• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Indický chléb (Naan / Chapati)
Napište svůj komentář k receptu

Indický chléb (Naan / Chapati)

autor: TheKacabi
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 21
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Indický chléb (Naan / Chapati)
Indický chléb (Naan / Chapati)
Indický chléb (Naan / Chapati)
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 100
      ml mléko vlažné !!!
    • 2
      lžička cukr krupice
    • 2
      lžička sušené droždí
    • 350
      g hladká mouka
    • sůl
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 2
      lžíce olej
    • 100
      ml bílý jogurt
    • vejce
    • 1
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

1
Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo se s tím můžete setkat jako "placky púri"...
2
Pro kvásek: Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru, rozmíchejte a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte 15 minut stát.
3
Do hladké mouky přidejte zbylý cukr, sůl a kypřící prášek a promíchejte. Přidejte olej, vejce, jogurt a kvásek a vypracujte těsto. Můžete potřebovat trochu víc mouky, než je uvedeno, záleží na jejím druhu - nebojte se tedy přisypat. V míse přikryjte fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca hodina).
4
Ke konci kynutí zapněte troubu na nejvyšší stupeň (gril + horký vzduch) a umístěte do ní i plech asi 10 cm od shora, aby se pořádně rozpálil. Pokud máte kameninovou formu (např. na pizzu), můžete použít tu.
5
Pak znovu těsto prohněťte, rozdělte na 4 díly a rukama vytvořte placičky asi půl centimetru vysoké. Měly by být ve tvaru kapky, ale myslím, že to není nutné - prostě jak se vám to povede. Každá by měla být tak 20-25 cm dlouhá a 10-15 cm široká (jen abyste věděli, jak mají být přibližně velké).
6
Placky se pečou nasucho asi 2,5-3 minuty. Až se začnou tvořit "bubliny", které ztmavnou, placky jsou hotové a můžete hodit další várku. Ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a podávejte např. ke kari.
7
Omlouvám se za kvalitu fota, strávníci se mi na to vrhli dřív, než jsem stačila udělat pořádnou...
8
Původní zdroj: http://www.bbcgoodfood.com/
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Indický chléb Naan

Indický chléb Naan

Indický mrkvový salát

Indický mrkvový salát

Játra na indický způsob

Játra na indický způsob

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 17. 3. 2017 14:14

    Je mi lto, ze tohle pisu, ale Vas recept nema s naanem moc spolecneho. Docela pravidelne navstevuji Indicke reastaurace a schvalne jsem udelal Naan dle Vaseho receptu. Vysledkem je spise Pita chleb, nikoli Naan. Dle meho usudku v teste kvasnnice nemaji co delat. Naan chleb ma byt v podstate chlebova placka a bubliny, o kterych pisete, ze maji ztmavnout se netvori nybrz testo v troube nabyde stejne jako Pita chleba. Cheers from Ostrava. Martin

  • TheKacabi
    TheKacabi | 4. 10. 2015 11:51

    Nejvyšší stupeň obvykle bývá 250-275°C. Můžete to zkusit příště udělat na nepřilnavé pánvi na plotně nasucho. Jestli jste neměla těsto dopečené, může to být proto, že nebylo dostatečně vyválené - tenké. Zatím se mi nestalo, že bych měla placky tvrdé, takže s tím vám moc neporadím... :-(

  • Exu | 15. 7. 2015 13:05

    Jenom bych podotkla, že naan a chapati je úplně něco jiného. Naan se peče v peci a je z kynutého těsta, takže je poměrně tlustý. Chapati je v překladu čajový list a je to úplně tenoučká placka, která se nakonec ještě nad plamenem (klidně nad sporákem, ale ne nad svíčkou :)) opeče dokola, takže má křupavé okraje. Pak je ještě parata, ta se zase dělá tak, že se rozválené těsto vždycky pomaže trochou oleje a složí, znova rozválí a zase se to opakuje, takže nakonec pěkně lístkuje, trochu jako listové těsto. Dělala jsem to kdysi na vejšce na brigádě v hospodě, kterou měli u nás na koleji dva Indové.

  • Martina | 27. 6. 2015 14:53

    Prosím info na kolik °C má být trouba vyhřátá? Dále . už jsem se o naan pokoušela 2x a pokaždé placky byly tvrdé. Hodně tvrdé.... Ve většině receptů je uvedeno péct cca 5 minut, ale u mně po 5ti minutách to bylo těsto syrové a asi po 15 minutách bylo udělané jen zvrchu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Přílohy, pečivo a luštěniny
Pokrmy Přílohy Pečivo Oběd Večeře Pečení Indie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Cukr krupice Hladká mouka Máslo Mléko Olej Prášek do pečiva Sůl Sušené droždí Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborový kuba

Bramborový kuba

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Pařížský dort - Harlekýn

Pařížský dort - Harlekýn

Kuře Anča

Kuře Anča

Mrkvový salát III

Mrkvový salát III

Smažená zelenina po italsku

Smažená zelenina po italsku

Karbenátky po našem

Karbenátky po našem

Celerový salát - zdravě a chutně

Celerový salát - zdravě a chutně

Vinná klobása v bramboráku

Vinná klobása v bramboráku

Doporučujeme

25 minut
Houbová frittata s rajčaty

Houbová frittata s rajčaty

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

50
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
39
Hruškový koláč s vanilkovým medem
Hruškový koláč s…
36
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
30
Zapečená plněná rajčata
Zapečená plněná rajčata
29
Tostones - smažený zeleninový banán
Tostones - smažený…

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Smutno doma u Jandových: Prázdnota z odchodu bolí

Smutno doma u Jandových: Prázdnota z odchodu bolí

Mimibazar Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Hvězda primáckého Polabí Saša Rašilov: Velké stěhování v životě i seriálu

Hvězda primáckého Polabí Saša Rašilov: Velké stěhování v životě i seriálu

SportRevue.cz FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Další doporučené recepty:

Indické kuřecí kari
Indické kuřecí kari
Indické rybí kari
Indické rybí kari
Indické zeleninové karí
Indické zeleninové karí
Indický chléb Naan
Indický chléb Naan
Indický mrkvový salát
Indický mrkvový salát
Indický špenát se sýrem halloumi
Indický špenát se sýrem halloumi
  • Recepty.cz
  • Indický chléb (Naan / Chapati)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact