• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Domácí lučina z mléka
Napište svůj komentář k receptu

Domácí lučina z mléka

autor: jarkoo
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí lučina z mléka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      l mléko
    • 500
      ml smetana ke šlehání 250 až
    • 3
      lžíce zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

1
Čerstvé mléko smícháme se smetanou (nepoužívejte trvanlivé mléko a smetanu), zahřejeme na 22-25°C, zašleháme zakysanou smetanu a ihned nalijeme do větších zavařovaček, pevně uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě do druhého dne, dokud mléko neztuhne. Tento základ dáme vychladit do lednice.
2
Vychlazenou hmotu rozmícháme, nalijeme do cedníku vyloženého plátýnkem, přiklopíme a necháme za občasného zamíchání vykapávat do požadované hustoty. Takto vytvořenou domácí lučinu můžeme použít jak na pomazánky, tak do sladkých dezertů nebo do pečiva místo tvarohu.
3
Já dělám tuto lučinu z čerstvě nadojeného mléka, které nejdříve pasterizuji. Pokud je mléko neodstředěné, není nutné přidávat smetanu, ale přidání smetany rozhodně neuškodí. Pokud máte možnost použít smetanovou kulturu místo hotové zakysané smetany, je to určitě lepší. Z dvou litrů domácího mléka + smetany mám asi 700-800 g tvarohu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí lučina

Domácí lučina

Domácí lučina  - smetanová

Domácí lučina - smetanová

Domácí bylinková lučina

Domácí bylinková lučina

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jarkoo | 17. 2. 2016 12:25

    Tak to mne mrzí. Pokud Vám to zhořklo, tak byla chyba pravděpodobně v mléce nebo došlo během přípravy ke kontaminaci mléka. Ono to kupované mléko někdy nekysne tak jak má. Já tento recept dělám z čerstvého domácího mléka a nikdy mi nic nezhořklo. Ihned po zahřátí nalévám mléko do zavařovaček, pevně zavíčkuji a nechám v teple kysat. Možná je ten problém zde, ještě to do receptu doplním. Právě dneska jsem lučinu udělala a je opravdu moc dobrá. Z tohoto množství je tak 700-800g tvarohu-lučiny.

  • Kamila Hudská | 17. 2. 2016 09:29

    Nevím kde udělali soudruhové chybu ale mě se to nepovedlo.Jednou už jsem doma lučinu vyráběla a byla dobrá.U téhle mi odteklo spousta vody,to co zbylo bylo hořký a postup jsem si teď četla zase a dělala jsem všechno podle něj.Škoda peněz a času.Ta první mi i houstla a tahle nee.

  • Milča | 12. 2. 2016 16:56

    Recept mi zaujal, tak jsem ho hned zkusila a dopadlo to na výbornou. Ze vzniklé lučiny jsem udělala tvarohový koláč. Něco takového by mne normálně vůbec nenapadlo. Posílám pochvalu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Pokrmy Moučníky Z mléka / sýra Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Mléko Smetana ke šlehání Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablkový krémeš

Jablkový krémeš

Hermelín v listovém těstíčku

Hermelín v listovém těstíčku

Jahodová polévka mléčná

Jahodová polévka mléčná

Škvarkové tyčinky

Škvarkové tyčinky

Jahodovo - vanilkový tvaroh

Jahodovo - vanilkový tvaroh

Báječné ovocné koláčky - snadno a rychle

Báječné ovocné koláčky - snadno a…

Bílý smetanovo-tvarohový dort

Bílý smetanovo-tvarohový dort

Salámový dort

Salámový dort

Guláš s hráškem

Guláš s hráškem

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

70
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
42
Krkovička na hrášku
Krkovička na hrášku
40
Pudinkové šneky Ládi Hrušky
Pudinkové šneky Ládi…
32
Salát z pečené červené řepy
Salát z pečené červené…
27
Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou
Těstoviny (nejen) s…

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Potřetí ženatý Noid: Veřejná omluva exmanželkám!

Potřetí ženatý Noid: Veřejná omluva exmanželkám!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Domácí lučina
Domácí lučina
Domácí lučina
Domácí lučina
Domácí lučina  - smetanová
Domácí lučina - smetanová
Domácí majonéza
Domácí majonéza
Domácí majonéza
Domácí majonéza
Domácí malinová marmeláda
Domácí malinová marmeláda
  • Recepty.cz
  • Domácí lučina z mléka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact