• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Napište svůj komentář k receptu

Domácí vepřovka (vepřová konzerva)

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 193
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 3
      kg vepřová plec
    • 40
      g rychlosůl - Praganda, 2 nepřeplněné lžíce, cca
    • sůl dle chuti
    • drcený kmín
    • pepř mletý
    • 600
      ml voda
    • 5
      stroužek česnek cca
  • Dále dle chuti lze přidat:
    • rozmarýn
    • tymián
    • nové koření mleté - lehce!

Postup přípravy receptu

1
Domácí vepřovku připravuji především tehdy, když je maso výrazně levnější než obvykle, například jako teď, kdy vepřová plec v Albertu vyjde na 59,90 za 1 kg masa.
2
Kupuji cca 6 kg masa, které krájením rozdělím na libové úhledné díly, které použiji na medailonky, řízky, kapsy... a na 3 kg odřezků, které použiji na zmiňovanou vepřovku.
3
Maso na vepřovku pokrájím na větší kusy, které osolím rychlosolí, opepřím lžičkou pepře a lžičkou drceného kmínu (nepoužívám mletý ani celý kmín). Vše dobře promíchám a nechám do druhého dne v chladnu proležet.
4
Maso pak zaliji 600ml vody, promíchám a v tlakovém hrnci vařím cca 45 minut. Po odtlakování poklice maso ochutnám, pokud je potřeba, dosolím, přidám oloupané rozmáčknuté stroužky česneku (nestrouhám!), případně dle chuti a nálady přidám i nové koření, tymián nebo rozmarýn, na způsob domácí "rijet". Povařím ještě cca 15 minut, po odtlakování vyndám rozmáčknuté stroužky česneku (když je najdu :-) )
5
Vařící maso ihned nandavám do čistých suchých sklenic, pevně zavíčkuji čistými suchými víčky a nechám zchladnout. Pak uložím do tmy a chladu. Pokud budeme vepřovku uchovávat v kelímcích, necháme maso zchladnout.
6
Vepřovka není cítit česnekem, pouze při vaření ho ucítíme výrazněji. Česnek dá jen lehce kořeněný nádech, protože vařením ztratí sílu.
7
Uchováváme ve studeném kamenném sklepě nebo v chladničce.
8
Používáme na čerstvý chléb s okurkou a cibulí, nebo do rizota, chalupářskou vepřovku...
9
Dochucovat (kmín, pepř, česnek...) můžeme dle vlastní chuti, přisolujeme až ke konci, abychom neměli nakonec vepřovku přesolenou.
10
Rychlosůl zachová maso růžové, zabrání jeho zašednutí a prodlužuje životnost. Pokud jí nechceme použít, dáme klasickou.
11
Množství hotové vepřovky ze třech kilogramů masa je patrné z obrázku, + jeden kelímek od Perly už "padl za vlast" :-))
12
Vepřovku lze samozřejmě vyrobit i pomalým dušením, bez použití tlakového hrnce. Čekáme jen na to, až se nám maso bude krásně rozpadat na vlákna, občas promícháme a pokud z hrnce uniká více páry, budeme muset asi i podlévat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)

Domácí vepřovka po česku ala …

Vepřovka z papiňáku

Vepřovka z papiňáku

Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou

Chalupářova vepřovka s bramborem a…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • recepty73
    recepty73 | 27. 6. 2019 11:03

    Teryk99 : ...omlouvám se za zpožděnou reakci :) ...dobré to bude určitě, v bodě č.10 se dočtete, že použití není nutné, no a pokud máte přesto obavy, zkuste třeba jen z 1 kg masa a uvidíte, že Vám bude chutnat :)

  • Teryk99 | 24. 5. 2019 09:59

    Zkoušel někdo prosím bez té rychlosoli? Hrozně mě ten recept láká, ale chtěla bych zkusit tu zravější variantu. Asi to s normální solí nebude tak výborné, že??? :D

  • recepty73
    recepty73 | 27. 11. 2018 16:37

    Ota Strakatý: ...já zase nechápu, proč nechutné? ...viděl a jedl jste někdy vepřovou konzervu? ...jak myslíte, že si zachová pěknou barvu? ...myslím, že všichni z nás už snědli něco málo tohoto dochucovadla a život nám to nevzalo, navíc to nejíme každý den, že?!? ...a pokud jste si všiml, máte napsanou i tu možnost, že se dá použít i klasická sůl, takže volba tu je a rychlosůl není podmínkou :)

  • Ota Strakatý | 26. 11. 2018 20:59

    Tak tohle vypadá opravdu nechutně...rychlosul fakt nechápu. Ale proti gustu......

  • Marie Bohatová | 4. 2. 2017 19:59

    Přesně toto jsem hledala a našla. Do nedávna jsem používala recept po mamince, kdy se maso dávalo syrové do sklenic a dlohou dobu se sterilovalo a to se pak následně ještě opakovalo. Toto je snadnější, rychlejší a také výborné. Dělala jsem už po druhé.

  • Irena Papoušková | 29. 9. 2016 12:07

    Vepřovka je bezvadná. Netušila jsem, že se něco tak dobrého dá zvládnout v klidu domova. Tímto děkuji za recept, s nakupováním konzerv je konec.

  • Vlaďka | 20. 8. 2016 07:04

    Vepřovka je skvělá <3 . Příště bych se nebála přidat i kus bůčku, aby byla tučnější. Já koupila maso hodně libové a nemám skoro žádné sádlo :-D . Recept je ale skvělý a děkuji za něj.

  • Kamo | 20. 8. 2016 04:50

    A zase ta praganda.Prodluzuje zivotnost,hlavne tu vas.iVsichni jsou vypatlani z tech Ecek az se boji,ze budou mit ve vlastnim zdravem jidle malo.Pokud to neni ruzove jako syrove maso tak nepapame.Doporucuji jeste pribarvit treba karminem.Dobrou chut .... bleeee

  • Martina | 9. 6. 2016 08:09

    Je výborná a hned jak se maso vychladilo, proběhla ochutnávka ve velkém stylu. Čerstvý domácí chleba, okurky, cibule :-D . Děkuji za recept.

  • foltpa | 31. 5. 2016 01:26

    Mockrát děkuji za odpověď. Napsal jste to hezky a srozumitelně. Vyzkoušíme a dáme vědět.

  • recepty73
    recepty73 | 30. 5. 2016 19:06

    ...měsíc v chladničce vydrží naprosto bez problémů, ale většinou dokud je, tak nikdo nic jiného na chleba nechce ...tím je u nás určená trvanlivost :-D ...pokud chci prodloužit trvanlivost, pevně uzavřené sklenice s horkým masem ještě steriluji tak, že je dám do utěrkou vyloženého hrnce s vařící vodou asi do tří čtvrtin sklenic a nechám po přivedení vody k varu zvolna perlit cca 15-20 minut, pak vyndám, nechám po utěrkou pomalu zchladnout (neotáčím) a ukládám do temného kamenného sklepa ...takto sterilované maso u nás stejně nevydrží déle než dva, maximálně tři měsíce ...a omlouvám se za zpoždění, byl jsem "mimo" :-)

  • foltpa | 27. 5. 2016 16:37

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho to vydrží bez zavaření. Předem děkuji za odpověď.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky Maso & ryby & mořské plody Vepřové Zavařování & nakládání
Maso Chuťovky Ostatní Zavařování a nakládání Vepřové Slané Snídaně Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Dušení Vaření Vánoce Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Posvícení Oslava Silvestr Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Drcený kmín Nové koření mleté Pepř mletý Rozmarýn Rychlosůl Sůl Tymián Vepřová plec Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Filé zapečené se zakysanou smetanou

Filé zapečené se zakysanou smetanou

Jahodový koláč

Jahodový koláč

Zapékané těstoviny II.

Zapékané těstoviny II.

Ořechový dort mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

Zeleninová polévka s klobásou

Zeleninová polévka s klobásou

Kynuté máslové koláčky

Kynuté máslové koláčky

Guláš s hlívou ústřičnou

Guláš s hlívou ústřičnou

Dědovy škubánky na slano

Dědovy škubánky na slano

Česneková pomazánka z červené řepy

Česneková pomazánka z červené řepy

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

45
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
32
Houbovo-smetanová krkovička
Houbovo-smetanová…
25
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
25
Míša řezy
Míša řezy
23
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Manželka prince Harryho odhalila soukromí: Meghan popsala rodinné rituály!

Manželka prince Harryho odhalila soukromí: Meghan popsala rodinné rituály!

SportRevue.cz Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Domácí veka
Domácí veka
Domácí vepřová šunka
Domácí vepřová šunka
Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)
Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes…
Domácí zázvorová limonáda
Domácí zázvorová limonáda
Domácí zázvorovo-citronová limonáda
Domácí zázvorovo-citronová limonáda
  • Recepty.cz
  • Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact