• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jablečný koláč "Tart Tatin"
Napište svůj komentář k receptu

Jablečný koláč "Tart Tatin"

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jablečný koláč "Tart Tatin"
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 75
      g máslo
    • 125
      g cukr krupice
    • 1
      balení listové těsto V jednom kuse (ne plátky)
    • 8
      ks jablka Nejlépe Golden Delicious
    • citronová šťáva Z jednoho citronu

Postup přípravy receptu

1
Připravte si větší, hlubokou pánev s průměrem cca 30 cm a poklici, která se může dát do trouby. Též poslouží remoska. Trouba by měla být předehřátá na 220 °C, ale bude to tak hodinu trvat, než se koláč bude dávat do trouby, takže ji zapněte podle vlastni zkušenosti. Z jablek vyndejte jádřince, oloupejte je a rozkrojte na čtvrtiny. V míse je pokapejte citronovou šťávou.
2
Na pávni rozpusťte máslo a přidejte všechen cukr. Při vyšší teplotě (např. 6 z 9 stupňů) za stálého, pomalého míchání opatrně nechte cukr rozpustit, aby vznikl tekutý, skořicově hnědý karamel, který bude plavat v rozpuštěném másle. Pánev sundejte z plotny a začněte do ni skládat jablka, co nejtěsněji vedle sebe. Zbylé čtvrtinky můžete nakrájet na menší kousky nebo plátky a ty nastrkat do mezer.
3
Pánev vraťte na plotnu, snižte teplotu (3 nebo 4 z 9 stupňů) a pod pokličkou nechte jablka změknout. Trvá to asi 15-20 minut. Po 20-ti minutách sundejte poklici, teplotu zvyšte (5 z 9 stupňů) a nechte 15-20 minut bublat, aby se šťáva odpařila. Po této době by jablka měla být už hodně měkká a šťáva/karamel hustší. Na pultě vyválejte listové těsto do kulatého tvaru, asi 5 cm větší než je průměr pánve. Těsto by mělo být tak 4 mm tlusté.
4
Pánev sundejte z plotny a vložte do ní těsto. Okraje těsta opatrně placatou vařečkou zastrkejte okolo jablek. Ze zbylého těsta lze udělat tenký proužek, který se ještě přidá okolo koláče v pánvi. Do těsta udělejte několik děr vidličkou nebo nožem, aby mohla unikat pára, a celou pánev (BEZ poklice) vložte do trouby na 15-20 minut.
5
Těsto by mělo být krásně zlaté. Po vyjmutí nechte pár minut zchladit. Nožíkem opatrně objeďte okraj těsta, aby se nepřilepilo na pánev. To nejchoulostivější je koláč z pánve vyklopit. Já jsem ho vyklopila na poklici a pak sesunula na pečící plech (nebo talíř). Musí se to dělat když je to ještě horké!!
6
Nejlépe chutná vlažný, podávaný s málo slazenou šlehačkou nebo mascarpone.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ToMiChutná.cz | 10. 11. 2013 13:02

    Stačí přidat kyselá jablka a bez citronu se obejdete. Do Tarte Tatin jsou lepší kyselejší jablka, golden delicious jsou moc sladká.

  • Ivana Přikrylová | 24. 8. 2007 21:06

    Dělám téměř stejný koláč ale s meruňkama a taky je to výborné. Já ho peču v ohnivzdorné skleněné zapékací míse, ve které dobře vidím, jestli je už upečený.

  • Klarita | 22. 8. 2007 13:17

    Ja jsem to spis blbe napsala. Ma to byt ta panev ktera se muze dat do trouby :-)

  • Jitřenka Němcová | 22. 8. 2007 10:43

    Hmm, to vypadá úžasně, i když pracně. Zkusím a pak řeknu, jaké to bylo. Jen jedna věc mi není jasná. V úvodu píšete, že mám najít poklici, která se může dát do trouby, ale pak se to peče BEZ poklice. Nebo blbě čtu a týká se to pánve? Mám super titanovou pánev, ta by se na to hodila.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Dopolední svačina Svačina Pečení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr krupice Jablka Listové těsto Máslo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečené kuře na žampionech

Zapečené kuře na žampionech

Vanilkový koktejl

Vanilkový koktejl

Variace na Kung-Pao

Variace na Kung-Pao

Plněné rohlíky jako jednohubky

Plněné rohlíky jako jednohubky

Plněné cukety s ementálem

Plněné cukety s ementálem

Lehký těstovinový salát s tuňákem a cuketou

Lehký těstovinový salát s tuňákem a…

Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)

Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)

Přírodní krkovička se zelím

Přírodní krkovička se zelím

Kuřecí kari s mangem a rýží

Kuřecí kari s mangem a rýží

Doporučujeme

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

159
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
29
Švédské masové kuličky
Švédské masové kuličky
25
Klasická zelňačka
Klasická zelňačka
24
Litý perník s jablky
Litý perník s jablky

Zajímavé články

Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky…
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
AHA.cz Těžké časy pro Boučka: Tlustá čára za vztahem?

Těžké časy pro Boučka: Tlustá čára za vztahem?

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Veronika Arichteva po ztrátě miminka: Zbavuje se kšeftů

Veronika Arichteva po ztrátě miminka: Zbavuje se kšeftů

SportRevue.cz FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Jablečný koktejl
Jablečný koktejl
Jablečný koktejl s rozmarýnem
Jablečný koktejl s rozmarýnem
Jablečný koláč
Jablečný koláč
Jablečný koláč (buchta)
Jablečný koláč (buchta)
Jablečný koláč bez vajec s ovocem a drobenkou
Jablečný koláč bez vajec s ovocem a…
Jablečný koláč III.
Jablečný koláč III.
  • Recepty.cz
  • Jablečný koláč "Tart Tatin"
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact