoubí se sladkostí dýně a mléčnými tóny smetany.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hana Hanušová | 21. 10. 2017 11:54

    Je fakt výborná, přidala jsem do ní i semínka i krutonky a navíc nastrouhaný kousek nivy.. exklusiv

  • Dana | 14. 10. 2013 21:16

    Já ji dělám takto na oleji s cibulkou přidám nakrájenou mrkev a petržel orestuji.Předem si předpeču posolenou dýni i se slupkou pak ji jenom lžičkou vyškrábnu do základu a přidam asi 2 brambory a vodu.po rozvaření rozmixuji.přidám smetanu . , může se dát i česnek a kapka dýnového oleje.je výborná a není tak dýnová když to někdo nemá rád.nakonec opečené rohlíkové krutony.

  • hweirova | 27. 8. 2013 12:26

    Co dodat, v jednoduchosti je krása. Na cibulový základ jsem přidala ještě trochu petržele a pak dýni; smetanu stačí kápnout až do polévky v talíři - vypadá to fantasticky a chutná ještě lépe <3

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Dýňová
Polévky Září Říjen Listopad Oběd Večeře Vaření Restování Mixování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Dýňová dužina Muškátový oříšek Olivový olej Pepř mletý Smetana ke šlehání Sůl Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborová pomazánka

Bramborová pomazánka

Lívanečky s jablky

Lívanečky s jablky

Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Majonéza ze zakysané smetany

Majonéza ze zakysané smetany

Kuskus s krabími tyčinkami

Kuskus s krabími tyčinkami

Jahodové řezy se zakysanou smetanou

Jahodové řezy se zakysanou smetanou

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami

Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka…

Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem

Salát z čínského nebo pekingského…

Bleskové kuřecí kari s brokolicí

Bleskové kuřecí kari s brokolicí

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

42
Květák zapečený (nejen) s uzeným masem
Květák zapečený (nejen)…
41
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše
Husí stehna, červené…
40
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
32
"Orgasmus"
"Orgasmus"
27
fermentované zelí  (a la Kimchi)
fermentované zelí (a la…

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Namakaný zpěvák Martin Maxa (64): Vztah chce, ale má to háček…

Namakaný zpěvák Martin Maxa (64): Vztah chce, ale má to háček…

SportRevue.cz FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Další doporučené recepty:

Krémová česnečka
Krémová česnečka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková polévka
Krémová česneková polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact