• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)
Napište svůj komentář k receptu

Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)

autor: TerkaO
0.0
moje hodnoceni
3.1
hodnotilo: 80
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 500
      g žitná mouka Lze použít i část pšeničný nebo špaldy (různé kombinace množství jsou možné)
    • 1
      lžíce sádlo
    • 350
      g vlažná voda Místo části vody dáme rozpuštěné sádlo
    • 15
      g sůl
    • hrubá sůl
    • 0,25
      lžička cukr
    • 0,50
      balení jedlá soda
    • kmín
    • 1
      balení sušené droždí

Postup přípravy receptu

1
Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme cca 45-60 minut nakynout.
2
Na pomoučeném válu si vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 8 ks a vytvarujeme houstičky (lze i rohlíky).
3
Mezitím v hrnci přivedeme k varu vodu se sodou a za stálého vření vkládáme vytvarované bochánky, které povaříme cca 30 sekund. Následně je vyndáme na plech s pečícím papírem. Na každý bochánek uděláme nožem lehce křížek a posypeme solí a kmínem. Lze použít i lněné semínko, sýr, mák atd.
4
Plech dáme do předem vyhřáté trouby 170-180°C na cca 25-30 minut. Po vyjmutí necháme housky vychladnout nejlépe na nějaké mřížce. Housky vydrží 2-3 dny měkké.
5
Poznámka: Pokud použijete i pšeničnou mouku, tak jsou housky světlejší a možná trochu chutnější. Ale pro alergiky jsou vhodnou a rychlou alternativou běžného pečiva a hlavně z běžných surovin.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Jemné lívance z acidofilního mléka -…

Muffiny z žitné mouky

Muffiny z žitné mouky

Domácí chleba z žitné mouky

Domácí chleba z žitné mouky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Marie
    Marie | 29. 1. 2025 12:26

    Můžu se zeptat kolik vody na vaření aby te sody nebylo na to množství moc děkuji...

  • Isa | 12. 3. 2017 08:38

    odzkoušeno a moc dobré :-)

  • Ivča | 21. 7. 2016 21:13

    Super recept! Dělala jsem ze žitné, grahamové a pšeničné mouky. Do těsta jsem ještě dala chia a slunečnicové semínka a vysledek výborný. Hned měkké a chutné-doporučuji :-).

  • Romča | 26. 1. 2016 22:47

    Zkusila jsem s celozrnné žitné, přeskočila krok vaření, jen jsem tedy musela přilít více vody a byl boj umíchat. Ale těsto hezky naskočilo a housky taky .o) Byly i druhý den měkké. O víkendu peču zase .o)

  • doktorka | 5. 11. 2015 14:51

    Dobrý den, prosím o vysvětlení z jakého důvodu se napřed syrové těsto 30sec. musí vařit?

  • alena | 23. 5. 2015 20:08

    ahoj mám takový dotaz jak velké je sušené droždí nyslíte to na půl kg mouky?

  • pepik321 | 11. 9. 2014 21:10

    Vyzkouseno. Chutnaji vyborne. Zaradime do jidelnicku.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Dietní Pečiva Pečení Dietní Děti Vegetariáni Vegani Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hrubá sůl Jedlá soda Kmín Sádlo Sůl Sušené droždí Vlažná voda Žitná mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr s česnekem

Kapr s česnekem

Tuňáková pomazánka IV.

Tuňáková pomazánka IV.

Jablečné řezy piškotové

Jablečné řezy piškotové

Jablkové řezy V.

Jablkové řezy V.

Borůvková buchta

Borůvková buchta

Jahodové knedlíky-nejrychlejší

Jahodové knedlíky-nejrychlejší

Celerové placičky

Celerové placičky

Dortík s pudinkovým krémem, hoblinkami, madlemi a džemem

Dortík s pudinkovým krémem,…

Kapustová polévka s vločkami a klobáskou

Kapustová polévka s vločkami a…

Doporučujeme

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

37
Kančí guláš - staročeský
Kančí guláš - staročeský
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Švédské masové kuličky
Švédské masové kuličky
23
Houbový guláš
Houbový guláš
22
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky…
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
AHA.cz Těžké časy pro Boučka: Tlustá čára za vztahem?

Těžké časy pro Boučka: Tlustá čára za vztahem?

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Veronika Arichteva po ztrátě miminka: Zbavuje se kšeftů

Veronika Arichteva po ztrátě miminka: Zbavuje se kšeftů

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Chlebové placky
Chlebové placky
Chlebové placky s hráškem
Chlebové placky s hráškem
Chlebové smaženky
Chlebové smaženky
Chlebovo-zeleninová mňamka
Chlebovo-zeleninová mňamka
Chlebový dort III.
Chlebový dort III.
Chlebový salát Panzanella
Chlebový salát Panzanella
  • Recepty.cz
  • Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact