• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Halušky s brynzou a slaninou
Napište svůj komentář k receptu

Halušky s brynzou a slaninou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 226
doba přípravy: 35 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční pokrm slovenské kuchyně má kořeny patrně už v 17. století a stále se těší velké oblibě. Bramborové halušky s brynzou, cibulkou a dozlatova opečeným špekem a slaninkou jsou totiž naprosto vynikající.

Suroviny

4 porce
    • 500
      g brambory typu C
    • 330
      g mouka hladká a hrubá napůl
    • 100
      ml smetana 30 %
    • 250
      g bryndza
    • 100
      g špek
    • 100
      g slanina
    • 1
      ks cibule
    • petrželka na ozdobu

Postup přípravy receptu

1
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijte. Postupně přimíchávejte hladkou mouku s hrubou, dokud nevznikne polotuhé těsto, sítem na halušky by nemělo protékat snadno. Těsto protlačte přes síto do vroucí neosolené vody, jídlo bohatě dochutí brynza. Halušky jsou hotové poté, co vyplavou na povrch. Vyjměte je děrovanou naběračkou, všechnu vodu nevylévejte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Smetanu zahřejte v kastrolku a vmíchejte do ní brynzu, případně pár lžic vody, ve které se vařily halušky. Nakonec vmíchejte halušky.

RADA: Co všechno víte o brynze?

3
Špek i slaninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi nejprve orestujte špek, poté přidejte slaninu a všechno restujte dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, kousek na proužky a v rendlíku ji orestujte do světle hněda.

RADA: Připravte si halušky se zelím podle videonávodu

4
Halušky na talíři posypte slaninou, ozdobte cibulí a nasekanou petrželkou. Kombinace brynza, smetana a slanina je nejoblíbenější. Ale halušky jsou skvělé i se zelím a slaninou.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ HALUŠEK S BRYNZOU: Nejčastější chybou je použití špatného typu brambor. Na halušky jsou potřeba moučné brambory s vysokým obsahem škrobu, tedy varný typ C. Brambory nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Brynzu neohřívejte v hrnci. Je to sýr s mléčnými kulturami, přímým varem ztratí svou typickou chuť, může se srazit a pustit tuk. Brynzu pokojové teploty proto dejte do velké mísy. Horké, čerstvě scezené halušky přidejte rovnou k ní. Přidejte 1-2 lžíce horké vody, ve které se halušky vařily (je plná škrobu a pomůže vytvořit emulzi). Vše společně promíchejte. Teplo z halušek a škrobová voda rozpustí brynzu na dokonalou krémovou omáčku.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Těsto na halušky míchejte jen tak dlouho, dokud se suroviny nespojí. Jakmile je hotové, okamžitě ho vařte. Hrnec s vroucí osolenou vodou by měl být připraven ještě předtím, než začnete míchat těsto. Vodu na vaření halušek také vždy pořádně osolte, stejně jako když vaříte těstoviny. Slaninu krájejte na malé kostičky a na pánvi ji pomalu škvařte na mírném plameni, dokud není krásně křupavá a nepustí maximum tuku. Tento voňavý vypečený tuk je poklad – na závěr jím spolu se škvarky polijte hotové jídlo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Babiččiny halušky

Babiččiny halušky

Halušky s brynzou

Halušky s brynzou

Tvarůžkové halušky s dokřupava opečenou haluškovou slaninou

Tvarůžkové halušky s dokřupava…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Noky FOOD
Oběd Večeře Vaření Restování Slovensko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Bryndza Cibule Mouka Petrželka Slanina Smetana Špek

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jahodový pohár se šlehačkou

Jahodový pohár se šlehačkou

Kotlety na paprice

Kotlety na paprice

Plněné papriky II.

Plněné papriky II.

Panenky v parmském kabátku s batátovými chipsy

Panenky v parmském kabátku s…

"Jahoďák" - dort

"Jahoďák" - dort

Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou

Pečená krůta s pečenými brambory a…

Fazole na slanině

Fazole na slanině

Palačinky s krémem a lesním ovocem

Palačinky s krémem a lesním ovocem

Kapustová polévka se slaninou

Kapustová polévka se slaninou

Doporučujeme

40 minut
Plněné batáty

Plněné batáty

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

58
Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Rybí polévka podle…
34
Kompot z hroznového vína
Kompot z hroznového vína
29
Houbový guláš
Houbový guláš
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
25
Piškotová roláda s krémem z mascarpone
Piškotová roláda s…

Zajímavé články

Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
AHA.cz Polívka po mozkové příhodě: Hrozí trvalé následky?

Polívka po mozkové příhodě: Hrozí trvalé následky?

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Podzimní barvy podle Ani Geislerové: Proč v jejím podání nejsou nuda?

Podzimní barvy podle Ani Geislerové: Proč v jejím podání nejsou nuda?

Ženy.cz Ústní wellness rozzáří váš úsměv. Navíc podpoří zdraví celého těla i duševní pohodu

Ústní wellness rozzáří váš úsměv. Navíc podpoří zdraví celého těla i duševní pohodu

Blesk.cz Zpověď Sarah Haváčové: Pravda o vztahu s knězem

Zpověď Sarah Haváčové: Pravda o vztahu s knězem

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Kartářka o novém týdnu: Šokující zpráva a nemilé překvapení! Komu se nebude dařit?

Kartářka o novém týdnu: Šokující zpráva a nemilé překvapení! Komu se nebude dařit?

Další doporučené recepty:

Halušky podle Daniely
Halušky podle Daniely
Halušky podle Martinky
Halušky podle Martinky
Halušky s brynzou
Halušky s brynzou
Halušky s kysaným zelím
Halušky s kysaným zelím
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s tvarohem
Halušky s tvarohem
  • Recepty.cz
  • Halušky s brynzou a slaninou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact