• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Domácí kysané zelí
Napište svůj komentář k receptu

Domácí kysané zelí

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 173
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
3fotografie
Nahrát fotku
 

Domácí kysané zelí

Suroviny

80 porce
    • 200
      g sůl
    • 10
      kg bílé zelí
    • 20
      g kmín
    • 10
      g koprová semínka

Postup přípravy receptu

1
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem.

RADA: Jak snadno nakrouhat zelí?

2
Zelí vkládáme do nádob nebo sudů a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během fermentace nevylévala. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek a zatížíme nedrolícím se a dobře umytým kamenem.

RADA: Jak zelí vybrat, naložit a kdy ho sterilovat?

3
Podle toho jak je nádoba se zelím velká, necháme ji 1-2 dny v teple (kolem 18 °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8-10 °C) k dalšímu kysání. Zpočátku můžeme zelí čistou, dřevěnou palicí opakovaně stlačovat - tím podpoříme fermentaci a únik plynů. Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije.

RADA: Jaké druhy zelí jsou vhodné na kysané zelí?

4
Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr vody 20 g soli). Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji hned odstranit. Prkénko pokaždé vydrhneme a spaříme, plátno vyvaříme.

RADA: Jak na domácí kysané zelí?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Kysané zelí ve sklenicích + salát

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Oldřich | 14. 10. 2016 18:08

    Jirko můžeš zkusit zelí koupit až později kdy je chladno tj.koncem října.Nesmi být měkké letní zelí.Do hlávky u zeliho na krouhání neprotlačíš prst Pokud máš zelový hrnec a doplníš vodu aby bylo zelí stále pod vodou je to hračka přeji pěkný den.

  • Oldřich | 14. 10. 2016 08:39

    200 g soli na 10 kg krouhaného zelí je dobrý recept.Když zelí dobře utlačíte,vylejete ccá 8 litrů slané zelné štavy.Relí je po vykvašení dobré.

  • aleš | 12. 1. 2016 17:18

    Není na závadu, zelí ještě není dokvašené a zralé.

  • standa | 3. 11. 2015 20:24

    na skus asi tak tri neděle až měsíc

  • Jirka | 17. 1. 2015 10:12

    Po vykvašení zelí nám voda zhoustne (zeslizovatí).Ví někdo čím to je?

  • . | 17. 1. 2015 10:00

    .

  • Jana | 26. 11. 2014 08:02

    Ideální ovšem je, pokud vám schopný muž propůjčí svoje svaly a zelí natluče do zelňáku. Takhle se nám vešlo 10 kg do polovičního objemu. :)

  • Mira Buchtík | 27. 10. 2014 16:21

    Já dávám semínka hořčičná.

  • Marie Potůčková | 12. 10. 2014 17:16

    Dávám na 1kilo zelí 3deka soli a ještě si nikdo za čtyři desetiletí nestěžoval,že by zelí bylo přesolené a o recept si už přišla říct pěkná řádka lidí.Je to výborný recept.

  • Martina | 30. 9. 2014 21:05

    Zelí nemusíte tlouct,stačí je nasolit,nakmínovat a okořenit tím co máte ráda a nechat ho alespoň 2 hodiny odpočinout a mezitím promíchávat.Zelí krásně změkne a líp se nakládá.

  • Josef | 28. 9. 2014 16:48

    Tak ja se zavarovanim nechci zabyvat. Mohl bych to i po tom zakysani ponechat v tom sudu i nadale ?

  • Jaroslav Ondráček | 26. 9. 2014 20:10

    Zdravím , sůl je třeba ubrat na 10kg zelí místo 200 g stačí pouze 100 - 120 g !! víc ne je pak přesolené =-O , sůl jsem tam všechnu nedával ( 25 kg zelí 0,5 kg solí , kmín 30 g , kopr , cibule dle chuti ) .

  • Jaroslav Ondráček | 26. 9. 2014 20:03

    zdravím soli je tam moc , musí se ubrat jeto příliš slané .

  • Zuska | 14. 10. 2013 14:52

    Autore, zelí jinak plesniví a ne plesnivý. :-D

  • Eva | 15. 3. 2013 23:24

    Prosím, jak to promícháváte, když zelí je napěchováno v sudech ? :-)

  • Hawaiianka | 15. 3. 2013 03:24

    Ja toto zeli ubijim jeste pred nalozenim. Smicham se soli a kminem (koprova seminka tady na Hawaii nesezenu), utlucu v mise zulovou palici do stavnata a natlacim do sklenic. Vypustena stava jde nahoru, tak se to nemusi dolevat a navic je delka kysnuti zkracena tim, ze je zeli pomlacene a zmekle. Jinak ale super recept a Hawaiiani se muzou utlouct. Holt je to pro ne neco uplne jineho nez vsudypritomna ryze ;)

  • Naďa | 3. 1. 2013 10:34

    To není kravina,my ho dáváme do padesátilitrových sudů, po čtrnácti dnech ho promícháme a nejmíň dalších deset dní ho necháme ještě dál kysat.

  • ladič | 23. 12. 2012 16:26

    to je taky blbost.to pak už není pravé kysané zelí. já ho po vyky sání dám do sklepa a beru hoaž do května nebo června a nebo dokud nedojde.

  • ladič | 23. 12. 2012 16:23

    to je kravina,v pokojové teplotě stačí bohatě 2 týdny

  • recepty73
    recepty73 | 20. 12. 2012 19:23

    ...to záleží na teplotě, ve které ho necháte kysat ;-) , při pokojové teplotě(21-22°C) cca 3-4 týdny...

  • Monika | 21. 9. 2012 12:47

    Jak dlouho se má nechat zelí kysat?

  • recepty73
    recepty73 | 17. 10. 2010 00:15

    Tohle vůbec není složité!!!Navíc je to zdravé s velkým ,,Z,,.Po vykysání dávám do sklenic a krátce zavařím.

  • Jaroslava Oumarová | 22. 1. 2007 14:22

    Ano, kysání zelí pomáhají kyselinotvorné látky v žule obsažené ( tuším křemičitany )

  • Evca | 22. 1. 2007 14:10

    My to doma delame tak ze zeli nemichame se soli, kminem a krenem, ale davame cca 5cm vrstvu zeli a na to posypeme supl, kmn a rozlozime kren. Uplne na dno kameninove nadoby davam svazek cerstveho kopru. Nahoru davame plinku, na do drevene desky a na tu zulovou kostku. Podotykam ze jsme to delali dlouho s ruznymi zavazimi ale nikdy nebylo zeli tak lahodne jako s zulovou kostkou. Kdyz prilivame do zeli vodu tak prave pres tuto kostku. Nevim zda neco uvolnuje nebo ne ale je to lahoda. Doporucuju!

  • Anonym | 9. 1. 2007 11:22

    K 10kg nakrouhaného zelí přidám 1 kg strouhané mrkve - zelí chutná i vypadá skvěle!

  • pavla mala | 17. 11. 2006 21:56

    este do zeli nakrouhaneho davam deko sul kmin zeli je furt bile a velmi chutne

  • Kamča | 31. 10. 2006 20:22

    Zelí jsem dělala podle tohoto receptu.Bylo vynikající.Jen místo prkánka na vrch jsem použila sáček naplněný vodou.

  • Soňa | 3. 10. 2004 10:46

    Letos se chci poprvé pokusit o vlastní výrobu kysaného zelí. Uvidíme. Nebyl by recept na nějakou specialitu?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Zeleninové Zavařování & nakládání
Zdravě i chutně Zelenina Syrové Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Kmín Koprová semínka Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ořechové řezy s medovou krustou

Ořechové řezy s medovou krustou

Burisony v karamelu

Burisony v karamelu

Pizza těsto - rychlé a tenké

Pizza těsto - rychlé a tenké

Bůček na čínský způsob

Bůček na čínský způsob

Mufínky

Mufínky

Nivová pomazánka s mozzarelou

Nivová pomazánka s mozzarelou

Treska v krustě

Treska v krustě

Kořeněný patizon v těstíčku

Kořeněný patizon v těstíčku

Losos (nejen) v bylinkách

Losos (nejen) v bylinkách

Doporučujeme

20 minut
Parmazánová kaše s žampiony a rajčaty

Parmazánová kaše s žampiony a rajčaty

80 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

90 minut
Francouzský koláč s hruškami

Francouzský koláč s hruškami

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

208
Houbové roštěnky
Houbové roštěnky
170
Cukrové motánky - cukroví pro všední den
Cukrové motánky -…
120
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
56
Banánovo kokosové chia
Banánovo kokosové chia
53
Zelňačka s klobásou
Zelňačka s klobásou

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými ušetříte a hlavně si pochutnáte jako v restauraci
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými…
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se sladkým uměním, které potěší každého milovníka literatury
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se…
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a 90. let, v nichž se zpívá o jídle nebo pití?
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a…
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší? Sladké i slané varianty!
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší?…
AHA.cz Rolins už má toho s Nedvědem po krk! Dara vydala zásadní prohlášení

Rolins už má toho s Nedvědem po krk! Dara vydala zásadní prohlášení

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Jaký účes byl trendy v roce, kdy jste se narodila? Zjistěte to!

Jaký účes byl trendy v roce, kdy jste se narodila? Zjistěte to!

Ženy.cz Proč říkáme „Jsem v pohodě”, když v nás zuří malá sopka?

Proč říkáme „Jsem v pohodě”, když v nás zuří malá sopka?

Blesk.cz Expert Jindřich Forejt o skonu Alžběty II.: Nová fakta, co se dělo po smrti královny!

Expert Jindřich Forejt o skonu Alžběty II.: Nová fakta, co se dělo po smrti královny!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Psychologický test: Která z trojic netvoří rodinu? Odpověď odhalí vaši osobnost!

Psychologický test: Která z trojic netvoří rodinu? Odpověď odhalí vaši osobnost!

Další doporučené recepty:

Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí paštika
Domácí kuřecí paštika
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí langoše
Domácí langoše
Domácí lazaně
Domácí lazaně
Domácí lečo s česnekem
Domácí lečo s česnekem
  • Recepty.cz
  • Domácí kysané zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact