• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dýňová omáčka
Napište svůj komentář k receptu

Dýňová omáčka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dýňová omáčka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 3
      česnek
    • 1
      ks cibule jemně nakrájené
    • 1
      lžíce olivový olej
    • 1
      drůbeží vývar
    • 2
      lžíce petrželová nať
    • 0,50
      hrnek smetana
    • 0,25
      lžička muškátový oříšek
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      kg dýně Dýňová dužina

Postup přípravy receptu

1
Trochu osmažíme cibuli a česnek na oleji, přidáme dýni a vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme a vaříme do změknutí dýně (asi 20 minut).
2
Dýni rozmačkáme (nebo rozmixujeme), přidáme petržel, muškátový oříšek, sůl, pepř a smetanu. Povaříme asi minutu a podáváme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka

Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně…

Dýňová omáčka s mletým masem

Dýňová omáčka s mletým masem

Dýňová polévka s fíkem

Dýňová polévka s fíkem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anenka
    Anenka | 18. 12. 2015 11:10

    Byla dobrá, akorát jsem tam místo muškátového oříšku, který jsem neměla, nastrouhala trochu čerstvého zázvoru a petržel jsem taky neměla :)

  • Anenka
    Anenka | 18. 12. 2015 11:10

    Byla dobrá, akorát jsem tam místo muškátového oříšku, který jsem neměla, nastrouhala trochu čerstvého zázvoru a petržel jsem taky neměla :)

  • Martina | 9. 12. 2012 13:17

    Dnes jsem vyzkoušela a bylo to výborné!!!! Podávali jsme s bramborem a klobásou, takže si pochutnal i muž, který by bez klobásky určitě protestoval :-).

  • Irena Simonová | 29. 10. 2009 13:13

    mě zas při tom všem "dohadování" jestli prívarok, omáčka, příkrm.... napadlo Pyré. Každopádně, já to ještě trošku přichucuji karri kořením a používám místo sladké- kysanou smetanu až do talíře... Kdysi jsem to takle přečetla právě na těchhle stránkách a s dcerou to milujeme.

  • Bohdan Ivičič | 14. 5. 2009 23:13

    když se dá víc toho vývaru tak je to klasická dýňová krémová polévka

  • . | 8. 9. 2007 21:12

    prívarok-->příkrm

  • Tereza - | 28. 6. 2007 18:08

    Dášenka, prosím vás, kým som prečítala váš príspevok, tak slintám:))) V sobotu uvidím, čo na záhrade narástlo a asi odtrhnem aj menšiu tekvicu. S tou šťavou ako píšete je to bašta, máte pravdu, úplne to stačí, už o tom ani nemôžem písať:))))))))

  • Danka Snášelová | 28. 6. 2007 16:46

    Těkvicový prívarok je vynikající mňamka. Jsem Slovenska žijící na Moravě a tady tento pokrm nikdo nezná. Již delší dobu (roky) si s manželem (Čechem) lámeme hlavu, jak prívarok přeložit do češtiny. Zatím jsme žádné vhodné slovo nenašli. Prívarok je hustý pokrm z určité suroviny. Těkvicový prívarok dělám přesně jak Terezka. Kopr je moc důležitý. Dává prívarku chuť. Bez kopru to není ono. Nemám ráda koprovou omáčku, ale v těkvicovém prívarku kopr zbožňuji. Tam prostě musí být!!! Do prívarku dávám ještě mléko a smetanu. Prívarok na talíři stačí polít jenom šťávou z masa. Jak píše Terezka = maso nemusí být. Ale šťáva z udušeného masíčka (orestovaná cibulka, paprikový základ, udušené maso podlité vodou - jako když se vaří guláš) dává pokrmu lahodnou chuť - je to bomba! Lepší je tykev nastrouhat na struhadle, než krájet na kostky. Těkvica je česky dyňa anebo tykev. Dozrává až na podzim. Má podlouhý tvar. Vypadá jak cuketa, ale má světle zelenou, až nažloutlou slupku.

  • helus helus | 28. 6. 2007 15:15

    Terezka, tekvicový prívarok robím presne ako Vy a podávam ho s perkeltom, fašírkou... Teraz sa priznám, že pod dýňovou omáčkou som si rozhodne nepredstavovala tekvicu. Ale vidím, že i priatelia z Čiech majú problémy s "tekvicou". Zdraví Vás Helus

  • Hedvika | 27. 3. 2007 17:20

    Jak už jsem napsala,těch tykví je několik desítek druhů a kdo si je nepěstuje,tak dostane v supermarketu zelenou cukinu nebo placatý patizon.No my z paneláku si s tím musíme nějak poradit...:-)Děkuji za odezvu a Terezko až budu mít kam, hned vyseju odrůdu Květa.:-))Ahoj

  • possum * | 27. 3. 2007 12:23

    Hedviko, jde to i z te dyne na 'strasidla'. A z obycejne se zelenou slupkou. Ale butternut je chutnejsi, lip se loupe (muzes i skrabkou na brambory). Ve slovniku to neni, jenom butternut = maselny??? Vypada jako hruska s prodlouzenym krkem. Neni jasne zluta, spis do matne oranzova. A neni moc velika.

  • possum * | 27. 3. 2007 12:16

    Terezko, ted jsem uplne popletena. Bohuzel, kamoska mi odjela (na mesic) na Slovensko. Takze budeme muset pockat.:-) A cesky mi to uz taky nic nerika. Jsem rada, ze vim cesky to, co vim.:-)

  • Di | 27. 3. 2007 09:01

    Tekvica je Hedviko tykev - vypadá jako cukína, ale na rozdíl od ní má téměř bílou - světle zelenou lesklou slupku.

  • Tereza Jarčušková | 27. 3. 2007 07:11

    Hedviga, prívarok sa z patizónov dá urobiť, pretože patizóny sú pevné. Z cukiet to ale dobre nejde, tie sú mäkké, rýchlo sa rozvaria. Tekvica "Květa" je klasická dlhá tekvica ako cuketa, len má bielu šupku. Čo sa týka prívarku, ten robíme z tekvice, kelu, kapusty ( z kapusty obyčajný aj s pretlakom ), fazuľky, hrášku i hrachu a vlastne z mnohých druhov zeleniny. Teraz pofrčí šalátový a zo šťaveľa.

  • Hedvika | 26. 3. 2007 20:58

    Terezko,myslíte něco jako patizony?Takové ty bílé placaté disky? Z těch "tekvicový prívarok" jde dobře.Těch druhů dýní je strašně moc... Velká legrace je,že čeština nezná výraz jako prívarok. My máme vepřo-maso,knedlo-příloha a co je zelí?:-))).. A teď raďte moudré hlavy.Přívařek to nebude...:-) Possum: není to ta oranžová dýně,co se z ní dělají strašidla?

  • Tereza Jarčušková | 26. 3. 2007 14:48

    Possum, na tekvicový prívarok používam klasickú tekvicu s bielou šupkou. Obyčajne na záhradu vysievam odrodu "Květa", pretože tá je kríčková. Nehodia sa sypké odrody, pretože sa rozpadnú. Neviem, ako sa to nazýva v Čechách, u nás je to tekvicový prívarok.

  • possum * | 24. 3. 2007 11:19

    Recept jsem sem dala jako odpoved na Gnocci. Od te doby mi nekdo rekl, ze se na Slovensku podavala s bramborem a karbanatkem. :-OJANO, ja bych podavala s nockama, bramborama, knedlikem a masem hovezim, telecim nebo klokanim. ;-)KARIN, ackoliv mam kopr rada, tady mi nejak nesedi. Ale ta paprikova stava zni dobre! :-)TEREZA, to, co jsi popsala mi spis pripomina dynove zeli. Ktere jsem mivala strasne rada, ale tady jsem zatim nesehnala tu pravou dyni na tuhle upravu.Mozna, ze jsem mela pripsat k receptu, ze nejlepsi je na tuhle omacku butternut pumpkin. No, ale jak se mu rika cesky...???

  • Tereza Jarčušková | 23. 3. 2007 11:50

    Karin máte pravdu, šžava z mäsa a tekvicový prívarok sú skvelé, netreba ani mäso. Ale postup na tekvicový prívarok je iný. Tekvica sa nastrúha na strúhadle na dlhé rezance, podusí na cibuľke a oleji ( stačí 10 min ) s kôprom a soľou, a zahustí sa zápražkou, zátrepkou a pod. Ochutí sa troškou cukru a octom. Rozhodne sa nemixuje. Vyskúšajte :)))

  • Karin V. | 23. 3. 2007 11:00

    Znám podobnou omáčku od tety ze Slovenska, jen tam dávala trošku kopru. Je výborná k masu na paprice (bez smetany) s vařeným bramborem. Ta papriková štáva z masa a dýňová omáčka jsou dohromady skvělé!

  • Jana | 22. 3. 2007 14:33

    Podáváme k čemu nejlépe?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Drůbeží vývar Dýně Muškátový oříšek Olivový olej Pepř mletý Petrželová nať Smetana Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dýňový prívarok

Dýňový prívarok

Pikantní pečené kuře na rajčatech

Pikantní pečené kuře na rajčatech

Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Bílý šťovíkový boršč

Bílý šťovíkový boršč

Bramborové pyré s brokolicí

Bramborové pyré s brokolicí

Ovocný koláč se žmolenkou

Ovocný koláč se žmolenkou

Jablečný víkendový koláč - vláčný

Jablečný víkendový koláč - vláčný

Mangovo-banánové smoothie

Mangovo-banánové smoothie

Vinná klobása v bramboráku

Vinná klobása v bramboráku

Doporučujeme

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

28
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Pečené brambory s česnekem a citronem
Pečené brambory s…
15
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
15
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená, drcená či pasírovaná?
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená,…
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná rychlovka, díky které se blýsknete
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná…
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
AHA.cz Hrušínský ml. alias Pešek z Ulice: Rakovina plic a ledviny!

Hrušínský ml. alias Pešek z Ulice: Rakovina plic a ledviny!

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Blesk pro ženy Olympijská kolekce je venku! V tomhle budou čeští sportovci zářit v Miláně

Olympijská kolekce je venku! V tomhle budou čeští sportovci zářit v Miláně

Ženy.cz 5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

Blesk.cz Victoria (†40) by slavila 42. narozeniny: Dojemný vzkaz zavražděné sestře!

Victoria (†40) by slavila 42. narozeniny: Dojemný vzkaz zavražděné sestře!

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Štíři a jejich nelehký karmický úkol. A jak to mají se sexem?

Štíři a jejich nelehký karmický úkol. A jak to mají se sexem?

  • Recepty.cz
  • Dýňová omáčka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact