• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Francouzské brambory
Napište svůj komentář k receptu

Francouzské brambory

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 298
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
7fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční zapečené brambory se připravují bez masa a ze syrových brambor. My Češi jsme si je ale vylepšili a vzniklo tak skvělé jídlo, které zvládne i začátečník. Nezapomeňte při podávání přidat kyselou okurku.

Suroviny

4 porce
    • 1
      kg brambory
    • 250
      g kabanos případně uzené maso nebo šunka
    • 1
      ks cibule
    • 4
      ks vařená vejce natvrdo
    • 4
      ks vejce na zalití
    • 350
      ml mléko plnotučné
    • pepř mletý
    • sůl
    • sádlo na opečení a vymazání pekáčku
    • strouhanka na vysypání pekáčku

Postup přípravy receptu

1
Brambory důkladně omyjeme, dáme do osolené vody a uvaříme je téměř doměkka. Pak je slijeme a necháme úplně vychladnout.

RADA: Dokonalé bramboráky? Tradiční i s uzeným masem

2
Mezitím nakrájíme oloupanou cibuli na půlkolečka a orestujeme ji na lžíci sádla dorůžova. Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kabanos nebo jinou uzeninu nakrájíme na kostičky. Vychladlé vařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
3
Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Na dno rozložíme první vrstvu brambor, kterou lehce osolíme a opepříme. Přidáme polovinu uzeniny, vajec a cibule a pak další vrstvu brambor, kterou opět osolíme a opepříme. Pak přidáme zbytek uzeniny, vajec a cibule a vše zakončíme poslední vrstvou brambor, kterou opět lehce osolíme a opepříme. Vše dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 10 minut.

RADA: Tipy na přílohy, ze kterých vykouzlíte hlavní chod

4
Mezitím v misce prošleháme syrová vejce se smetanou a mlékem a směs osolíme a opepříme. Brambory touto směsí rovnoměrně zalijeme a dále pečeme přibližně 50–65 minut, dokud nejsou brambory na povrchu krásně zlatavé a směs mléka s vejci neztuhne i uprostřed.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ FRANCOUZSKÝCH BRAMBOR: • Brambory jsou suché: Dochází k tomu, když se brambory zalijí zálivkou moc brzy. Je tedy důležité je nejdříve nechat zapéct (asi 10 minut), aby se zahřály a zálivku do sebe dobře nasály. Je také dobré použít varný typ B. • Zálivka je po upečení sražená: Důvodem je téměř vždy příliš vysoká teplota nebo příliš dlouhá doba pečení. Pečte brambory při 170 °C a použijte do zálivky vysokotučnou smetanu a plnotučné mléko. • Brambory na povrchu začnou hnědnout, ale ještě nejsou měkké: Stačí zakrýt pekáč alobalem, případně snížit teplotu na 160 °C a vše pomalu dopéct doměkka.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Do vaječné zálivky můžete přidat malou špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. • Chcete-li mít ještě křupavější kůrku na povrchu, můžete brambory přibližně 15 minut před koncem pečení posypat nastrouhaným sýrem (eidamem, goudou nebo čedarem). • Pro urychlení práce je dobré brambory a vejce uvařit den předem. • Než budete francouzské brambory podávat, nechte je po vyndání z trouby 10 minut odpočinout. Chutě se lépe propojí a brambory se při krájení nebudou rozpadat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Francouzské brambory podle časopisu F…

Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory Francouzské
Oběd Večeře Pečení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Kabanos Mléko plnotučné Pepř mletý Sádlo Strouhanka Sůl Vařená vejce Vejce

Jak na bramborovou kaši

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vaječná omeleta a la Brillat Savarin

Vaječná omeleta a la Brillat Savarin

Bylinkový řízek na česnekovém oleji

Bylinkový řízek na česnekovém oleji

Ďábelské toasty - směs

Ďábelské toasty - směs

Nepečený moučník (dobrotka)

Nepečený moučník (dobrotka)

Trdelníky

Trdelníky

Halušky podle Daniely

Halušky podle Daniely

Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Špenátový salát s mozzarellou

Špenátový salát s mozzarellou

Doporučujeme

40 minut
Ostrokyselá čínská polévka

Ostrokyselá čínská polévka

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

90 minut
Perníčky

Perníčky

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Jak na bramborovou kaši

Poslední sledované recepty

57
Kukuřičná placka, základní recept
Kukuřičná placka,…
55
Buřtguláš trochu jinak
Buřtguláš trochu jinak
55
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka
55
Zelňačka pro přátele
Zelňačka pro přátele
54
GUACAMOLE by Urna
GUACAMOLE by Urna

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z plechu
Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z…
Teplé saláty: Dokonalá porce vitaminů a chutí, která vás zasytí a potěší v chladných dnech
Teplé saláty: Dokonalá porce vitaminů a chutí,…
Dorty, které vypadají jako hořící svíčky: Sladká iluze, kterou můžete klidně i zapálit
Dorty, které vypadají jako hořící svíčky: Sladká…
Báječné horké nápoje, které vás zahřejí na duši i na jazyku
Báječné horké nápoje, které vás zahřejí na duši i…
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
AHA.cz Šoposká prosí o pomoc! Tragédie před finále Oktopusu

Šoposká prosí o pomoc! Tragédie před finále Oktopusu

Mimibazar Zdravé svačiny pro děti: Jak budovat správné stravovací návyky od dětství

Zdravé svačiny pro děti: Jak budovat správné stravovací návyky od dětství

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Kvíz: Zvládli byste maturitu z literatury? Otestujte se, zda by to bylo za jedna nebo s odřenýma ušima

Kvíz: Zvládli byste maturitu z literatury? Otestujte se, zda by to bylo za jedna nebo s odřenýma ušima

Ženy.cz Fenomény roku 2025 aneb Co je nahoře, domovní bratře?

Fenomény roku 2025 aneb Co je nahoře, domovní bratře?

Blesk.cz David Gránský s těhotnou manželkou: Boj o jméno před porodem!

David Gránský s těhotnou manželkou: Boj o jméno před porodem!

SportRevue.cz FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se dožívají nejdelšího věku! Jste mezi nimi?

5 znamení zvěrokruhu, která se dožívají nejdelšího věku! Jste mezi nimi?

Další doporučené recepty:

Francouzská srdíčka
Francouzská srdíčka
Francouzské bagety (Baguettes)
Francouzské bagety (Baguettes)
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory - bez vaření
Francouzské brambory - bez vaření
Francouzské brambory III.
Francouzské brambory III.
Francouzské brambory od mé maminky
Francouzské brambory od mé maminky
  • Recepty.cz
  • Francouzské brambory
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact