• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Chleba "Šumava"
Napište svůj komentář k receptu

Chleba "Šumava"

autor: pepibubu
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chleba "Šumava"
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g hladká mouka
    • 400
      g žitná chlebová mouka
    • 500
      ml mléko vlažné
    • 1
      kostka droždí
    • 2
      lžíce mléko plnotučné na kvásek,
    • 1
      lžička cukr do těsta, do kvásku další 1 lžička
    • 1
      lžíce sůl
    • 2
      lžíce kmín
    • 1
      lžíce ocet

Postup přípravy receptu

1
Nejprve začneme kváskem - do 2 lžic mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Mezitím si ohřejeme půl litru jakékoliv tekutiny - voda, mléko, podmáslí..... Nám nejvíc chutná s mlékem, tak děláme s mlékem, ale dá se i jenom s vodou. Smícháme sypké suroviny, přidáme lžíci octa, půl litru vlažného mléka (aby bylo na prst příjemně teplé), kvásek, a uděláme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
2
Po hodině přendáme na plech s pečícím papírem, troubu předehřejeme na 220 (já mám horkovzduch, dávám program horní a spodní těleso). Ušíšaný bochník (já dělám opravdu kulatý, podlouhlý se mi nepodařil hezky :-) necháme ještě 30 min kynout na plechu.
3
Pak pečeme 15 minut na oněch 220, poté ubereme a dopékáme 35 - 45 minut na 200 stupňů - podle toho, jak peče trouba. V průběhu pečení 2 - 3x potřeme - někomu vyhovuje osolená voda, jinému olej, další si namíchá olej který naředí vodou.
4
A na závěr finta fň :-) Prakticky hned, jak ho vyndáme z trouby, je fajn ho zabalit do vlhké utěrky. Krájet až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
5
Je to ideální chleba pro ty, kteří mají radši hutné těsto, a ne nadýchané nic. Tohoto chleba stačí i chlapovi polovic toho, co sní jindy.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chléb skoro jako Šumava

Chléb skoro jako Šumava

Chléb typu Šumava

Chléb typu Šumava

Domácí chleba z žitné mouky

Domácí chleba z žitné mouky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 12. 6. 2012 21:53

    Tento chleba nás chuťově moc nenadchnul, po zabalení do utěrky zgumovatěl.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Droždí Hladká mouka Kmín Mléko Mléko plnotučné Ocet Sůl Žitná chlebová mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krkonošská pohádka

Krkonošská pohádka

Červená čočka se sýrem

Červená čočka se sýrem

Krkovička jako bramboráková

Krkovička jako bramboráková

Česneková polévka IV.

Česneková polévka IV.

Česneková krkovička naložená v mléce

Česneková krkovička naložená v mléce

Hovězí pečeně na červeném vínu

Hovězí pečeně na červeném vínu

Anglické těstoviny se špenátem a sýrem

Anglické těstoviny se špenátem a sýrem

Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem

Nepečené ovesné placičky s arašídovým…

Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná

Buchta (koláč) z přesnídávek -…

Doporučujeme

20 minut
Pórková polévka s fazolemi a toasty

Pórková polévka s fazolemi a toasty

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Červené kuřecí kari

Červené kuřecí kari

50 minut
Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony

Bramborové knedlíky plněné špenátem a…

90 minut
Skořicové šneky

Skořicové šneky

30 minut
Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

Kuřecí prsa plněná smetanovým špenátem

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

28
Bílý toastový chléb
Bílý toastový chléb
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Plněné kynuté knedlíky vepřovými výpečky
Plněné kynuté knedlíky…
26
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
26
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
AHA.cz Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Bachelor Česko II startuje už dnes večer: Tyhle krásky se utkají o srdce sexy dvojčat!

Bachelor Česko II startuje už dnes večer: Tyhle krásky se utkají o srdce sexy dvojčat!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy 4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

  • Recepty.cz
  • Chleba "Šumava"
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact