• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Napište svůj komentář k receptu

Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 23
doba přípravy: 110 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
7fotografií
Nahrát fotku
 

Tenhle slavnostní moučník je na přípravu trochu náročnější. Ovšem výsledek jak vzhledově, tak chuťově naprosto předčí vaše očekávání. Eklérky jsou základem francouzské cukrařiny, ale moučníky z odpalovaného těsta známe a milujeme i tady u nás. Tak se pusťte do pečení!

Suroviny

30 porce
    • 120
      ml mléko plnotučné
    • 135
      ml voda
    • 100
      g máslo
    • 15
      g cukr krupice
    • 4
      g sůl
    • 215
      g hladká mouka
    • 5
      ks vejce velkých, celkem asi 260 g
  • Želé
    • 2
      plátek želatina
    • 200
      g černý rybíz mražený
    • 140
      ml voda
    • 30
      g cukr krupice
    • 10
      ml likér cassis nebo karibský rum
  • Krém
    • 300
      g černý rybíz
    • 200
      ml voda plus 60 ml
    • 80
      g cukr krupice
    • 40
      g pudinkový prášek vanilkový
    • 2
      ks žloutek ze středních vajec
    • 55
      g máslo
    • 300
      g smetana ke šlehání 40 %
  • Poleva
    • 150
      g čokoláda růžová ruby
    • 10
      g slunečnicový olej
    • 1
      hrst maliny lyofilizovaných

Postup přípravy receptu

1
V hrnci na středním plameni za občasného míchání přiveďte k varu mléko, vodu, máslo, cukr a sůl. Jakmile dosáhnete bodu varu, hrnec stáhněte z plotny a rychle vmíchejte mouku. Vraťte na plotýnku a na středním plameni za intenzivního míchání zahřívejte, až se směs spojí v hladké lepivé těsto připomínající knedlík. Asi 2 minuty míchejte, aby se odpařila tekutina. Na dně hrnce se vytvoří slabá přichycená vrstva.

RADA: Jak to udělat, aby se těsto nepřipálilo

2
Těsto přendejte do mísy robota, protínací metlou za nízkých otáček těsto několik minut míchejte, aby vychladlo. Nesmí být horké ani studené, ideální je teplé. Po jednom přidávejte vejce. Množství přidaných vajec je podstatné pro konzistenci těsta, raději vejce vyklepněte do misky a odvažte. Výsledné těsto bude lesklé krémovité konzistence.

RADA: Kvalita mouky

3
Těsto přendejte do zdobicího sáčku s jemně řezanou špičkou a na plechy vyložené pečicím papírem stříkejte rovné úzké čáry o délce asi 10 cm. Nechte si rozestupy, eklérky se v troubě hodně nafouknou.
4
Troubu předehřejte na 180 °C a eklérky pečte 30–35 minut dozlatova. Pak nechte vychladnout na mřížce.

RADA: Jak smažit koblihy a vdolky

5
Připravte želé. Želatinu namočte do vody a nechte pár minut nabobtnat. Rybíz svařte se 140 ml vody, jakmile povolí, rozmixujte ho ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Získáte tím zhruba 230 g pyré, vmíchejte cukr s likérem a udržujte v teple. Změklou želatinu vyždímejte, vmíchejte do teplého pyré a dejte chladit do ledničky (případně na chvíli i do mrazáku, pomůže to želatině ztuhnout do polotuha)

RADA: Svatební koláčky s mandlovou drobenkou

6
Mezitím připravte krém. Začněte přípravou rybízového pyré jako při výrobě želé: rybíz zahřejte s 200 ml vody, jakmile změkne, rozmixujte ponorným mixérem, propasírujte přes síto do hrnce a udržujte horké. V misce smíchejte dohladka žloutky, 60 ml vody, pudinkový prášek a cukr. Vše vmíchejte do horkého pyré v hrnci a za stálého míchání přiveďte směs k varu, vařte asi 2 minuty. Míchejte poctivě, aby se směs nepřipálila. Pokud je pudink příliš hustý, přilijte trochu vody. Je ale třeba jej provařit i po zhoustnutí, aby se vytratila škrobová chuť. Odstavte ze sporáku a vmíchejte máslo. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a dejte do ledničky vychladnout. Jakmile je pudinkový základ zcela vychlazený, prošlehejte jej řádně šlehačem (zjemní a získá krémovou konzistenci) a stěrkou opatrně vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku.
7
Nakonec připravte polevu. Ve vodní lázni prohřejte čokoládu s olejem, až se spojí v hladkou tekutou směs. Vychladlé eklérkové korpusy podélně rozřízněte (spodní část by měla být nepatrně větší než horní). Vršky namočte do čokoládové polevy, posypte nasekaným lyofilizovaným ovocem a nechte zatuhnout v ledničce. Na spodní část korpusů nejprve naneste pomocí zdobicího sáčku menší vrstvu želé. Krém nandejte do sáčku s hvězdicovitou špičkou, naneste vlnovkou na želé a přiklopte
8
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo časopisu F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bochánky z odpalovaného těsta

Bochánky z odpalovaného těsta

Věnečky s mátovým krémem

Věnečky s mátovým krémem

Arašídové věnečky

Arašídové věnečky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD
Svačina Pečení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Černý rybíz Čokoláda Cukr krupice Hladká mouka Likér Maliny Máslo Mléko plnotučné Pudinkový prášek Slunečnicový olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Voda Želatina Žloutek

Majonéza bez vajec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí

Vosí hnízda

Vosí hnízda

Staročeský guláš

Staročeský guláš

Šumajstr

Šumajstr

Fenyklová polévka

Fenyklová polévka

Bábovka s vaječným likérem a jablky

Bábovka s vaječným likérem a jablky

Muffiny s lentilkami

Muffiny s lentilkami

Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

Kuře na bazalce

Kuře na bazalce

Doporučujeme

30 minut
Kotlety s rajčaty a bramborami

Kotlety s rajčaty a bramborami

80 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

90 minut
Francouzský koláč s hruškami

Francouzský koláč s hruškami

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Majonéza bez vajec

Poslední sledované recepty

22
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou
Plněné papriky s…
21
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
18
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
17
Klasické lečo
Klasické lečo
16
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si poklad, který oceníte nejen v zimě
Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si…
Vinobraní 2025: Tipy na akce na Moravě i v Čechách
Vinobraní 2025: Tipy na akce na Moravě i v Čechách
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem pouličních bister
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem…
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran ocení něco zajímavého, malého Štíra budete muset trochu obelstít
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran…
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás, nepřiberete po nich a ještě si pochutnáte
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás,…
AHA.cz Fanoušci bijí na poplach! Co se proboha stalo s Marešem?

Fanoušci bijí na poplach! Co se proboha stalo s Marešem?

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Z princezny Kate je téměř blondýnka! Připomeňte si, jak se měnil její ikonický účes v průběhu let

Z princezny Kate je téměř blondýnka! Připomeňte si, jak se měnil její ikonický účes v průběhu let

Ženy.cz Z pekla rovnou do ráje: druhý trimestr mi ukazuje krásy těhotenství

Z pekla rovnou do ráje: druhý trimestr mi ukazuje krásy těhotenství

Blesk.cz Vladimír Polívka bude otcem! Jeho partnerka už bříško neskrývá

Vladimír Polívka bude otcem! Jeho partnerka už bříško neskrývá

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Jména, která přitahují nehody a tragédie: Patří mezi ně i to vaše?

Jména, která přitahují nehody a tragédie: Patří mezi ně i to vaše?

Další doporučené recepty:

Eintopf s vinnou klobásou
Eintopf s vinnou klobásou
Eintopf Vepřová plec z trouby
Eintopf Vepřová plec z trouby
Eishu
Eishu
El Paso Kořenící směs na fajitas/tortillas
El Paso Kořenící směs na fajitas…
Eliščina rýže
Eliščina rýže
Elixír mládí
Elixír mládí
  • Recepty.cz
  • Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact