• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dort perníková kniha
Napište svůj komentář k receptu

Dort perníková kniha

autor: Di
0.0
moje hodnoceni
1.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dort perníková kniha
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks vejce
    • 200
      g moučkový cukr Nebo pískový
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      lžíce kakao
    • 2
      lžíce zavařenina (Třeba starší cukernaté)
    • 400
      g hladká mouka
    • 0,25
      l mléko (I více)
    • 6
      lžíce máslo Rozpuštěné
    • 0,50
      balíček prášek do pečiva
    • 1
      lžička voda Stolní
  • Krém
    • krém Jako u obyčejného piškotového dortu
  • Na polevu:
    • 1
      balíček čokoláda na vaření
    • 1
      balíček tyčinky ledové kaštany
    • ceres soft Trochu nebo máslo
    • pikantní marmeláda

Postup přípravy receptu

1
Utřeme nebo ušleháme vajíčko, cukry a kakao. Postupně přidáme ostatní ingredience. Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu (vymažeme a vysypeme i papír na pečení). Poté rozkrojíme korpus na výšku i šířku na 4 kusy, (pokapeme rumem), pomažeme krémem a složíme jako obdélníkový dort (knihu) nebo pouze do původního tvaru jako řezy (to je pak lepší dělat těsto z 1 a 1/2 dávky). Dort zatížíme a necháme "srovnat" (řezy není třeba).
2
Zařízneme okraje a celý korpus polijeme čokoládovou polevou. Vrch dortu - neměla by ho tvořit řezná plocha - pod polevou lze slabounce namazat zavařeninou, aby se nevpíjela. Vršek můžeme ozdobit krémem, pro malé děti barevnými lentilkami, které nalepíme do ještě neztuhlé polevy, případně barevnými narozeninovými svíčkami.
3
Toto je starý recept mé babičky. Dort je v podstatě velmi jednoduchý, těsto nenáročné finančně i na přípravu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jemná perníková buchta

Jemná perníková buchta

Bábovka "perníková"

Bábovka "perníková"

Perníková buchta s jablky

Perníková buchta s jablky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Di | 24. 4. 2005 09:20

    V rodiných receptech se píše perník. Korpus jako perník vypadá a chutná, i když tam koření není. Obdélníkový dort lze nazdobit jako zavřenou (!) knihu. Není to složité: Těsto upečte na plechu s okraji. Pak rozřízněte napůl na dva obdélníky. Ty prořízněte jako dort napříč. Zíkáte čtyři obdélníky, které promažete poskládáte na sebe jako dort (jak Vám to tvarově nejlépe půjde). Je jedno, jak je obrátíte, jen dolů a nahoru by neměla přijít řezná plocha. Zatížením se dort srovná. Okraje odkrojíte a namažete a vše nevzhledné schováte pod polevu. Zkuste nejdříve pouze řezy - ale i pro ty je lepší si korpus nejprve rozkrojit napříč.

  • Jana Wernischova | 23. 4. 2005 13:45

    Dva dotazy: proč "perníková" kniha, když v předpise není nikde uvedeno koření které se do perníku dává a které dělá těsto perníkem (nebo kupovaný prášek do perníku) a jak se skládá "kniha"? Neumím si to představit. Mám nějak ještě teplé podložit aby to bylo od "hřbetu" dokopečka a pak zas dolů nebo jak? Nezlobte se, moje babička pocházela od Domažlic a pekla fantastické chodské koláče, ale knihu jsem doma nikdy nepekli, maximálně tak občas s maminkou perníkovou chaloupku.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dorty Nejlepší dezerty
Moučníky Dorty Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ceres soft Čokoláda na vaření Hladká mouka Kakao Krém Máslo Mléko Moučkový cukr Pikantní marmeláda Prášek do pečiva Tyčinky ledové kaštany Vanilkový cukr Vejce Voda Zavařenina
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Houbová směs na topinky

Houbová směs na topinky

Fofr koláč

Fofr koláč

Ukrajinský boršč II.

Ukrajinský boršč II.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Jahodové řezy IV.

Jahodové řezy IV.

Kuřecí řízky Ondráš

Kuřecí řízky Ondráš

Špagety se šmakounem a s hořčicí

Špagety se šmakounem a s hořčicí

Dušená mrkev v mletém mase

Dušená mrkev v mletém mase

Guláš s hráškem

Guláš s hráškem

Doporučujeme

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

30
Kočičí svarba vegan (šoulet, krupoto), základní recept
Kočičí svarba vegan …
26
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
23
Řezy s vaječným likérem
Řezy s vaječným likérem
21
Guláš z hovězího (vepřového) srdce
Guláš z hovězího …
15
Křenové topinky s vejcem
Křenové topinky s vejcem

Zajímavé články

Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky…
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
AHA.cz Těžké časy pro Boučka: Tlustá čára za vztahem?

Těžké časy pro Boučka: Tlustá čára za vztahem?

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Hvězda Ulice Solaříková se mění: Vypadá jako Meg Ryanová

Hvězda Ulice Solaříková se mění: Vypadá jako Meg Ryanová

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

  • Recepty.cz
  • Dort perníková kniha
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact