• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
Napište svůj komentář k receptu

Houbová omáčka s vdolky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová omáčka s vdolky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • omáčka
    • houby
    • cibule
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • voda na poslití
    • hladká mouka
    • 1
      dl mléko
    • vegeta
  • vdolky
    • 500
      g hladká mouka
    • droždí
    • 80
      g hera
    • 1
      vejce
    • 250
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Omáčka: do hrnce na malé množství rozpáleného oleje dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme nakrájené houby. Dle potřeby podlijeme trochou vody, aby se houby nezačaly připalovat. Houby podusíme pod pokličkou doměkka. Do hrnku dáme asi jednu lžíci hladké mouky a rozmícháme ve vodě až se mouka rozpustí a nalijeme do hrnce. Přidáme zakysanou smetanu (stáhneme z plotýnky, aby se smetana nesrazila) a pro zjemnění i trochu mléka a krátce za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne, poté ochutíme vegetou (můžeme použít i sůl a pepř).
2
Vdolky (jako příloha): tuk necháme rozpustit, přidáme 1 vejce, lžičku soli a mléko a přpravenou směs vmícháme do mouky s droždím a dobře vypracujeme. Těsto necháme vykynout (kyne zhruba hodinu). Poté z těsta uděláme hada nakrájíme na jednotlivé kousky, z kterých poté vytvarujeme vdolky (bochánky). Vdolky necháme ještě na plechu chvíli vykynout a poté dáme péct. Pečeme do zlatova.
3
Horké vdolky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k omáčce.
4
Ač se Vám to může zdát jako hodně netradiční příloha, určitě budete spokojeni. Tento recept se předává v naší rodině z generace na generaci a oblíbili jsme si je všichni, tak snad budou chutnat i Vám.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka jednoduchá

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

Houbová omáčka smetanová

Houbová omáčka smetanová

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JanickaR | 8. 10. 2012 06:56

    Moc dobrá, děkuji za recept. :)

  • esoš | 9. 10. 2011 14:24

    Svělá alternativa k tradičním pokrmům z hub. Kominace s vdolky je originální. :-D

  • Ghost | 8. 10. 2011 19:41

    V nekterych kucharkach jako napr. sroubek se neudavaji mnozstvi, protoze se pocita s tim ze ji cte zkuseny kuchar ktery uz vi kolik ceho ma byt.

  • Sája | 2. 10. 2011 21:09

    Já dávám instatní droždí, 1 sáček na takové množství mouky. Sáček má 7gramů a odpovídá cca 25g čerstvého droždí.

  • Ferda Mravenec | 9. 8. 2011 05:38

    Prosim vas, co znamena drozdi bez udani mnozstvi? Neziji v Cesku a tak bych privitala neco presnejsiho - napr. x gramu ci lzicek suseneho nebo x g cerstveho (klasickeho) drozdi. Dekuji moc a tesim se na vdolky, houby uz rostou!

  • Eva | 29. 1. 2011 16:23

    Dobrý den,moje babička je pekla na "plotně",pak je spařila v horké vodě a polila rozpuštěným domácím máslem.Jedli jsme je jen tak,Ale byly výborné i k houbové omáčce a také k švestkové. Eva.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 14:19

    Omáčka byla moc dobrá,vdolky jsem dělala podle svého.1.

  • Marie Šindelová | 14. 5. 2009 10:42

    Vdolky jsem dělala podle svého a omáčka byla moc dobrá.1.

  • Simča Sládková | 12. 8. 2008 13:25

    Jen pro ty, co neznají "převod" sušeného dorždí na klasické: jeden sáček odpovídá půl kostce (tj. cca 21 g) klasického droždí.

  • Sandra Jeriová | 18. 4. 2008 21:09

    Jsem moc ráda že vám Zdenko vdolky chutnaly a rozesmálo mě, že způsob konzumace je ve všech rodinách stejný :-)))Zkoušeli jsme i vdolky zamrazit, protože nám vždy nějaké zbydou a pak je jen rozpéct v troubě a taky jsou dobré takže mohu doporučit.

  • Lída | 18. 4. 2008 10:43

    Zdeničko, tak přeně takto jsme to dělali doma. V poledne byly s houbovkou a večer s povidlama.Úplně se mi to vybavilo a dnes se do toho pustím. Zdravím Lída

  • Zdenka Korábová | 18. 4. 2008 10:13

    Uvařeno, upečeno a pochváleno. Opravdu s kombinací omáčka -vdolečky jsem byla překvapena. A něžná část rodiny vdolky přikusovala a chlapi si je nalámali do talíře jako rohlík do guláše. Na zbytek vdolků jsem namazala švestková povidla a byl ještě moučník. Vdolky mi velmi připomněly holčičí doby, kdy babička nad posledním bochníkem domácího chleba říkávala. Chleba peču až ve čtvrtek, musím udělat pár KRUCHOVEK a ty se jedly s povidlama, nejčastěji hruškovýma.

  • Simča Sládková | 15. 4. 2008 19:15

    Zdenko - vdolek nedávám na talíře, má jinou konzistenci, než knedlík a zalit omáčkou by se asi velice rychle rozblemtal.

  • Sandra Jeriová | 14. 4. 2008 20:40

    Pro tu omáčku je přece jen to namáčení praktičtější.

  • Kamil Krybus | 14. 4. 2008 18:51

    Zajímavá kombinace je pečená kachna, dýňové zelí a vdolky. Byla specialita mé tchýně. Obvykle se vdolky přikusují a nenamáčejí.

  • Anonym | 13. 4. 2008 11:35

    Jak je budete podávat je určitě na Vás. U nás je vždy dám na talíř doprostřed stolu a každý si vezme. Někdo přikusuje, někdo si je do omáčky naláme. K jiným omáčkám jsem nikdy nevyzkoušela takže nevím jak to chutná, ale k houbovce opravdu výborně. Tak ať se Vám Zdenko povedou.

  • Zdenka Korábová | 13. 4. 2008 09:10

    O příloze k omáčkám -vdolkách- jsem slyšela, i k rajské či koprovce, ale v receptu nikdy nevyzkoušela. Ještě prosím o radu, vdolky přikusujete a nebo jako klasický knedlík vkládáte na talíř k omáčce. Určitě tento týden vyzkouším.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Houbová
Pokrmy Ostatní Z hub Zálivky a omáčky Večeře Výjimečný den Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Droždí Hera Hladká mouka Houby Mléko Vegeta Vejce Voda Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zeleninový salát s francouzskou zálivkou

Zeleninový salát s francouzskou…

Vepřové plátky pana nadlesního

Vepřové plátky pana nadlesního

Ostrá tvarohová pomazánka

Ostrá tvarohová pomazánka

Babské kuře

Babské kuře

Koláč s hroznovým vínem

Koláč s hroznovým vínem

Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou

Sorrentinos, ravioly se sýrovou…

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Dýňová polévka krémová

Dýňová polévka krémová

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

51
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
31
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
27
Bramborovo-cizrnová polévka s koprem
Bramborovo-cizrnová…
20
Mleté maso s řapíkatým celerem
Mleté maso s řapíkatým…
19
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a chutnají jako z trhu
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a…
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
AHA.cz Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Jak na šatník podle Evy Pavlové? Tyhle kousky budou slušet všem bez ohledu na věk!

Jak na šatník podle Evy Pavlové? Tyhle kousky budou slušet všem bez ohledu na věk!

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Hana Heřmánková se zbavila snachy Nikol: Vzala jí funkci v divadle! Přitom je stále manželkou jejího syna…

Hana Heřmánková se zbavila snachy Nikol: Vzala jí funkci v divadle! Přitom je stále manželkou jejího syna…

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Další doporučené recepty:

Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou
Houbová omáčka s koprem a zakysanou…
Houbová omáčka s paprikou a karlovarskými knedlíky
Houbová omáčka s paprikou a…
Houbová omáčka smetanová
Houbová omáčka smetanová
Houbová omeleta
Houbová omeleta
Houbová omeleta se slaninou
Houbová omeleta se slaninou
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka s vdolky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact