• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Císařský trhanec
Napište svůj komentář k receptu

Císařský trhanec

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 15
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
6fotografií
Nahrát fotku
 

O tom, jak vznikl tento nadýchaný dezert panuje několik verzí a jen těžko lze soudit, která z nich je ta pravá. Říká se, že jednoho dne se císař ukryl v lesech před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si jej tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na královském dvoře. Ať už je tomu jakkoliv, jedno je jisté, pokrm vznikl na dvoře císaře Františka Josefa a právě on si jej natolik zamiloval, že po něm získal svůj název.

Suroviny

4 porce
    • 5
      ks vejce
    • 300
      g hladká mouka
    • 500
      ml mléko
    • 100
      g cukr krupice
    • citronová kůra z 1/2 BIO citronu
    • rozinky
    • hnědý rum
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Rozinky nasypeme do misky a zalijeme je trochou rumu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, cukr a mléko a vše kvedlačkou promícháme. Nyní přidáme prosátou mouku a opět kvedlačkou promícháme. Míchejte pečlivě, aby v těstu nebyly hrudky a těsto bylo pěkně hladké. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, který pak pečlivě vmícháme do moučného těsta.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

2
Na pánvi rozehřejeme trochu másla a těsto na něj rovnoměrně vlijeme. Povrch posypeme rozinkami přikryjeme poklicí. Stáhneme teplotu a těsto smažíme 5 minut. Pak ho obrátíme a ještě 2 minuty opékáme z druhé strany.
3
Upečený trhanec dvěma vidličkami roztrháme na menší kousky a posypeme velkou vrstvou moučkového cukru. Podáváme ho s oblíbeným džemem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit nekynuté lívance bez vajec

4
Tento a další recepty najdete v cestovatelské kuchařce Neplecha na plechu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem

Lívance z podmáslí s borůvkami a…

LÍVANCE

LÍVANCE

Lívance s borůvkami a medovou slaninou

Lívance s borůvkami a medovou slaninou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sladká jídla
Smažení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Hladká mouka Hnědý rum Mléko Rozinky Sůl Vejce

Nekynuté lívance bez vajec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřový jazyk na česneku

Vepřový jazyk na česneku

Zapečená bramborová kaše

Zapečená bramborová kaše

Brokolicová polévka s brambory

Brokolicová polévka s brambory

Australská čokoládová buchta z červené řepy

Australská čokoládová buchta z…

Pečený kapr

Pečený kapr

Kuře ,,MACO“

Kuře ,,MACO“

Lasagne se slaninou a kyselým zelím

Lasagne se slaninou a kyselým zelím

Mexická polévka Sopa Tarasca

Mexická polévka Sopa Tarasca

Jednoduché karamelové řezy

Jednoduché karamelové řezy

Doporučujeme

40 minut
Kuřecí paličky s pečenou zeleninou a bramborami

Kuřecí paličky s pečenou zeleninou a…

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Nekynuté lívance bez vajec

Poslední sledované recepty

161
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
53
Rýže s ovocem
Rýže s ovocem
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou
Paprikovo-rajská omáčka…
19
Tradiční tažený štrůdl
Tradiční tažený štrůdl

Zajímavé články

Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli: Naučte se poctivý recept na tuhle klasiku
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli:…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
AHA.cz Konec Krajča! Zpěvák oznámil smutnou zprávu

Konec Krajča! Zpěvák oznámil smutnou zprávu

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Oblečte hvězdu mezi svetry: Pro princeznu Kate má speciální význam!

Oblečte hvězdu mezi svetry: Pro princeznu Kate má speciální význam!

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz První týden práce Laďky Něrgešové po operaci nádoru: Nechce žádné úlevy, zírají kolegové

První týden práce Laďky Něrgešové po operaci nádoru: Nechce žádné úlevy, zírají kolegové

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Znamení zvěrokruhu a čakry: Která je ve vašem životě nejdůležitější a kterou byste si měli odblokovat?

Znamení zvěrokruhu a čakry: Která je ve vašem životě nejdůležitější a kterou byste si měli odblokovat?

Další doporučené recepty:

Cikánské toasty
Cikánské toasty
Cimpr Campr
Cimpr Campr
Císařská kýta
Císařská kýta
Císařský trhanec s borůvkami a šodó
Císařský trhanec s borůvkami a šodó
Citronáda s rozmarýnem
Citronáda s rozmarýnem
Citronová (pomerančová) bábovka
Citronová (pomerančová) bábovka
  • Recepty.cz
  • Císařský trhanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact