Tenhle báječný koláč s hruškami a drobenkou je ideální na setkání s rodinou nebo přáteli. Máte-li sladší hrušky, můžete klidně trochu snížit dávku cukru v náplni.
Z mouky, 2 až 3 lžic studené vody, soli, cukru a nakrájeného másla vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 220 °C.
Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše kulatý plát a vložte jej do kulaté formy (průměr 28 cm). Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a naplňte suchými luštěninami. Okraje zahněte dovnitř. Předpečte 10 minut v troubě, pak odstraňte papír a luštěniny a povrch těsta ihned potřete bílkem.
3
Hrušky omyjte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na plátky a naskládejte vějířovitě od vnějšího okraje do středu těsta. V misce vyšlehejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, přidejte calvados a směs nalijte na koláč. Vraťte ho do trouby a pečte asi 30 minut, dokud krémová směs nezačne tuhnout.
Z nakrájeného studeného másla, mouky a cukru vypracujte prsty drobenku, nasypte ji na zapečený koláč a pečte ještě dalších 15 minut, dokud se povrch koláče nezbarví dozlatova.