• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Napište svůj komentář k receptu

Křehký, výjimečně dobrý makový koláč

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 41
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 150
      g máslo
    • 1
      ks žloutek
  • Náplň
    • 2
      balíček vanilkový pudink
    • 750
      ml mléko
    • 150
      g cukr krupice
    • 300
      g mák mletý
    • 1
      ks kompotované mandarinky
    • 1
      ks bílek
    • 1
      balíček vanilkový cukr
  • Poleva
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický pudink s krupicovým cukrem, do uvařeného vsypeme umletý mák a necháme vychladnout. Mandarinky necháme okapat, poté je vmícháme do vychladlého krému. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a také zlehka zamícháme do krému. Krém naneseme na drobenkovou vrstvu ve formě, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 180 °C dorůžova.
2
Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou na bílou polevu, kterou ozdobně přelijeme vychladlý koláč. Na dozdobení můžeme použít i několik dílků mandarinky.
3
Doporučuji péct v dortové formě 28-33 cm, aby byl koláč vysoký víc než 3 cm, pak zůstane šťavnatý.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Křehký rebarborový koláč

Křehký rebarborový koláč

Křehký jablkový koláč s meruňkovou polevou

Křehký jablkový koláč s meruňkovou…

Křehký koláč s kaštanovým pyré

Křehký koláč s kaštanovým pyré

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mirka | 7. 8. 2013 16:40

    ubrala som cukru, aj tak bol dostatocne sladky, ta citronova poleva doda sviezost. Aj ked skoro vobec nepeciem podaril sa a ponukla som ho moj medzinarodnym hostom..chutil!!! dikes

  • krepa | 20. 4. 2013 14:14

    NO, A PRÁVĚ TO JE SKVĚLÉ :-[

  • JARKA1287 | 8. 2. 2013 17:01

    Dnes som tento úžasný koláčik piekla a už musím schovať plech, lebo ho stále jem a jem a jem...Ďakujem za recept, makové koláče zbožňujem.

  • viera | 26. 11. 2012 13:38

    znamenitý :-[

  • jmuell1 | 17. 8. 2012 19:23

    Pekla jsem na plechu, takže jsem měla cca 1cm, ale i tak byl výtečný. Z komentářů jsem použila do drobenkového těsta prášek do pečiva, na posypání nechala jen trošku. Do pudingu jsem dávala rynglový kompot. Ryngle byly měkké, takže se tam skoro "rozpustily". A máku jsem vsypala cca 100g. Příště zkusím dát klidně i víc. Koláč chutnal výtečně. Taková lehká svačinka do parného dne! Ideální!

  • tibor | 8. 1. 2012 07:50

    nejhorsi kalac jsem nejedl zadne testo samej mak

  • ELA | 9. 5. 2007 09:54

    dámy, pravda je, že jsem dala do těsta míň tuku a přidala 1/2 prášku do pečiva (tak nějak automaticky, do drobenkových těst jej vždy přidávám)- těsto bylo senzační.také máku jsme dala sotva 250g

  • Hospodyňka | 9. 5. 2007 08:48

    No já bych potvrdila zkušenosti paní Bublové, spodní těsto bylo do druhého dne úplně mokré a taky dost mastné, chuť koláče dobrá, ale toho máku je na moje gusto strašně moc. Protože nejsem zrovna makový fanatik, ke koláči už se asi nevrátím.

  • ELA . | 7. 5. 2007 09:05

    tady je třetí hodnocení ;o). naprostá lahoda, dala jsem do těsta i náplně míň cukru a použila bezva sladkokyselý angreštový kompot..na polevu jsem utřela cukr právě se slitou kompotovou šťávou

  • Helena Štolbová | 6. 5. 2007 16:53

    Autorka receptu děkuje dobré duši, že přidala foto - je špičkové! Jen mě mrzí hodnocení receptu. Taková dobrota a dosud jen 2 hodnocení. Paní Jano G. Pokud byl ten váš koláč velmi mokrý, byl pravděpodobně nedopečený. Peče se zvolna, horkovzduchem kolem 150.

  • Hana Rožníčková | 2. 5. 2007 19:36

    Zito, také na to pokukuju, ale musím obstarat mák a pak to určitě zkusím.

  • zita matejkova | 2. 5. 2007 18:46

    Je to obdoba "Makové řezy III" jsou vynikající,toto jdu zkusit.

  • Hana Rožníčková | 2. 5. 2007 13:04

    Jitko, výška 3cm je myšlena celková, né jen na těsto.

  • Jitka Bublová | 2. 5. 2007 12:39

    O víkendu jsem pekla s malými úpravami. Máku jsem dala pouze 200 g a bohatě to stačilo, příště dám i méně. Těsto bylo velmi nízké (kdeže 3 cm! - a to jsem dala 2/3 do formy a pouze 1/3 navrch) a připadalo mi mastné, do druhého dne mokré. Místo mandarínek jsem použila meruňky, které jsem nakladla na makovou náplň, na to drobenku. Jinak ovšem luxusní záležitost, opravdu velmi dobrý, i rodině chutnal, zařazuji do oblíbených. Příště jen použiji klasické křehké těsto s krátkým předpečením a určitě znovu meruňkový kompot, kombinace s mákem byla vynikající. Děkuji za výborný recept.

  • Verbenka | 29. 4. 2007 18:01

    Pro milovníky máku opravdu vynikající koláč ! Ubrala jsem akorát trochu cukru jak do drobenky, tak do náplně. Příště vyzkouším přidat místo mandarinek meruňky, budou určitě výraznější. Ale každopádně je to rychlý a dobrý koláč.Pro Irenu: bez maku lze také, dělám puding z 1 l mléka a 2 sáčků, povrch pokladu hustě ovocem a posypu drobenkou.

  • Jani | 27. 4. 2007 21:21

    No ja bych rekla ze makovy kolac bez maku neni uplne to ono..

  • Irena Klasová | 27. 4. 2007 13:58

    A ten mák tam musí být? Šlo by to i bez máku? Děkuji

  • Jana G | 27. 4. 2007 13:47

    Vcera som tento kolac urobila, ale bola som sklamana. Pre mna bol velmi mokry.

  • Pat a Mat | 27. 4. 2007 08:45

    Jako milovník máku, dnes jdu nato. To musí býr paráda.

  • Modra.Dobra Dobra | 26. 4. 2007 20:25

    To bude jak říká syn-Luxusní:-))

  • Hana Rožníčková | 26. 4. 2007 08:55

    Tak tohle bude pro milovníky máku dobrota. Jelikož mám formu menší, tak to zkusím ( nevím kdy, v řadě čeká spoustu dobrot ) v normálním plechu.

  • Anonym | 26. 4. 2007 08:53

    To bude mňamka ! J.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Pečení Výjimečný den Posvícení Návštěva Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Citronová šťáva Cukr krupice Kompotované mandarinky Mák mletý Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Vanilkový cukr Vanilkový pudink Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Klasické kremrole

Klasické kremrole

Babiččin štrůdl

Babiččin štrůdl

Červená řepa se zelím

Červená řepa se zelím

Květáková polévka + obalovaný květák

Květáková polévka + obalovaný květák

Smaženky s mladými cuketami

Smaženky s mladými cuketami

Pekanový koláč

Pekanový koláč

Papriky s rajčaty - sterilované

Papriky s rajčaty - sterilované

Kompot z hroznového vína

Kompot z hroznového vína

Vajíčková pomazánka Rabat

Vajíčková pomazánka Rabat

Doporučujeme

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Červené kuřecí kari

Červené kuřecí kari

50 minut
Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony

Bramborové knedlíky plněné špenátem a…

90 minut
Skořicové šneky

Skořicové šneky

30 minut
Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

24
Halloweenské cupcakes ala netopýři
Halloweenské cupcakes…
20
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
18
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Těstoviny zapečené s květákem a slaninou
Těstoviny zapečené s…
17
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné…

Zajímavé články

Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
AHA.cz Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Na kýč zapomeňte! 40 vánočních svetrů, ve kterých neuděláte ostudu

Na kýč zapomeňte! 40 vánočních svetrů, ve kterých neuděláte ostudu

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Nemocný Hezucký moderoval přímo z nemocnice: Kašel, únava, ale i drsný humor! A vysvětlení, jak ho léčí…

Nemocný Hezucký moderoval přímo z nemocnice: Kašel, únava, ale i drsný humor! A vysvětlení, jak ho léčí…

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Kým byste byli v minulém životě? Tato historická osobnost je vám nejvíce podobná

Kým byste byli v minulém životě? Tato historická osobnost je vám nejvíce podobná

Další doporučené recepty:

Křehký koláč s tvarohovo-jablečnou náplní
Křehký koláč s tvarohovo-jablečnou…
Křehký ořechový dort (řez)
Křehký ořechový dort (řez)
Křehký rebarborový koláč
Křehký rebarborový koláč
Křemešové řezy
Křemešové řezy
Křenová majonéza
Křenová majonéza
Křenová omáčka
Křenová omáčka
  • Recepty.cz
  • Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact