Už jste někdy pekli něco sladkého z dýně? Určitě to zkuste. Upečte nadýchané těsto s jemnou chutí dýně a voňavým kořením a naplňte ho jemným smetanovým krémem. Vznikne dezert, který je naprosto dokonalý pro podzimní odpoledne.
Pokud nemáte dýňové pyré, začněte jeho přípravou. Menší dýni hokkaidó omyjte a rozkrojte napůl. Semínka vydlabejte lžící. Plech vyložte papírem na pečení, položte na něj půlky dýně řezem dolů a pečte v troubě předehřáté na 190 °C 30-45 minut, dokud není dýně měkká (otestujte to zapíchnutím vidličky do dužiny). Upečenou dýni nechte chvíli vychladnout a poté vnitřek vydlabejte, přendejte ho do mixéru a rozmixujte ji na hladké pyré (dýni můžete případně rozmixovat i se slupkou, která během pečení změkne, ale důkladně, aby v pyré nezůstaly kousky slupky). Zbývající pyré si můžete zamrazit a použít později na vaření či pečení.
V míse smíchejte všechny suché suroviny - mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a dýňové koření. V další míse vyšlehejte do husté a nadýchané pěny žloutky s cukrem a vanilkou. Do žloutkového krému přidejte moučnou směs a zchladlé dýňové pyré. Vše jemně zamíchejte stěrkou, těsto spíše jen velmi jemně otáčejte a načechrávejte.
3
Plech vyložte pečicím papírem. Pokud máte obavu, aby šla roláda dobře odlepit, můžete papír ještě potřít olejem. Připravené těsto nalijte na plech a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 13 minut. Upečené těsto sundejte i s papírem z plechu, nožem jemně odchlípněte rohy od papíru a těsto i s papírem opatrně zarolujte a nechte zcela vychladnout.
Mezitím připravte krém. V míse vyšlehejte dohladka čerstvý sýr, změklé máslo a cukr.
5
Vychladlou roládu opatrně rozbalte, potřete ji připraveným krémem a znovu zarolujte, tentokrát ho ale sloupněte z papíru. Roládu nechte několik hodin, ideálně přes noc rozležet v lednici. Půjde pak lépe krájet, bude držet hezky tvar a chutě se propojí. Před podáváním ji můžete pocukrovat.