• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jidáše
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 15
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční kynuté pečivo, se peče na Velikonoce. Pokroucený tvar pečiva prý symbolizuje pokřivenou povahu Jidáše, smotat je můžete jakkoli. Chutnat budou stále skvěle.

Suroviny

24 porce
    • 25
      g droždí čerstvé
    • 80
      g cukr krupice
    • 300
      ml smetana ke šlehání
    • 500
      g hladká mouka + na pomoučnění
    • 70
      g máslo změklé
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      lžička citronová kůra
    • olej na vytření mísy
  • na potření:
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce med
    • 1
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

1
V misce rozetřete droždí se lžičkou cukru na hladkou kašičku. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte stát na teplém místě 5 minut, až vzejde kvásek.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Do mísy dejte všechny zbylé suroviny. Máslo pokrájejte na kostičky, stejně jako žloutky by mělo mít pokojovou teplotu, smetanu předem ohřejte na tělesnou teplotu. Do mísy přilijte kvásek, promíchejte a zpracujte (alespoň 10 minut) na hebké, hladké a pružné těsto. Použijte robot s hnětacím hákem nebo vařečku a lidskou sílu. Těsto dejte do mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou nebo fólií a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
3
Vykynuté těsto znovu krátce zpracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na 24 stejných dílů. Z každého vyválejte tenký váleček a vytvarujte uzlíky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte překryté fólií ještě 30 minut kynout.

RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance bez vajec!

4
Troubu předehřejte na 190 °C a vykynuté jidáše pečte 15 minut. Mezitím ohřejte med a rozpusťte v něm máslo. Směsí pak ihned po upečení jidáše potřete.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jidášovy provazy

Jidášovy provazy

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Pletýnky a jidáše FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Med Muškátový květ Olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Žloutek

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bifteky se zeleným pepřem

Bifteky se zeleným pepřem

Nepečené trubičky II.

Nepečené trubičky II.

Italské masové kuličky se špagetami

Italské masové kuličky se špagetami

Zapečené plněné bagety

Zapečené plněné bagety

Brokolicovo-bramborové placičky

Brokolicovo-bramborové placičky

Ovocné želé s mascarpone

Ovocné želé s mascarpone

Tvarohové muffiny

Tvarohové muffiny

Bramborovo-květákové placičky

Bramborovo-květákové placičky

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Holubce v bešamelu - plněné zelné…

Doporučujeme

40 minut
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu

Čevapčiči s brambory a žampiony na…

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

44
Dršťková polévka podle mojí babičky
Dršťková polévka podle…
31
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Uzená krkovice s lepenicí s kysaným zelím
Uzená krkovice s…
25
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
21
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
AHA.cz Tsunami u Moniky Marešové a Leoše: Jde o malou Alex

Tsunami u Moniky Marešové a Leoše: Jde o malou Alex

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Muž roku 2025 už zná vítěze: Je to pohledný fitness trenér!

Muž roku 2025 už zná vítěze: Je to pohledný fitness trenér!

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy 4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

Další doporučené recepty:

Jeřabina - sterilovaná
Jeřabina - sterilovaná
Jeřabiny v sirupu
Jeřabiny v sirupu
Ježatá kolečka
Ježatá kolečka
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - medové
Jidáše - medové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
  • Recepty.cz
  • Jidáše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact