• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Kotlíkový guláš ala DoPe
Napište svůj komentář k receptu

Kotlíkový guláš ala DoPe

autor: dopefr
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kotlíkový guláš ala DoPe
Nahrát fotku
 

Suroviny

25 porce
    • 5
      kg hovězí maso může být i klížka
    • 3,50
      kg cibule Raději větší - je to pak rychlejší
    • 1
      ks celer menší bulvu
    • 2
      ks petržel
    • 2
      ks mrkev
    • 8
      lžíce hořčice plnotučná
    • 1
      balíček drcený kmín nebo mletý
    • 1
      balíček majoránka
    • 10
      stroužek česnek
    • 4
      kostka masox
    • 3
      kg rajčata spařená a oloupaná
    • 3
      kg paprika tenkostěnné zelené nepálivé
    • sůl
    • 2
      balíček pepř celý
    • 1
      balíček nové koření
    • 15
      lžíce hladká mouka T650, ne dvounulku
    • 4
      balíček mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

1
Cibuli nakrájíme nahrubo. Maso musí být z jednoho kusu dobytka a stejného druhu (nelze kombinovat přední a kližku, už vůbec ne se zadním, protože by nebylo měkké ve stejnou dobu). Maso omyjeme, vykrájíme šlachy a tučné maso (počítejte s tím, že vykrájíte cca 0,3-0,4 kg). Maso nakrájíme na kostky asi 3 cm velké (pokud možno stejně velké).
2
To, co jsme vykrájeli z masa, vložíme do hrnce a dáme vařit spolu s mrkví, celerem, petrželí, třiceti kuličkami celého pepře, dvaceti kuličkami nového koření, popř. k posilnění vývaru přidejte morkové kosti (žádnou sůl). Vývar bude sloužit k podlévání až ve fázi dušení masa.
3
Veškeré sádlo roztopíme v kotli a potom přidáme nakrájenou cibuli (cibule nesmí být více než 2/3 masa, jinak bude guláš sladký). Cibuli restujeme za velmi mírného ohně až do fáze zhnědnutí okrajů (toto bude trvat cca 1 hodinu).
4
Potom cibuli odstavte z ohně a nechejte půl minuty zchladnout, pak ihned přidejte mletou sladkou papriku (kdo má rád ostřejší, může přidat i trochu pálivé, ale v tomto množství bývá vaření guláše zpravidla spojeno i s dětskými strávníky, tak to zvažte sami). Okamžitě míchejte a po další půlminutě přidejte kostky masa a stále míchejte. Jakmile maso směs zchladí (jinak paprika se lehce a rychle ráda připeče a zhořkne), podlijte půllitrem vývaru (ten asi ještě nebude hotový, tak klidně půllitrem vařící vody), vraťte kotel na oheň a stále míchejte.
5
Při každém podlévání se snažte polévat kotel po stranách, abyste čistili připečené okraje. V této fázi do guláše nesmí přijít žádná sůl, jinak maso nepustí dostatek šťávy a "zatáhne se".
6
Po půl hodině přidejte půl až celý balíček mletého pepře, balíček drceného kmínu a hořčici. Podle potřeby podlévejte vývarem nebo vroucí vodou tak, aby se maso dusilo ve vlastní šťávě, ale ne moc, aby se nevařilo jako polévka. Ideální konzistence je taková, že za minimálního množství tekutiny se maso ještě nepřipaluje. Raději podlévejte častěji a méně po jednotlivých naběračkách.
7
Za cca půl hodiny přidejte půl hrsti soli, 2/3 celkového množství předem omytých a na pásky nakrájených zelených paprik (můžou být i žluté, ale ne barevné nebo silnostěnné), nadrobno nakrájená oloupaná rajčata (všechna - rajčata se musí stihnout rozdusit na kaši, zrníčka nevadí, ta se rozdusí taky), stále mícháme a sporadicky podléváme.
8
Nemáte-li vývar, nahraďte jej vroucí vodou, pak ale v době, kdy budete přidávat sůl, dejte jí méně a vhoďte do guláše 4 kostky masoxu, abyste tímto vývar nahradili.
9
Jakmile je maso ve fázi, že se dá pokousat, ale tzv. "ještě by to trochu chtělo" (toto nastane asi po dalších dvou hodinách, ale průběžně maso testujte), přidáme zbývající 1/3 paprik a 10 minut dusíme, aby trochu změkly (to už budou rajčata a ty 2/3 paprik rozdušené na kaši a v guláši nebudou vidět).
10
Dolejeme vařící vývar (cca 4-5 litrů, to odhadněte sami) a za stálého míchání vlejeme do kotle přes sítko dobře rozkvedlanou mouku s půllitrem STUDENÉ vody, jakmile to za stálého míchání začne vařit, přidáme utřený česnek se solí.
11
Nyní by mělo masu chybět do úplného změknutí tak 15-30 minut (doba, po kterou se musí nejméně mouka vařit (jinak vám guláš, až si jej budete přihřívat v dalších dnech, zřídne). Dvě minuty před koncem přidejte v rukou nadrcenou majoránku. Ochutnejte a případně dosolte.
12
Odstavte z ohně a podávejte s čerstvým chlebem a syrovou trochou cibule. Dobrou chuť.
13
Poznámka: Zbylý guláš se musí nejméně každých 10-15 minut promíchávat, aby se nezapařil (to je potom hrozný odér a můžete jej vyhodit), dokud nebude vlažný.
14
Tento guláš dělám jen příležitostně, když se sejde více lidí, tak dvakrát až třikrát do roka. Kouzlo je v tom, ze se na něm podílí mnoho pomocníků. Jednak je u toho sranda, lidi, kteří se neznají, spolupracují a seznámí se. Je to zkrátka společenská záležitost na celý den.
15
Nachystejte si alespoň jedno kolečko dřeva. Nezdá se to, ale spálíte ho dost. Pět hodin je pět hodin.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš II.

Kotlíkový guláš II.

Guláš z divočáka (kančí guláš)

Guláš z divočáka (kančí guláš)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Oběd Dušení Vaření Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Cibule Drcený kmín Hladká mouka Hořčice plnotučná Hovězí maso Majoránka Masox Mletá sladká paprika Mrkev Nové koření Paprika Pepř celý Petržel Rajčata Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dudácký guláš

Dudácký guláš

Tvarohové řezy trojbarevné

Tvarohové řezy trojbarevné

Sýrový nákyp II.

Sýrový nákyp II.

Buchta alá medovník

Buchta alá medovník

Blesková rýže kari podle Lidušky

Blesková rýže kari podle Lidušky

Bylinková dýně s balkánským sýrem

Bylinková dýně s balkánským sýrem

Bublanina z remosky

Bublanina z remosky

Pikant salát

Pikant salát

Krůtí roláda pečená se švestkami

Krůtí roláda pečená se švestkami

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

43
Dušená jehněčí kolínka s gremolatou
Dušená jehněčí kolínka s…
34
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
32
Dresing na hlávkový salát
Dresing na hlávkový salát
26
Lasagne
Lasagne
24
Kouzelný vaječný koňak
Kouzelný vaječný koňak

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Svatba v Pevnosti Boayrd: Paklíč se oženil!

Svatba v Pevnosti Boayrd: Paklíč se oženil!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

  • Recepty.cz
  • Kotlíkový guláš ala DoPe
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact