Husí stehna osolíme, okmínujeme a vložíme do pečicí formy. Podlijeme je vodou, přikryjeme, dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 80 minut. Během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem. Když jsou stehna měkká, odkryjeme je, zvýšíme teplotu na 190 °C a dopečeme dozlatova. Upečená stehna vyndáme z trouby a necháme 10 minut odležet.
Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je zchladnout a pak oloupeme. Nastrouháme je na jemném struhadle, přisypeme mouku, přidáme vejce, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj kuličky a vyválíme z nich na lehce pomoučeném válu placky o průměru cca 10 cm, které nasucho opečeme v pánvi, dokud se na nich nezačnou tvořit nahnědlé „puchýře“. Hotové lokše potřeme vypečeným sádlem z husích stehen nebo přepuštěným máslem.
Zelnou hlávku rozpůlíme, vyřízneme košťál a zelí nakrájíme na nudličky. V hrnci rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme zelí, zalijeme ho 100 ml vody, přilijeme ocet podle chuti, osolíme, osladíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou doměkka. Pak zelí zahustíme najemno nastrouhaným bramborem, podle potřeby dochutíme a ještě asi 10 minut povaříme.
4
Zdroj: Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia