• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dal Makhani
Napište svůj komentář k receptu

Dal Makhani

autor: AnetkaTom
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 33
doba přípravy: 200 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
Dal Makhani
7fotografií
Nahrát fotku
 

Dal Makhani je indické národní jídlo, které se vaří v ulicích i domácnostech po celý den.

Suroviny

10 porce
  • Dal
    • 350
      g čočka černá čočka/beluga
    • 240
      g fazole ve slaném nálevu červené
    • 2
      lžička sůl
    • 1600
      ml voda
  • Masala
    • 8
      lžíce máslo
    • 2
      ks cibule bílá
    • 8
      stroužek česnek až 10
    • 1
      lžíce zázvor - mletý
    • 400
      g rajský protlak
    • 1
      lžička chilli
    • 1
      lžička koření - garam masala
    • 1
      lžička sůl nebo podle chuti
    • 1
      l voda
    • 1
      lžička cukr
    • 140
      ml smetana ke šlehání čím více % tím lépe
  • Na ozdobení
    • smetana ke šlehání
    • máslo

Postup přípravy receptu

1
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém hrnci alespoň 30 minut. Poté nechte přirozeně uvolnit tlak a zkontrolujte, že je čočka měkká, měla by se nechat rozmačkat prsty. Část čočky a fazolí rozmačkejte pomocí vařečky. Dejte dál vařit na nízkou teplotu, během toho, co budete připravovat Masalu.

RADA: Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

2
Do hrnce vložte 6 lžic másla, jakmile se rozpustí, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli (je možné použít i žlutou cibuli, ale bílá má lepší chuť do tohoto pokrmu). Cibuli testujte 6 - 7 minut do světle zlatohněda a celou dobu míchejte, aby se nepřichytila.
3
Následně prolisujte všechen česnek a přisypte mletý zázvor. Restujte 1 - 2 minuty, dokud nezmizí syrový zápach. Pak přidejte všechen rajčatový protlak, promíchejte a vařte 2 minuty, dokud se protlak dobře nespojí s Masalou a ze stran nezačne vytékat olej.

RADA: Jak nejlépe skladovat česnek?

4
Směs Masala přidejte k uvařené čočkové směsi a promíchejte. Přidejte koření Garam Masala, chilli a sůl. Promíchejte, přidejte 300 ml vody a znovu promíchejte. Snižte teplotu a odkryté vařte 45 minut (doporučuje se dobu vaření prodloužit i na několik hodin, správně se Masala vaří celý den, dosáhnete tím nejlepší chuti). Často (asi každých 10 minut) míchejte, aby se čočka nepřichytávala na dno hrnce. Přidávejte také vodu - při vaření 45 minut cca 700 ml.
5
Po 45 minutách přidejte cukr a promíchejte. Přidejte zbývající 2 lžíce másla a smetanu. Dobře promíchejte. Povařte dalších 10 minut a je hotovo.
6
Masalu rozdělte do misek nebo hlubokých talířů a ozdobte oříškem másla a smetanou. Podávejte ideálně s česnekovým chlebem Naan.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nekonečný špíz co dům dal

Nekonečný špíz co dům dal

Mňamka - co dům dal

Mňamka - co dům dal

Slané pečivo - co dům dal

Slané pečivo - co dům dal

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Alf Board
    Alf Board | 26. 5. 2023 22:04

    Postupoval jsem přesně podle receptu a velká spokojenost. Děkuji za recept.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka Fazole
Oběd Večeře Vaření Restování Vegetariáni Indie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Chilli Cibule Čočka Cukr Fazole ve slaném nálevu Koření - Garam masala Máslo Rajský protlak Smetana ke šlehání Sůl Voda Zázvor - mletý
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Židovské řízky

Židovské řízky

Rybí pomazánka II.

Rybí pomazánka II.

Bezinková šťáva II.

Bezinková šťáva II.

Perníková buchta s jablky

Perníková buchta s jablky

Vepřový steak s hranolkami

Vepřový steak s hranolkami

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Jáhlové placky

Jáhlové placky

Špaldové sušenky s čokoládou

Špaldové sušenky s čokoládou

Chalupářská hrstková polévka

Chalupářská hrstková polévka

Doporučujeme

30 minut
Cuketové stripsy s parmazánem

Cuketové stripsy s parmazánem

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

176
Dýňová tortila
Dýňová tortila
93
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
56
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
45
Rajská polévka (nejen) s fazolemi
Rajská polévka (nejen) s…
37
Máslové řízky
Máslové řízky

Zajímavé články

Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos musíte vyzkoušet
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos…
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
AHA.cz Janda už ani nedoufal: Velká radost z následovníka

Janda už ani nedoufal: Velká radost z následovníka

Mimibazar Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Proměny účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Proměny účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Ženy.cz Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Blesk.cz Pamela Andersonová s Liamem Neesonem potvrdili v přímém přenosu: Láska jako hrom!

Pamela Andersonová s Liamem Neesonem potvrdili v přímém přenosu: Láska jako hrom!

SportRevue.cz FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Kdo je ze zvěrokruhu největší sobec? Jsou to tahle znamení!

Kdo je ze zvěrokruhu největší sobec? Jsou to tahle znamení!

Další doporučené recepty:

Ďábelský Pangasius
Ďábelský Pangasius
Ďáblova pochoutka
Ďáblova pochoutka
Daiquiri
Daiquiri
Dalamánek s trhaným krůtím v pivní šťávě
Dalamánek s trhaným krůtím v pivní šťávě
Dalamánky
Dalamánky
Dalamánky II.
Dalamánky II.
  • Recepty.cz
  • Dal Makhani
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact