• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Napište svůj komentář k receptu

Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

autor: jumano82
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 400
      g hladká mouka POZOR, server recepty.cz v databázi surovin nemá seitanovou mouku, což je pšeničná mouka zbavená škr
    • 3
      lžíce cizrnová mouka lze nahradit lněnou, pohannkovou, rýžovou nebo jinou neobilnou moukou
    • 3
      lžíce droždí LAHŮDKOVÉ! ADMIN PŘIDAT SUROVINU
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička houbové koření mleté, lze vynechat, ale vřele doporučuji
    • 200
      g cibule cca. 2 cibule, pokud váží víc nebo míň, upravte množství vody. Pokud použijete sušenou cibuli, nahra
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 3
      lžíce ocet
    • 300
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
POZOR! NELZE použít hladkou mouku, musíte zakoupit vitální gluten / pšeničný lepek. Při zadávání receptu jsem tuto surovinu nemohl zvolit, protože není v databázi surovin recepty.cz. PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný! Pokud ovšem trpíte alergií na lepek, radši se Seitanu vyhněte nebo zkuste jen malý kousíček a čekejte, co to s vámi udělá :)
2
Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a případná další tekutá ochucovadla. Doplníme až po hodnotu vody uvedenou v surovinách. Rozmixujeme.
3
Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme suché ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.
4
Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.
5
Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.
6
Jakmile začne být těsto pružné, necháme 10 minut odpočinout
7
Rozdělíme na části po 250 g, rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř a švem dolů vložíme do pařáčku. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!
8
Vaříme v páře 40 minut, dbáme na dostatek prostoru, kousky hodně nabydou.
9
Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.
10
Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.
11
Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat.
12
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml tekutiny) Můžeme přidat předem namočené kroupy, ovesné vločky, ořechy, vločky kokosový tuk (tuk i těsto musí být studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... Pro lepší tvar a hustou texturu klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, následně taktéž vaříme v páře.
13
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. celerem, červenou řepou, rajským protlakem, vývarem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Některé suroviny, jako kořenová zelenina či luštěniny, mají menší obsah vody, můžeme pak ubrat trochu suché složky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cizrnová mouka Droždí Hladká mouka Houbové koření Ocet Pepř mletý Sůl Voda

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

Zapečená brokolice se žampiony

Zapečená brokolice se žampiony

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Výborný "podmaz" na chlebíčky

Výborný "podmaz" na chlebíčky

Plněný bramborák II.

Plněný bramborák II.

Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem

Zapečené brambory s listovým špenátem…

Avokádovo-bazalkové pesto

Avokádovo-bazalkové pesto

Polévka z čerstvého špenátu - jednoduchá a rychlá

Polévka z čerstvého špenátu -…

Pikantní marináda na maso

Pikantní marináda na maso

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Poslední sledované recepty

33
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
31
Guláš z divočáka (kančí guláš)
Guláš z divočáka (kančí…
14
Plněné kynuté knedlíky vepřovými výpečky
Plněné kynuté knedlíky…
13
Dýňový kompot
Dýňový kompot
12
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Další doporučené recepty:

Dobrý makovec
Dobrý makovec
Dobrý perník
Dobrý perník
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Domácí  chléb
Domácí chléb
Domácí "listové" těsto
Domácí "listové" těsto
Domácí (plněné) rohlíky
Domácí (plněné) rohlíky
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact