• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jahodová marmeláda s karamelem a vanilkou
Napište svůj komentář k receptu

Jahodová marmeláda s karamelem a vanilkou

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jahodová marmeláda s karamelem a vanilkou
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      kg jahody očištěné
    • 2
      balení gelfix extra 2:1 (dr.oetker)
    • 1
      kg cukr
    • 1
      ks citronová šťáva (z 1 citronu)
    • 2
      ks vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

1
Jahody rozčtvrtíme a promícháme s Gelfixem, 600 g cukru, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. 400 g cukru necháme v hrnci zkaramelizovat do světlehněda, pak přidáme ovocnou směs a za stálého míchání přivedeme k varu. Prudce vaříme 3 minuty.
2
Horkou marmeládu plníme do sklenic, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
3
Z tohoto množství je 10 skleniček po 250 ml. Pokud se bojíte karamelu a máte na jahodové zavařeniny vlastní recepty, zkuste alespoň část cukru nahradit vanilkou - stojí to za to. A až zkusíte ten karamel, jinou už dělat nebudete.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jahodová marmeláda (džem)

Jahodová marmeláda (džem)

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ivana Samcová | 6. 7. 2009 13:29

    Marmeláda je výborná. Postupovala jsem při přípravě tak, jak je na návodu u Gelfixu, pak co jsem nasypala sypký cukr a chvilinku to povařila, jsem to všechno přidala k hotovému karamelu a povařila (asi tak, jak píše Jitka). Jestli budou meruňky, ráda vyzkouším. Díky za recept.

  • Hela - | 8. 9. 2008 16:08

    Já tento recept používám i na meruňky a maliny. S úspěchem používám na ovoce, které jsem v době sklizně odložila do mrazáku "až budu mít čas".

  • Jitka Bublová | 8. 9. 2008 14:30

    Po zkušenosti z loňského roku, kdy jsem na klasický jahodový džem použila Gelfix 3:1 a byl málo sladký, jsem použila 1 Gelfix 1:1 a jeden 2 :1 s příslušným množstvím cukru. Jahody jsem pomačkala a nechala trochu rozvařit, pak teprve přidala ostatní přísady. Výsledek byl naprosto famózní, rozdávám recepty jak na běžícím pásu. Karamel zvýraznil chuť jahod. Určitě zkusím i s jiným ovocem, takové meruňky by určitě byly taky výborné. Dík za recept a dávám 1.

  • Markéta Roubalová | 10. 6. 2008 14:59

    Vynikající !! Když jsem na karamel nalila ovocnou směs, vyděsila jsem se, že se karamel "zdrcnul" ,ale logicky se opět rozvařil. Takže se toho nelekněte. Chuť je výborná.

  • Ivana C. | 17. 6. 2007 19:21

    Výýýýýýýýýýýýýýborné!!!!!!!! Na jahody nikdy ani nemáknu, dávám je do hrnce celé a po 3 minutách varu - a jako v tomto receptu taky po rozpuštění karamelu - jich vcelku zůstane sotva pětina, jinak se rozvaří. Netřeba vůbec rozmačkávat, taková jahůdka na lívanci potěší.

  • Eva | 12. 6. 2007 08:12

    Je to moc dobré

  • Hela - | 10. 6. 2007 08:12

    Měkké ovoce nečtvrtím, ale trochu pomačkám šťouchadlem na bramborovou kaši. V tomto receptu to bylo psáno jen proto, aby se nenechávaly jahody celé. K vaším dotazům: karamel dělám vždy nasucho a nepřipadá mi, že by srážel chuť jahod, naopak jí příjemně doplňuje. Ale každému chutná něco jiného. U tohoto receptu oceňuji, že barva marmelády zůstává i po letech jahodová a netmavne.

  • Lenka | 6. 6. 2007 17:40

    ...jahody jsem já lenoch taky nečvtrila. :o) Pěkně jsem je rozhňahňala rukou a nechala pár celých.

  • Lenka | 6. 6. 2007 17:38

    Tak jsem tu marmeládu dnes z poloviční dávky udělala, protože jsem byla zvědavá na tu chuť. Je dobrá, ale zdá se mi, že se chuť karamelu s chutí jahod pere. Nelituju, že jsem ji vyzkoušela, ale jahodová marmeláda je prostě Jahodová marmeláda. :o) Cukr jsem jsem karamelizovala nasucho.

  • Alena Tarabová | 6. 6. 2007 15:43

    Už se vidím, jak čtvrtím jahody. Teď jsem je 4 hodiny sbírala. Myslím, že když je nahrubo rozmačkám, že tím nic nezkazím. No může to být dobré, asi to vyzkouším. Určitě to vyzkouším a dám vědět.

  • Ivana Přikrylová | 4. 6. 2007 10:13

    Ten cukr necháte zkaramelizovat jen nasucho, nebo ho podlejete trochou vody? Jinak karamel bude jistě příjemná změna. Díky

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Jahodová
Pokrmy Sladké Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Gelfix extra 2:1 (Dr.Oetker) Jahody Vanilkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Drobenkový tvarohový dort

Drobenkový tvarohový dort

Nejlepší makovec

Nejlepší makovec

Špenátové halušky s krůtími kostkami a omáčkou

Špenátové halušky s krůtími kostkami…

Dietní rychlá jakočína

Dietní rychlá jakočína

Halušky podle Martinky

Halušky podle Martinky

Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Dršťková polévka z vepřových žaludků

Dršťková polévka z vepřových žaludků

Krémová kapustovo-sýrová polévka

Krémová kapustovo-sýrová polévka

Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Dušené maso (nejen) na špeku s…

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

40
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
18
Pampeliškový salát s medovo-hořčičnou zálivkou a slaninou
Pampeliškový salát s…
18
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
17
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Pohlreich u Krause neměl šanci! Znechucení diváci bijí na poplach

Pohlreich u Krause neměl šanci! Znechucení diváci bijí na poplach

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 24. 10. 2025: Kdo zazáří v práci a koho čeká náročný rozhovor?

Denní horoskop na pátek 24. 10. 2025: Kdo zazáří v práci a koho čeká náročný rozhovor?

Ženy.cz Jak si připravit retro Vánoce?

Jak si připravit retro Vánoce?

Blesk.cz Psychický kolaps Vilmy Cibulkové (62): Zásah policie a záchranky!

Psychický kolaps Vilmy Cibulkové (62): Zásah policie a záchranky!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Kým jste byli v minulém životě podle zvěrokruhu? To vás překvapí!

Kým jste byli v minulém životě podle zvěrokruhu? To vás překvapí!

  • Recepty.cz
  • Jahodová marmeláda s karamelem a vanilkou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact